“Actierepertoire voor ketenbrede bedrijfsmodellen in Inclusive (maatschappelijk verantwoord) Business”.

0

Universiteit Twente (onderzoeksgroep NIKOS), Nyenrode Business Universiteit en The Next Organization hebben een NWO-voorstel ingediend getiteld “Actierepertoire voor ketenbrede bedrijfsmodellen in Inclusive (maatschappelijk verantwoord) Business”.

Dit voorstel is ingediend bij een oproep voor onderzoek naar duurzame bedrijfsmodellen (tweede ronde) van het domein sociale wetenschappen en geesteswetenschappen van NWO. In april 2018 kwalificeerde het NWO-comité het voorstel als zeer goed en is het aangemerkt voor financiering.

Tien cases centraal

Het onderzoeksvoorstel richt zich op het creëren van ontwerpprincipes voor de ontwikkeling van duurzame verdien- en verdeelmodellen op het gebied van Inclusieve Innovaties: maatschappelijk verantwoorde vernieuwingen met impact in de hele toeleveringsketen, waarbij uiteindelijk ook de allerarmsten kunnen worden betrokken. In het onderzoek staan tien cases centraal die gericht zijn op de verhoging van duurzaamheid waarbij lage inkomensgroepen in ontwikkelingslanden als gelijkwaardige partners worden betrokken in de waardeketen van bedrijven in de Nederlandse economie.

Verhogen van duurzaamheid

Gebaseerd op Stewardship Theory wordt verondersteld dat drie factoren leiden tot het soort relaties dat nodig is voor het creëren van dit soort nieuwe zogenoemde gedistribueerde bedrijfsmodellen: de behoefte aan een gemeenschappelijk doel, ruimte voor groei en de behoefte aan transparantie en verantwoording. In de praktijk begrijpen hoe dit kan worden gedaan voor ketensamenwerking voor de verhoging van duurzaamheid, zoals bijvoorbeeld de ontwikkeling van biologisch afbreekbaar plastic met partners uit Nederland en Bangladesh, is een belangrijke doelstelling van dit onderzoek. Daarbij wordt een actieprogramma met onder andere randvoorwaarden en stimuleringsmechanismen gecreëerd voor het regisseren van innovaties, dat vervolgens kan worden geïmplementeerd in andere waardeketens.

Als volgende stap zullen de consortiumpartners een postdoc aanstellen voor de uitvoering van dit 2-jarige onderzoeksprogramma en zoeken naar extra partners die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp. Voor meer informatie kunnen de programmaleiders prof dr. Ir. Petra de Weerd-Nederhof . dr. André Nijhof worden gecontacteerd.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics