Biesheuvel Techniek wordt onderdeel van Europa’s grootste technische distributieorganisatie voor producten voor de industrie. Afgelopen juni bracht Advent International, een van de grootste private equity firma’s ter wereld, een bod uit op IPH Group, het moederbedrijf van Biesheuvel. PAI Partners, eigenaar van IPH en eveneens een grote private equity investeerder, accepteerde dat. Eind augustus gaf de Europese mededingingsautoriteit groen licht voor de overname. Een schets van de huidige stand van zaken aan de hand van eerdere publicaties.
Mega-consolidatie in distributieland
Eerder dit jaar lijfde Advent (39 miljard dollar belegd vermogen; voor PAI Partners is dat 8,3 miljard euro) IPH’s branchegenoot Brammer in, dat daarmee van de London Stock Exchange verdween. Door de samenvoeging IPH-Brammer ontstaat nu een groot, wijdvertakt Europees conglomeraat met een jaaromzet van circa 2,1 miljard euro (peiljaar 2016).
Consolidatieslag
In de Europese distributeurswereld voor onderhoud, reparatie en revisie (mro) is al jarenlang een consolidatieslag gaande. Zowel IPH als Brammer deden daaraan mee: zij kochten naar hartelust kleine en grotere partijen op. Vandaag bestaat het IPH-netwerk uit 280 vestigingen in negen landen (jaaromzet rond 1,2 miljard) en Brammer heeft er nog wat meer, in meer dan twintig landen (omzet ietsje onder 1 miljard euro). Ter vergelijking: Eriks, momenteel de grootste in Europa, kwam vorig jaar uit op zo’n 1,2 miljard jaaromzet. In die schaalvergroting blaast het Nederlandse Biesheuvel Techniek, onder aanvoering van directeur Meino Noordenbos, zijn partij mee. De afgelopen jaren nam dat tal van lokale ‘verdelers’ over, dit jaar weer vijf. Het doel: dicht bij klanten zitten om hen zo goed en snel mogelijk te ontzorgen – niet alleen als productenleverancier, maar desgewenst ook door het beheer van hun magazijnen en de complete inkoopadministratie over te nemen. En ook door businessunits (‘competence centers’) te vormen die meedenken met de klant over welke spullen hij het beste in zijn nieuwe machine kan gebruiken.
Meedenkende partner
Anno nu telt de Biesheuvel Groep ruim veertig vestigingen verspreid over het gehele land – en een groeiende presentie in België. Plus tot nu toe drie competence centers: voor mechatronica (aandrijftechniek), tooling & meettechniek en pneumatiek/perslucht. ‘Size matters’, zei Noordenbos in een recent interview. ‘Van technische groothandel zijn we doorgegroeid naar meedenkend partner.’ Wat de overname Biesheuvel gaat brengen, valt nog te bezien. Maar gezien de constante groei – Biesheuvel wint al jaren op rij een FD Gazelle award voor snelle groei –, het grote en almaar groeiende klantenbestand met ook grote ondernemingen als Heineken en Océ, plus de innovatie-impulsen die het via zijn competence centers inbrengt, lijkt dat wel snor te zitten.
Drie jaar geleden opende Brammer in Haarlem een nieuw, nationaal distributiecentrum en een Centre of Excellence.
Ruimte voor groei
Wat nog wel een dingetje is: straks heeft de nieuwe entiteit een hoofdkantoor in Son bij Eindhoven (te weten Biesheuvel Techniek) en één in Haarlem (Brammer). En enkele van de zestien Nederlandse vestigingen van Brammer zullen ongetwijfeld overlap hebben met de veertig van Biesheuvel. Bemoedigend is dat Advent International in de overname-annonce liet weten in verdere groei te zullen investeren. En Biesheuvel heeft ook onder eerdere private equity investeerders (Prudential Investments (PGIM), Investcorp en PAI Partners) de ruimte gekregen om te groeien. Hoe het ook zij, de nieuwe entiteit IPH-Brammer vergroot haar presentie in Europa fors. Zo krijgt het IPH-deel er in één klap het Verenigd Koninkrijk en Nordic bij, verdubbelt het zijn presentie in Spanje en versterkt het zich verder in Duitsland. Volgens schattingen heeft het daarmee twee à drie procent van de Europese mro-markt, geraamd op circa 150 miljard euro omzet per jaar, te pakken.
Wat Advent International voor de overname van IPH betaalt, is niet bekendgemaakt.