In Warmenhuizen, gelegen in Seed Valley, is op donderdag 31 januari 2019 de eerste volledig geautomatiseerde foliekas met hydroponics van Nederland geopend onder de naam B4HydroGrow. Bosman Van Zaal is nauw betrokken bij de ontwikkeling van dit project en realiseerde de verwarming in de kas en het klimaat in de groeicel, de logistieke teeltsystemen en de bovenliggende managementsoftware ISAL van Indigo Logistics.
B-Four Agro denkt van de drie hectare evenveel kroppen te oogsten als op 100 hectare volle grond.
“Wij beheren de groenapotheek”, aldus een trotse Fred Berkhout van B-Four Agro. Samen met ondernemers Willem Bas en Bart Bak richt hij B4HydroGrow op. Een kwekerij in groenten, waaronder zeven slasoorten die exclusief aan alle 1000 filialen van Albert Heijn worden geleverd. Van oorsprong wordt er buiten in volle grond geteeld, maar de wens is om maximaal jaarrond te telen, op een duurzame wijze én met constante kwaliteit.
Volledige controle van kiemen tot transport naar kas
Het begint allemaal met kleine zaadjes, die in een speciale plug in trays op aluminium rolcontainers worden gezet. Deze rolcontainers worden vervolgens naar een geconditioneerde ruimte getransporteerd, een vertical farm van tien lagen. In deze omgeving wordt klimaat, (Led-) licht en lucht volledig geoptimaliseerd dankzij automatische groei-analyses. Voor dit complete proces is menselijk handelen niet nodig.
Wanneer de plantjes de juiste grootte hebben bereikt, worden zij door een transplanter in de teelttray geplaatst die drijvend naar de foliekas gaan en worden de gebruikte containers automatisch gewassen en klaargemaakt voor hergebruik voor een nieuwe lading plantjes.
Foliekas met hydroponics
De trays met plantjes komen terecht in de waterbassins in de foliekas. Dankzij het folie wordt Uv-licht volledig en diffuser doorgelaten en wordt er optimaal gebruik gemaakt van de natuurlijke cyclus. Met als resultaat een mooiere kleuring van de sla. Bovendien is folie flexibeler dan glas bij extreme weersomstandigheden en is het veiliger voor voedselproductie dan glas.
De voordelen van het telen in trays in bassins zijn dat er geen waterverspilling meer plaats vindt, pesticide niet of nauwelijks nodig zijn en het gewas schoner blijft. Daarnaast “reizen” de planten van begin- tot eindstation volledig automatisch in continue circulerend en op smaak gebracht water. Doordat er minder mechaniek nodig is liggen investeringskosten op een acceptabel niveau. Tenslotte wordt de ruimtetemperatuur in de kas continue op temperatuur gehouden, zodat er ook bij een buitentemperatuur van -10 of +30 graden Celsius kroppen sla van constante kwaliteit kunnen worden geproduceerd. Na zo’n zeven weken zijn de kroppen sla klaar om geoogst en gedistribueerd te worden.
Duurzaam
De bedrijfsopzet is bijna volledig circulair. Er wordt gebruik gemaakt van biovergisting voor energieopwekking, waarbij de reststromen als input gebruikt worden. Het biogas wordt opgewerkt naar de aardgaskwaliteit en teruggeleverd aan het gasnet. Hierbij wordt CO2 afgescheiden, die gebruikt wordt in de kweekruimten. Dit productieproces bevordert een aanzienlijk milieu en maatschappelijke winst.
De klassieke wijze van grootschalige teelt van sla in kassen op hydroponics is gebaseerd op speciaal ontwikkelde kunststof teeltgoten, waar de planten in hangen en het water langs de wortels stroomt. “Deze methode in grote bassins is een volgende stap, omdat die goed toepasbaar is in grootschalige teelt met een relatief eenvoudige automatisering “, zegt Arjan Kok, Chief Technical Officer van Bosman Van Zaal. “Wij verwachten dat dit concept ook buiten Nederland goed toepasbaar is.” B-Four Agro denkt van de drie hectare evenveel kroppen te oogsten als op 100 hectare volle grond. “Dit laat zien dat telen op water ook een middel is om succesvol te zijn in een hybride omgeving van vertical farming en de meer traditionele foliekassen.”