Als het om uitbesteden gaat, loopt de semicon voorop. Vanwege de enorme, snel toenemende complexiteit van de technologie willen de oem’ers in die sector op het hoogste niveau kunnen uitbesteden. Als toeleverancier daarin meegaan, vraagt om schaalgrootte: 200 miljoen euro omzet of meer. Een trend die Aalberts Industries kansen biedt, reden waarom Aalberts Advanced Mechatronics is gevormd.
TOPIC Hoger toelevereren, beter samenwerken
In de markt, met name – maar niet alleen – de halfgeleidermarkt, is uitbesteden op een steeds hoger niveau al jaren een trend. Die wordt wel aangeduid in ‘ASML-termen’ als build-to-print-plus, build-to-spec of oem-whitebox. Daarvan is sprake als de eerstelijnstoeleverancier in staat is om volledig zelfstandig modules te bouwen, daar de sourcing voor te doen én zelf de technology roadmap bij te houden. Zodat voor de oem’er/opdrachtgever het assembleren van die module een kwestie van plug & play wordt.
Doorgroeien naar hoogste niveau van toelevering
Duidelijk moge zijn dat die rol van first tier veel vergt: naast heel veel technologische kennis ook het financiële uithoudingsvermogen om over langere tijd grote bedragen te (voor)investeren in mensen (kennis) en middelen om die modules tot stand te brengen. Daarbij gaan oem’ers ervanuit dat deze toeleveranciers de competenties die zij in hun opdracht opbouwen, in opdrachten voor andere (semicon)klanten te gelde kunnen maken. Nu nemen ze die voorinvestering nog voor hun rekening. Maar de toekomst is aan toeleveranciers die zonder deze geldelijke steun kunnen.
Minder volatiel
Toeleveranciers als Lamers, Mogema, Pneutec en het Duitse IDE zijn in hun eentje te klein zijn om een klant als ASML goed te kunnen blijven bedienen. Alle vier zijn het bedrijven die deel uitmaken van Aalberts Industries (AI), een industrieel concern met een omzet (in 2016) van ruim 2,45 miljard euro. Om interessant te blijven voor de semicon – en ook voor andere sectoren – zijn deze bedrijven nu samengebracht onder de noemer Aalberts Advanced Mechatronics.
‘De komende tijd zal het aantal engineers significant worden uitgebreid’
Met deze strategie wil Aalberts doorgroeien naar dat hoogste niveau van toelevering. Naar high-level qualified buy, duidt coo Eric Slakhorst. ‘De tijd is rijp voor die stap, omdat de semicon veel minder volatiel is dan een jaar of vijf, zes geleden. Toen was die nog grotendeels afhankelijk van het succes van de smartphone, nu profiteert die sector ook volop van de digitalisering van de auto en de opkomst van het internet of things. Daardoor zijn dalen in de omzet en winst de laatste jaren minder frequent en minder diep; dankzij die veel bredere onderstroom is de semicon een veel stabielere en dus interessantere markt geworden. Met onze technologie, ervaring en financiële slagkracht denken wij als een van de weinige bedrijven ter wereld de toegevoegde waarde te kunnen bieden waar deze markt om vraagt.’ Aalberts past deze strategie overigens in veel meer eindmarkten toe, zoals beverage dispense, aerospace, automotive en de bouwsector.
Nu investeren
Voor de goede orde: de stap naar dat hoogste niveau van toelevering wordt niet pas gezet nadat het samenbrengen van de vier bedrijven in Aalberts Advanced Mechatronics voltooid is. Dat bewijzen de twee grote orders die Aalberts eerder dit jaar bij ASML scoorde. Onder meer voor de bouw, sourcing, kwalificatie en – aan de hand van een eigen roadmap – doorontwikkeling van de external interface module, de console die de machines van ASML volledig bestuurt. De investeringen die Aalberts daarvoor heeft gedaan en op korte termijn nog zal doen, belopen een totaalbedrag van zo’n zeven miljoen euro. Zo wordt er bij Mogema in ’t Harde, sinds jaar en dag leverancier van de frames waarop de waferstages bevestigd worden, geïnvesteerd in een cleanroom van de hoogste cleaning grade, die geschikt is voor producten voor de euv-chipfabricagemachine van ASML. En ook bij Lamers in Nijmegen, leverancier van gasdistributiesystemen voor de semicon, komt een extra hoogwaardige cleanroom.
Behalve in faciliteiten wordt er ook geld gestoken in het in huis halen van ‘kritische competenties’. Zoals het frezen en het cleanen van zeer grote oppervlakken, zoals voor de frames, die over een afstand van anderhalve meter slechts een verloop in het mu-bereik mogen hebben. En het lassen met e-beam-technologie, waarmee sterkere lassen – dus met minder warmteopbouw en vervorming – gemaakt kunnen worden. Aalberts doet dat door mensen aan te trekken die dat kunnen ontwikkelen, en soms ook – omdat dat sneller gaat – door complete bedrijven over te nemen. De acquisitie van Pneutec, in juli dit jaar, moet in dat licht worden gezien. ‘De komende tijd zal het aantal engineers significant worden uitgebreid, door werving en/of overnames’, aldus Slakhorst.
Eén management, één it-systeem
Thomas Breser, de huidige directeur van IDE (hoofdvestiging in Raunheim, D), wordt als chief commercial officer verantwoordelijk voor het verder uitbouwen van de semiconmarkt voor Aalberts Advanced Mechatronics. ‘Speerpunt voor de komende jaren is om de klantenbasis verder te verbreden door genoemde kritische competenties geïntegreerd aan te bieden’, aldus Slakhorst, die zelf de rol van chief operations officer op zich op zich neemt. Alles met als doel: Aalberts Advanced Mechatronics neerzetten als een high-level qualified buy-bedrijf voor de semicon én aanverwante markten.
Alle verantwoordelijkheid én de ip
Original module manufacturer (omm), dat is de rol die Aalberts Advanced Mechatronics wil vervullen: alle verantwoordelijk op zich nemen voor ontwikkeling en bouw van complete modules, verklaart Eric Slakhorst. ‘Want juist daar is veel behoefte aan, bij ASML en ook bij andere partijen. Die willen zich focussen op het, binnen hun technology roadmap, ontwikkelen en engineeren van de steeds complexer wordende kerntechnologie en besteden de rest zo volledig mogelijk uit. Daarbij kunnen de intellectuele eigendomsrechten (ip) voor de oem-klant zijn, maar ook bij ons blijven. Wij zullen dan ook blijven investeren in product development en de industrialisatie daarvan. Met IDE (Integrated Dynamics Engineering, fabrikant van systemen die de minuscule trillingen in de waferstage voorzien en voorkomen, red.) hebben we hiervoor al veel competenties in eigen huis.’