Biesheuvel Techniek maakt een stap vooruit bij Canon/Océ
Biesheuvel Techniek wil als snel groeiende dochter van de Franse IPH Group en leverancier van industriële componenten verder klimmen in de keten. Voor het nieuwste vlaggenschip van Océ, de Océ VarioPrint i300, is er een speciaal team gevormd dat verantwoordelijk is voor de levering van ruim 300 componenten. “We zitten in het voortraject met R&D aan tafel.”
Helmie Willems, procurement account manager bij Océ, wil het niet ontkennen. “De samenwerking met onze toeleveranciers wordt intenser. Dit gaat hand in hand met verhoogde eisen aan de toeleveranciers. We willen LEAN supply chains. Dus minder voorraden in de keten, kortere levertijden, hogere flexibiliteit en inrichting van pull systemen (kanban). Dit in combinatie met Océ Agile Development door een toenemende time-to-market-druk vanuit de markt. We vragen onze suppliers dus meer en meer om mee te denken en ook nog eens een deel van voorraden, logistieke processen voor hun rekening te nemen.”
Duurzaam
De tijd is voorbij dat simpelweg gespecificeerde orders op de mail gezet werden. “We vragen om actief partnership en heel veel flexibiliteit. Dat is niet niks, dat beseffen we goed. De andere kant van de medaille is er uiteraard ook: we kiezen voor duurzame relaties met onze suppliers. Er staan weer enkele nieuwe projecten op stapel en dan ligt het voor de hand om onze samenwerking nog dieper en breder te intensiveren.”
Dat laatste hoort Piet Holtackers natuurlijk graag. “In onze wereld kun je alleen overleven als je partnerships kunt sluiten met de grote OEM’ers”, zegt de senior accountmanager van Biesheuvel Techniek en direct verantwoordelijk voor Canon/Océ. “Er zijn veel concurrenten die componenten leveren. Daardoor ontstaat er een prijsdruk en uiteindelijk beland je in een neerwaartse spiraal. Als je je klanten ontzorgt en werk uit handen neem, kun je een veel betere positie opbouwen. Dat is onze strategie, zeker waar het gaat om de grote OEM’ers in onze markt.”
Een strategie die door Océ op zijn minst een zetje is gegeven. Na de overname door Canon in 2010 veranderde ook de houding ten opzichte van de toeleveranciers. Dit werd versterkt door de nieuwste ontwikkelingen en focus op de Capital Goods markt in de high volume printsystemen. “In 2013 zijn we in Venlo gestart met het project Océ VarioPrint i300”, zegt Helmie Willems. “Een printer van twaalf meter lang die 300 images full colour per minuut print, tweezijdig. Bedoeld voor grote partijen drukwerk en per stuk te personaliseren. Om succesvol te zijn in de huidige markt is het zaak snel stappen te maken. Dit noemen we bij Océ Agile Development. Het betekende uiteraard dat we de processen met onze toeleveranciers opnieuw onder de loep hebben genomen.”
Productkennis
Piet Holtackers, vanaf 1980 in dienst bij Biesheuvel Techniek, is kind aan huis bij Océ en herinnert zich die eerste bijeenkomsten nog goed. “We zagen meteen een kans om de banden met Océ te intensiveren en de samenwerking uit te breiden. Het was dé gelegenheid om een first tier supplier voor productie-gerelateerde catalogusartikelen te worden en direct een bijdrage rechtstreeks in de lijn te kunnen verzorgen. Nu konden we een stapje omhoog op de ladder maken. We gingen met de afdeling R&D in gesprek om mee te denken over de meest geschikte en innovatieve onderdelen/producten in de verschillende modules van de nieuwe Océ VarioPrint i300. Op dat moment betaalde de specialistische kennis van onze medewerkers bij gespecialiseerde Biesheuvel Business-Units als Lineair of Motion zich uit. Biesheuvel heeft de laatste jaren fors geïnvesteerd in productkennis en innovatieve oplossingen. Dat is immers een must om onze klanten werk uit handen te nemen en voorop in de markt te blijven. Wij kennen de specs van de onderdelen, wij weten waarmee onze toeleveranciers bezig zijn en welke innovaties er op de markt komen. Natuurlijk kunnen de inkopers van Océ dat zelf uitzoeken, maar dat kost tijd en geld. Het is makkelijker en veel efficiënter om dat waar mogelijk uit te besteden aan een multi-specialist.”
Positie
“Klopt helemaal”, zegt Helmie Willems. “In eerste aanleg ging het om ongeveer 150 mechanische componenten die Biesheuvel Techniek zou aanleveren voor deze Niagara. Gaandeweg de rit zijn er dat ruim twee keer zoveel geworden. Niet onaanzienlijk op een totaal van ruim 7000 componenten. Wij werken graag met suppliers die verantwoordelijk zijn voor een groot aantal onderdelen. Partijen die alles regelen. Biesheuvel Techniek heeft de handschoen opgepakt en haar positie steeds sterker gemaakt.”
“Ja”, zegt Piet Holtackers, “We zijn niet alleen meer mechanische componenten gaan leveren, we hebben ook de complete logistiek, processen en beheer van deze componenten op ons genomen. Dat betekent dat wij de onderdelen inkopen, op voorraad houden en leveren op het moment dat ze nodig zijn. Om dit zo lean mogelijk te doen is transparante informatiedeling noodzakelijk. Hiervoor genereert Océ elke week een forecast en onze eigen mensen zorgen ervoor dat de componenten – 24/7 – 365 dagen per jaar beschikbaar zijn. Océ heeft er geen omkijken meer naar. Dat bespaart kosten, en ja, dat was voor ons een flinke investering. We hebben er een dedicated team op zitten, zowel op verkoop als logistiek.”
Efficiënter:
De supply chain bij Océ wordt, onder de Japanse invloed van Canon, steeds meer ingericht volgens de lean-principes. “Eigenlijk is er geen andere optie”, legt Helmie Willems uit. “De markt vraagt kortere levertijden en flexibiliteit. De huidige goederenstroom zou te omslachtig zijn en tijd kosten. Tijd die ten koste zou gaan van de opleveringstijd van de Océ VarioPrinter i300. En dat was juist niet de bedoeling. Time-to-market is cruciaal, en er is gekozen om te werken volgens het kanban-principe; daarvoor is early supplier involvement onmisbaar. Met een partij als Biesheuvel werken we sneller, efficiënter en betrouwbaarder. Voordeel van het werken op basis van kanban is dat Océ geen uitpuilend warehouse heeft.”
De eerste Océ VarioPrinters i300 zijn in 2015 uitgeleverd. De productie wordt langzaam opgeschroefd naar twee per week. Piet Holtackers: “De samenwerking is uitstekend. Momenteel zit R&D van Océ in een verdere ontwikkeling in re-design & optimalisatie. De printers moeten kleiner, compacter en goedkoper. Wij worden betrokken bij de nieuwe ontwerpen, we denken mee over de verschillende mechanische onderdelen en komen met voorstellen voor een nog efficiëntere logistiek en aanpak. En vanzelfsprekend willen we deze lijn doortrekken in de nieuwe generaties printers die in de toekomst gebouwd worden. Wetende dat er nu gewerkt wordt aan een nieuwe serie flatbed-printers. Weer een nieuwe uitdaging. Gezamenlijk zijn we zijn nog lang niet uitontwikkeld.”