Aerospacelab slaat eerste spade in de grond voor Europa’s grootste Satellietproductiefaciliteit

0

Aerospacelab, een snelgroeiende satellietfabrikant, en Sambrinvest, een private durfkapitaalspeler die actief is in de regio Charleroi Métropole, hebben samen de bouwwerf van de toekomstige Megafactory van Aerospacelab ingehuldigd, een beslissend keerpunt in de ontwikkeling van de scale-up die nu de basis legt voor een faciliteit die voorbestemd is om de grootste satellietfabriek van Europa te worden.

Met een productiecapaciteit van maximaal 500 satellieten per jaar betekent de start van de bouw van de Megafactory, een satellietfabriek van kolossale proporties, een belangrijke stap voorwaarts in de beschikbaarheid en ontwikkeling van Europese ruimtevaartcapaciteiten.

Tijdens een ceremonie op 16 mei waren de gasten en belanghebbenden, waaronder staatssecretaris Thomas Dermine, de Waalse vicepresident Willy Borsus, Gianluigi Baldesi, hoofd van het Ventures and Financing Office van het Europees Ruimteagentschap en Paul Magnette, burgemeester van Charleroi. De  eerste spadesteek gaat in met de bouw van de Megafactory, die gepland om in 2026 met de productie te beginnen.

In de Megafactory zal Aerospacelab  satellieten produceren van 150 kg tot 1 ton, met de capaciteit om tot 500 satellieten per jaar. Met 7.000 vierkante meter productieoppervlak en 4.000 vierkante meter meter cleanroom, zal het de op twee na grootste satellietfabriek in de wereld. Sinds de aankondiging van de fabriek in 2022 heeft het bedrijf zijn ontwerpen van plannen en vergunningen, en mobiliseren van een basis van leveranciers en aannemers.

CEO en oprichter van Aerospacelab, Benoît Deper deelde: “Dit markeert niet alleen de begin van een spannend nieuw hoofdstuk voor Aerospacelab, maar zet de satelliet industrie op een nieuwe koers in haar bevoorradingsbasis. Met deze doorbraak zijn we goed op weg om tegemoet te komen aan de behoeften van grote constellaties voor zowel commerciële als overheidsklanten op een wereldwijd schaal”.

Link magazine special 2024: The Dutch High-Tech Industry and the European Ecosystem: stronger together. Read this edition digital.

Grégoire Dupuis, CEO van Sambrinvest, voegt hieraan toe: “Dit First Stone is het resultaat van meer dan 2 jaar hard structureren met Lucht- en ruimtevaartlab. Het toont onze bereidheid om het voortouw te nemen om projecten met een grote impact voor de regio. We zijn er trots op Aerospacelab te ondersteunen in zijn ambitieuze missie en zijn Megafactory-project vanaf de allereerste dag. Dit zal Charleroi en de Europese ruimtevaartsector ongetwijfeld naar nieuwe hoogten.”

De Megafactory van Aerospacelab, gevestigd in Charleroi, België, wordt de grootste satellietfabriek in Europa en de op twee na grootste ter wereld. Dit industriële en vastgoedproject, officieel aangekondigd in 2022, werd georkestreerd door Sambrinvest om te voldoen aan de groeiende behoeften van Aerospacelab en zijn wens om zichzelf uit te rusten met een state-of-the-art industrieel instrument.

Deze unieke samenwerking tussen de twee entiteiten heeft het mogelijk gemaakt om de belangrijkste fasen van dit ambitieuze project uit te voeren, namelijk de aankoop van de grond, de samenstelling van een projectteam, het opzetten van een adequate financieringsstructuur en het mobiliseren van een netwerk van partners en ondernemers om de realisatie ervan te ondersteunen.

Aerospacelab, opgericht in 2018, is een opkomende figuur in de lucht- en ruimtevaartsector, met een opmerkelijke prestatie van 8 satellieten met succes in een baan om de aarde gebracht. We zijn trots op onze toewijding aan verticale integratie en de implementatie van TRL-9, waarmee we ons innovatie in de ruimtevaartindustrie te stimuleren.

Met onze activiteiten strategisch geplaatst in verschillende locaties, waaronder de VS, blijft Aerospacelab standvastig in zijn missie om Baanbrekende oplossingen leveren voor onze diverse klantengemeenschap. Lucht- en ruimtevaartlab onlangs de eerste spade in de grond gestoken voor zijn Megafactory, ‘s werelds op twee na grootste satelliet productiefaciliteit, die naar verwachting in 2026 in gebruik zal worden genomen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics