Alexander: ChatterGPT

0

‘ChatterGPT heeft het potentieel om de journalistiek aanzienlijk te beïnvloeden door een nieuw instrument voor onderzoek en communicatie te bieden. Journalisten kunnen ChatGPT gebruiken om informatie te verzamelen, ideeën voor verhalen te genereren en hun werk te factchecken. Daarnaast kan ChatGPT worden gebruikt om automatisch nieuwsartikelen en rapporten te genereren, wat de snelheid en efficiëntie van de journalistiek kan verhogen. Er zijn echter ook zorgen over de nauwkeurigheid en vooringenomenheid van informatie die door ChatGPT wordt gegenereerd en het potentieel ervan om bij te dragen aan de verspreiding van misinformatie. Het is daarom belangrijk dat journalisten ChatGPT op een verantwoorde en ethische manier gebruiken en de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de informatie die door het AI-model wordt gegenereerd, verifiëren.’

Aldus ChatGPT als je vraagt om een korte analyse over welke invloed de tool kan hebben op een journalistiek medium zoals Link Magazine. Het antwoord lijkt redelijk accuraat – al is de door ChatGPT gegenereerde vertaling een beetje houterig. Maar als ik de proef op de som neem en vraag een nieuwsbericht te schrijven over het treinongeval bij Voorschoten – toch het grote nieuws als ik dit redactioneel zit te schrijven – faalt ChatGPT hopeloos. Het komt niet verder dan wat nutteloze algemeenheden; alle feiten ontbreken. Het lijkt zelfs een fictief bericht.

Als ik vervolgens vraag om een verslaglegging van de dag van Donald Trump in de rechtszaal (misschien lukt het ChatGPT wel voor internationaler nieuws) krijg ik het antwoord dat hij dat niet kan omdat de trainingsdata maar lopen tot september 2021. Daarna weet ChatGPT dus helemaal niks meer. Weg is mijn droom dat ik mijn werk kan doen via een paar muisklikken en een beetje knippen en plakken.

Link magazine april 2023, Thema: Parijs halen: De energietransitie. Vraag een exemplaar op bij de uitgever van Link magazine: uitgever@linkmagazine.nl

Zoals Holmatro tijdens een hilarisch filmpje liet zien tijdens de bijeenkomst van Link Magazines Platform Productiviteitsverbetering kun je ChatGPT ook voor andere zaken gebruiken. Coo Niels Rombouts vroeg de chatbot hoe hij de productiviteit in een fabriek kan verhogen. Antwoord kreeg hij natuurlijk, maar ook in dit geval verzandde het in dooddoeners waar je in de praktijk nauwelijks iets mee kunt.

Als je weinig tot niks van een onderwerp weet, heb je wellicht wat aan een gegenereerd AI-antwoord. De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik de AI-tool op die manier heb gebruikt voor een artikel uit de vorige editie van Link (is het je opgevallen?). Maar dat gaf me hooguit een richting, zeker geen echte antwoorden. Die vind je namelijk alleen als je met specialisten gaat praten. Met mensen dus. En het wordt pas echt leuk als die een eigen mening hebben of een vernieuwend inzicht geven. Die zul je van ChatGPT niet krijgen.

In innovatie, in bedrijven, in samenwerkingen; overal draait het om mensen. Zeker ook in Link staan mensen centraal, heb ik wel gemerkt bij de totstandkoming van deze eerste editie nadat ik het hoofdredacteursstokje heb overgenomen van Martin van Zaalen. Dus ik ben totaal niet bang dat ChatGPT er straks voor zorgt dat ik geen werk meer heb. Want Link schrijft weliswaar over onderwerpen waarover ChatGPT ook wel wat kan zeggen, maar het wordt altijd uniek als je er met mensen over gaat praten. De mensen in het veld die met hun voeten in de klei staan, zij weten hoe het echt zit. En het is veel interessanter om hun verhaal te horen en te schrijven.

Alexander Pil

Hoofdredacteur Link Magazine

alexander.pil@linkmagazine.nl

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics