Barge Master ontwikkelt met succes motion-compensating oplossingen voor de offshore industrie. Door middel van in Rotterdam ontwikkelde machines is het nog steeds mogelijk om met flinke golfbewegingen nauwkeurig en veilig op open zee te werken. Door hun recente innovatie op hun bestaande technologie biedt de oplossing nu ook een grote meerwaarde voor de bouw van offshore windparken en levert daarmee een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan de energietransitie. Barge Master krijgt een totale kapitaalinjectie van €7,5 miljoen van het Energietransitiefonds Rotterdam en de bestaande aandeelhouders.
Kortere bouwtijd, lagere kosten en lagere CO2-uitstoot
Een grote uitdaging bij de bouw van offshore windparken is het transport van de windturbinecomponenten van de haven naar de windparken ver uit de kust. De huidige methode houdt in dat dure installatieschepen op en neer varen om de componenten op te halen. Barge Master heeft een bewegingscompenserend platform ontworpen, de ‘Feeder’, die eenvoudig op bestaande schepen kan worden geïnstalleerd. Deze machines houden de grote turbineonderdelen in balans zodat ze naar het installatieschip op zee gehesen kunnen worden.
Op deze manier kan het installatieschip op zee blijven en blijven installeren, terwijl het continu wordt voorzien van nieuwe windturbinecomponenten. Bestaande installatieschepen kunnen daardoor efficiënter worden ingezet en hebben een langere levensduur. Het resultaat is een kortere bouwtijd, lagere investeringen en een scherpere prijs voor offshore windenergie. De oplossing van Barge Master realiseert een gemiddelde CO2-besparing van 100 kiloton per jaar.
Barge Master gecontracteerd voor de realisatie van het eerste grootschalige offshore windpark in de VS
Barge Master tekende onlangs een meerjarig contract met DEME, een van ‘s werelds grootste windparkaannemers, voor de bouw van het eerste grootschalige commerciële offshore windpark in de Verenigde Staten, Vineyard Wind 1 (804 MW). Het contract met DEME vereist in totaal vier Feeder-platformen. Dankzij de kapitaalinjectie kan Barge Master de bouw van deze machines financieren, die in de toekomst ook voor andere offshore windparken kunnen worden gebruikt.
Rotterdam wereldwijd expertisecentrum voor maritieme technologie
Nederlandse bedrijven worden ingezet voor de ontwikkeling en bouw, veelal vanuit Rotterdam en omgeving, waardoor tijdelijk 89 en structureel 15 banen in de regio ontstaan. Dit versterkt de rol van Rotterdam als wereldwijd expertisecentrum in maritieme technologie. In de toekomst kan de technologie ook worden gebruikt voor de bouw van offshore windparken voor de kust van Nederland.
Chantal Zeegers, wethouder Rotterdam voor klimaat, bouwen en wonen: “Trots dat we via het Energietransitiefonds Rotterdam een bijdrage kunnen leveren aan dit groene ondernemerschap. Het zijn dit soort ondernemers, dit soort oplossingen, die bijdragen aan de grote klimaatuitdaging waar we voor staan.’