Bouw van High Tech BIC in Eindhoven gaat beginnen

0

Acht projecten waarvoor zich tot nu toe 75 hightech bedrijven en kennisinstellingen hebben aangemeld, omvat het innovatieprogramma dat op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven uitgevoerd zal worden. Binnenkort gaan de heipalen voor bouwcluster 1 de grond in; begin 2018 zullen KMWE en Biesheuvel Techniek er als eerste bewoners hun intrek nemen.

 ‘Innovatieprogramma op BIC gaat hele hoop reuring geven’

John Blankendaal, managing director van Brainport Industries, is druk doende om meer ‘schapen over de dam’ te trekken. ‘Dat loopt goed’, zegt hij. ‘Met een aantal partijen zijn we vrijwel rond. Nee, sorry, namen noem ik nog even niet.’ De BIC is gesitueerd aan de noordwestrand van Eindhoven, pal aan de A2 en vlakbij Eindhoven Airport en het Beatrixkanaal. De campus bestrijkt een totale oppervlakte van 200 hectare, waarvan een derde wordt bebouwd met vijf grote bedrijfsgebouwen en een atrium met paviljoens waarin state-of-the-art shared facilities, scholingsfaciliteiten (van onder meer het Summa College) en ruimtes voor de uitvoering van het innovatieprogramma worden ondergebracht.

Grote luchthaven

In cluster 1 worden een deel van de ‘fabriek van de toekomst’ en het glazen atrium gerealiseerd. Bij de ontwikkeling van de locatie en het innovatieprogramma werken Brainport Industries, bedrijfsleven, onderwijs- en kennisinstellingen, ontwikkelaar SDK, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant en de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij als strategische partners samen. John Blankendaal gebruikt voor dit grote project, waarvoor de Raad van State eind september 2016 het groene licht gaf, een metafoor. ‘Je kunt de campus zien als een grote luchthaven, die uit twee delen bestaat. Allereerst de fabriek van de toekomst, waar hightech bedrijven 24/7 aan de slag zijn en die ik wel de ‘landingsbaan voor innovatie’ noem. Dan het atrium, waar bedrijven en kennisinstellingen gezamenlijk tot innovaties komen, de ‘startbaan voor innovatie’. Dat alles uitgevoerd op basis van het innovatieprogramma – het ‘vluchtprogramma, of flight plan’.’

Drie fieldlabs

Dat programma bestaat uit acht projecten, waaraan 75 partijen deelnemen – ‘niet alleen bedrijven uit de toeleverketen, maar ook oem’ers en kennisinstellingen als de TU/e en TNO’, vertelt Blankendaal. ‘De provincie ondersteunt dat met rond de twaalf miljoen euro.’ Onder die projecten vallen ook drie fieldlabs: Flexible Manufacturing (waarin robotica een rol speelt), Smart Connected Supplier Network en Multimaterial Printing in 3D. Hij vervolgt: ‘Ook AddFab, de voortzetting van AddLab, en onderzoeksfaciliteiten op het gebied van virtual reality/augmented reality en model-based engineering gaan daar landen. Bedrijven kunnen daar samen nieuwe stappen zetten op het gebied van 3D-printing en die dan toepassen in de fabriek van de toekomt.’ Aan de opleidingskant krijgen TecLab en het Brainport Industries College – met specifieke ‘doorleer’-trajecten voor getalenteerde vaklieden (mbo-4plus) – er onderdak. Evenals het programma Advanced Manufacturing Logistics, dat onder meer de ambitie heeft nieuwe logistieke concepten voor de fabriek van de toekomst te ontwikkelen; denk aan agv’s, automatisch geleide voertuigen. De aan- en afvoer, opslag en dergelijke op de BIC vinden plaats in de gedeelde logistieke bouwlaag onder de flexibele productie- en kantoorruimten en het atrium.

Broedplaats

John Blankendaal verwacht dat de innovatieprogramma-activiteiten ‘een hele hoop reuring’ teweeg gaan brengen. ‘Veel partijen zullen die geavanceerde shared facilities gaan gebruiken. Daar staan, om maar wat te noemen, industriële 3D-printers, robots, een pilot-productielijn om te gebruiken of proeven op te doen. Dat wordt een broedplaats voor productie-innovatie. Kijk, in je mainstream fabriek ga je je vijf-assige freescel niet stilleggen om te achterhalen of iets werkt. Dat doe je eerst hier en is het na het testen goed, dan copy-paste je het naar de fabriek van de toekomst of je vestiging elders – en je schaalt het op.’ Met dat alles, gesitueerd in een groene omgeving (Blankendaal spreekt van ‘werklandschap’), ontstaat daar aan A2 een hightech toeleverhub met internationale exposure. ‘Ook buitenlandse partijen gaan daar zien dat wij hier in staat zijn de meest complexe maakvraagstukken te realiseren.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics