Startups en multinationals en academici genereren er samen business
De Brightlands Campus in Geleen telt verschillende onderzoeksinstituten waar onderzoekers, ingenieurs en studenten nieuwe (biobased) materialen ontwikkelen en testen. Het Chemelot Institute for Science and Technology (InSciTe) en het Brightlandsmaterialscenter(BMC) vormen samen met het 3D-printing center de schakels tussen ideeën en concrete producten, tussen wetenschap en bedrijfsleven. LINK ging bij hen op bezoek.
3D-printing-center wordt volwassen
In 2014 is gestart met de bouw van een 3d-print ecosysteem op de Brightlands Chemelot Campus. Bescheiden begonnen met enkele relatief eenvoudige printers is er momenteel een batterij van 19 printers, geschikt voor zeven technologieën. “Variërend van een printertje voor kunststof tot en met printers voor biomedisch toepassingen en allerlei soorten metalen en kunststoffen,” zegt Ed Rousseau, business development manager. “eind van dit jaar verhuizen we naar de voormalige machinewerkplaats van DSM en krijgen we gelukkig weer wat meer plek. Dan kunnen ook andere geavanceerde printers onder andere van TNO geplaatst worden; er zijn apparaten bij van ruim een miljoen euro.”
Arsenaal
‘We bieden dus een breed arsenaal aan mogelijkheden. Wij bieden ondernemers en onderzoekers de gelegenheid om materialen en toepassingen te testen met apparatuur die zeker voor kleine partijen of startups ups onbetaalbaar is. We hebben de deskundigen in huis die ermee kunnen omgaan. Daarmee jagen we ondernemerschap en innovatie aan. Het 3D-print ecosysteem speelt ook een centrale rol in de vindingen van de onderzoeksinstituten BMC, AIMBM en InSciTe. Zij onderzoeken of nieuwe materialen geschikt zijn om te printen.”
Xilloc
Belangrijke partner is Xilloc, gespecialiseerd in implantaten en in het center gevestigd met gloednieuwe printers. “Een belangrijke partner ja met een aanzuigende werking op andere ondernemingen in de biomedische hoek. Maar er is meer. Zo print een producent van satellieten hier bepaalde onderdelen. We werken momenteel samen met 64 bedrijven en instituten. De komende jaren zullen we verder groeien. 3D-printing is uitermate geschikt voor het fabriceren van ingewikkelde en lichte componenten voor de vliegtuig- en luchtvaarindustrie. Voor het maken van gecompliceerde spareparts. En voor op maat gemaakte hoortoestellen, tandimplantaten, enzovoort.”
In het 3D-print ecosysteem op Brightlands Chemelot Campus is voor 13,5 miljoen euro geinvesteerd, zijn nu bijna 40 medewerkers actief en werken er 17 wetenschappers aan hun promotie.
Brightlands kent vier campussen:
- Brightlands Chemelot Campus met een focus op hoogwaardige materialen.
- Brightlands Maastricht Health Campus met een focus op
- gezondheid.
- Brightlands Campus Greenport Venlo gericht op gezonde voeding.
. Brightlands Smart Services Campus met een focus op smart services en data science.
Rode draad is de onderlinge samenwerking op het gebied van uiteenlopende wetenschappelijke disciplines, geografische gebieden en verschillende organisaties, zoals start-ups en multinationals, maar ook de academische wereld en het bedrijfsleven.