Fontys Centre of Expertise Hightech Systems & Materials (CoE HTSM) heeft een 3D-metaalprinter geïnstalleerd. Vragen van bedrijven uit de regio over hoe 3D-printing kan worden gebruikt, zullen door studenten, docent-onderzoekers en medewerkers van de bedrijven worden opgepakt, waarbij de printer een belangrijke rol zal spelen. De Trumpf TruPrint 1000 biedt deze bedrijven, en natuurlijk de studenten van Fontys, de kans om de laatste toepassingen in 3D-printen te ontdekken.
Fontys merkt in haar contacten met de maakindustrie in Zuidoost-Brabant dat er veel behoefte is aan onderzoek naar praktische toepassingen van 3D metaalprinting. Bekende toepassingen tot nu toe zijn in de medische industrie (implantaten) en de machine-industrie, waarvoor onderdelen op maat kunnen worden gemaakt.
‘Er staat echter nog maar een handjevol metaalprinters in het land. En er zijn, zeker in deze Brainportregio, veel meer bedrijven die zich afvragen of 3D metaalprinting (ook wel additive manufacturing genoemd) voor hen een meerwaarde kan hebben’, vertelt 3D-print expert Rein van der Mast. ‘Wij hebben regelmatig tekenaars, ontwerpers en constructeurs over de vloer van die bedrijven. Behalve de theorie kunnen we hen nu ook de praktijk laten zien.’
Compact
De Trumpf TruPrint 1000 wordt veelal gebruikt om kleine, complexe componenten te printen. Fontys heeft deze machine gekozen omdat dit een compacte machine is die snel is bij het vervaardigen van werkstukken met een gering volume, terwijl de machine voldoende representatief is voor de grote metaalprinters. ‘Voor ons is het belangrijk dat je snel een resultaat hebt. We kunnen nu in korte tijd allerlei variabelen die het werkstuk beïnvloeden onderzoeken, met inbegrip van hun onderlinge wisselwerking. Daarbij beschikken we hier over allerlei voorzieningen om de geprinte stukken te beproeven’, aldus Van der Mast.
De machine wordt ook ingezet in het kader van de Open Learning Labs dat het Centre of Expertise HTSM binnenkort zal lanceren. Bedrijven kunnen via e-learning op het internet hun expertise vergroten op het gebied van robotics, additive manufacturing/3D printing en agro-mechatronics. Het geleerde wordt naar behoefte in de praktijk gebracht in fysieke labs, waaronder dat rond de nieuwe metaalprinter.
Fontys HTSM biedt daarnaast (kortlopende) trainingen aan in combinatie met Topology Optimization, Design for Additive Manufacturing , Post Processing en Materials.