Einstein Telescope biedt enorme kansen voor het bedrijfsleven, vooral in de ontwikkeling en bouw van deze telescoop. Op 27 september wordt een bijeenkomst georganiseerd over de mogelijkheden die dit grootschalige project voor u als ondernemer kan bieden.
Einstein heeft gelijk!
Zwaartekrachtsgolven bestaan. De theorie, die kenden we al 100 jaar. Nu hebben we ook het bewijs. Op 14 september 2015 zijn zwaartekrachtsgolven voor het eerst waargenomen. De ontdekking van zwaartekrachtsgolven vraagt om een nieuwe meetfaciliteit die deze golven extreem nauwkeurig waarneemt: de Einstein Telescope. We kunnen nu ontdekken hoe ons heelal in elkaar zit en hoe het zich door miljarden jaren heeft ontwikkeld. Uitkomsten die wetenschappers weer verder helpen, bijvoorbeeld bij stamcelonderzoek.
Limburg/Euregio is kandidaat locatie
De Einstein Telescope is een ondergronds meetstation gebaseerd op een beproefde, stille, veilige en schone techniek. Zo’n meetinstrument heeft een specifieke geologische ondergrond nodig gelegen in een stil gebied, waarvan zeker gesteld is dat het ook in de toekomst stil blijft. Met als achterland een innovatieve omgeving. Juist daarom is het Euregionale grensgebied in Zuid-Limburg ideaal. Onder meer vanwege de bijzondere bodemgesteldheid en de aanwezige wetenschappelijke kennis en vooraanstaande technologische industrie.
Impuls voor de regionale economie
Met de bouw van de Einstein Telescope is een eenmalige investering gemoeid van 1,1 miljard euro. En de helft hiervan bestaat uit onderdelen die in de regio en Nederland kunnen worden gemaakt. En dat is weer goed voor zo’n 3000 banen. Het Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Nederland, is samen met 5 Universiteiten in Nederland nauw betrokken bij dit project. Maar de wetenschap zoekt voor de realisatie samenwerking met het bedrijfsleven; het grootbedrijf zoals VDL en ASML maar ook en vooral het MKB. Samen kunnen we deze grote stap zetten!
Interreg project ‘ET Pathfinder’
In 2020 wordt het besluit genomen waar de Einstein Telelscope zal landen. Maar nu al zijn de voorbereidingen in volle gang. Hiervoor is onder andere het Interreg project ‘ET Pathfinder‘ gecreëerd. Een grensoverschrijdend Vlaams-Nederlands project dat onder andere moet bijdragen aan het vergroten van de kans om de Einstein Telescope naar de Euregio te halen. Het project trekt kenniswerkers aan en biedt interessante mogelijkheden voor het bedrijfsleven om met steun van kennisinstituten en overheden de technologie te ontwikkelen en kennis op te bouwen om zich te kwalificeren als toeleverancier voor de Einstein Telescope én voor eigen toekomstige innovaties. Het gaat hierbij om technologie op het vlak van onder meer precisietechnologie, coatings, optica, meet- en regeltechniek, geotechniek, seismische isolatie, ICT, engineering & productie en materialen.
Aanmelden voor de bijeenkomst van 27 september, deze bijeenkomst is bedoeld om het bedrijfsleven te informeren over de Einstein Telescope, het Interreg project ‘ET Pathfinder’ en de mogelijkheden en kansen die er liggen voor het bedrijfsleven.