De technologische industrie is een belangrijke groeimotor voor de Nederlandse economie. Uit de COEN-enquête van het CBS blijkt dat het ondernemersvertrouwen in de technologische industrie op het hoogste niveau is sinds de start van de waarneming in de industrie in 1985. Tegelijkertijd blijft FME zich grote zorgen maken over het tekort aan goed opgeleid personeel – een fundamentele randvoorwaarde voor innovatiekracht en verdere groei.
Economische verwachtingen voor technologische industrie positief
De bedrijven in de sector hebben in 2018 een vliegende start gemaakt. Per saldo heeft 25.3% van de bedrijven de omzet in het afgelopen kwartaal zien stijgen. Ook de bezettingsgraad in de industrie – de benutting van de productiecapaciteit – is ten opzichte van Q4 2017 toegenomen. Een van de belangrijkste factoren voor de technologische industrie is buitenlandse afzet. Zo’n tweederde van de omzet wordt in het buitenland gerealiseerd. Uit de COEN-enquête blijkt dat in het vorige kwartaal de buitenlandse omzet in alle sectoren is toegenomen en ook komend kwartaal is de verwachting dat deze trend doorzet.
Onvoldoende vraag grootste belemmering voor de basismetaalindustrie
Onvoldoende vraag blijft vooral voor ondernemers in de basismetaalindustrie de grootste belemmering (46.3%). In de basismetaal zien we dan ook een afname van de personeelssterkte in het laatste kwartaal. Per saldo geeft 24.1% van de ondernemers in die sector aan dat de personeelssterkte is afgenomen. Alle andere sectoren laten een groei zien.
Zorg over tekort aan goed opgeleid personeel
Een op de vijf ondernemers in de metalektro ervaart een tekort aan arbeidskrachten, en in de scheepsbouw en lucht- en ruimtevaart zelfs een op de vier ondernemers. Daar is het ervaren gebrek aan goed opgeleid personeel in een jaar tijd geëxplodeerd van 4,6% naar 26,8%. Over het algemeen is het aantal ondernemers in de technologische sector dat het tekort aan vakkrachten als een belemmerende factor voor verdere groei ervaart, verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. Ook het aantal ondernemers dat een tekort aan productiemiddelen, materiaal en ruimte aangeeft, is in een jaar tijd verdubbeld naar ongeveer 8%.
‘Versnellingsagenda voor het techniekonderwijs’
FME maakt zich grote zorgen over de tekorten; een goed opgeleide beroepsbevolking is een fundamentele randvoorwaarde voor economische groei. Nog steeds zijn er veel vacatures en dat belemmert de innovatiekracht van bedrijven in de technologische sector. Begin februari kondigden de techniekbranches verenigd in de industriecoalitie en het ministerie van Onderwijs (OCW) een ‘Versnellingsagenda voor het techniekonderwijs’ aan. FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink: ‘Het belang van digitale vaardigheden voor de ontwikkeling van onze sector is groot. Daarom moet het onderwijssysteem snel veranderen.’