Henk Kamp verrichtte de opening van het FPC@UT op initiatief van prof. Fred van Houten.

0

Het FPC@UT is een gezamenlijk initiatief van Prof Fred van Houten (Universiteit Twente), het Fraunhofer Institute for Production Technology IPT in het Duitse Aken, en Saxion. Henk Kamp, Minister van Economische Zaken, verrichtte de openingshandeling op de campus van de Universiteit Twente.

SMART INDUSTRY

Het center moet een bijdrage leveren aan de belangrijkste uitdagingen binnen de smart industry, in nauwe samenwerking met het bedrijfsleven. Het FPC@UT zet in op de ontwikkeling van slimme productietechnologieën voor slimme producten in diverse toepassingsgebieden. De focus ligt daarbij op design en product engineering in complexe hightech systemen. De nauwe samenwerking met het bedrijfsleven moet zorgen dat de R&D-inspanningen leiden tot vlotte en succesvolle implementatie in de praktijk.

De startfase omvat een termijn van vijf jaar en de samenwerkende partijen lanceren in de komende maanden drie van de vijf geformuleerde pilotprojecten. De thema’s van de pilotprojecten zijn: predictive maintenance, laser forming, fabrication of low cost piezoelectric microsystems for lab-on-a-chip applications, wafer-level glass molding for integrated opto-mechanical sensors en multimaterial laser-direct micro circuit generation.

UITDAGINGEN VOOR DE INDUSTRIE

Het FPC@UT ontwikkelt en biedt oplossingen voor smart industry door de vertaling van wetenschappelijke kennis naar praktisch toepasbare technologische innovaties. Daarmee levert het een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van Nederland en Duitsland in hun leidende positie in wetenschappelijk- en technologie-gedreven innovaties in de belangrijkste sectoren.

De industriële productiesector ontwikkelt zich momenteel in een hoog tempo. Die ontwikkelingen worden gekenmerkt door efficiënte inzet van grondstoffen en energie, milieuvriendelijke productietechnologieën, adaptieve, intelligente en ‘mensvriendelijke’ machines en gecoördineerde netwerkcommunicatie in de productieketen. De sector kent een behoorlijke omvang: Nederland heeft over de afgelopen decennia een snelle ontwikkeling doorgemaakt in de toepassing van hightech systemen in de industrie, naar een jaarlijkse omzet van 27 miljard euro. Met die snelle ontwikkeling ontstaan er nieuwe uitdagingen maar ook kansen voor bedrijven. Om daar optimaal op in te spelen, biedt het FPC@UT mogelijkheden voor gezamenlijke R&D-projecten, met toegang tot state-of-the-art faciliteiten en kennis van technologie en de toepassing daarvan.

prof. Fred van Houten

Fred van Houten, hoogleraar Design Engineering aan de Universiteit Twente, heeft in de afgelopen jaren achter de schermen hard gewerkt aan het opbouwen van een samenwerking met Fraunhofer IPT en het aanhalen van de banden met Duitse partners in de industrie. “Fraunhofer staat voor maatschappelijk relevante toepassing van wetenschappelijk onderzoek”, aldus Van Houten. “Zij slagen erin de opbrengst van het onderzoek direct te vertalen naar toepassing in de markt, in de industrie. Die samenwerking is cruciaal, niet alleen voor Twente maar voor heel Nederland. Mede door de economische crisis realiseert de overheid zich meer en meer dat de industrie een belangrijke bijdrage levert aan de economische ontwikkeling en het aantal banen. Meer nog dan de dienstensector, hoe belangrijk deze ook is. We werken hard aan het doorontwikkelen van Twente als top-technologische regio en we zijn er van overtuigd dat deze samenwerking daar een passende bijdrage aan zal leveren. Duitsland is het belangrijkste achterland voor Twente.”

Eddy van Hijum

De Provincie Overijssel, die een belangrijke financiële bijdrage levert aan het realiseren van het Fraunhofer Project Center, erkent het belang van het center voor het regionale innovatie-ecosysteem. Eddy van Hijum, gedeputeerde en lid van de Twente Board: “onze koers voor het stimuleren van de economische ontwikkeling is helder: investeer in robuuste en hoogwaardige technologische ontwikkelingen, die een bijdrage leveren aan de maakindustrie in Oost-Nederland, en een impuls betekenen voor de concurrerende positie van de bedrijven in de slimme en duurzame industrie in de toekomst. De Fraunhofer-Gesellschaft, een hoog aangeschreven vertegenwoordiger van ons buurland Duitsland, is daarbij een uitstekende match.”

FRAUNHOFER PROJECT CENTER-MODEL

De Fraunhofer-Gesellschaft hanteert het Fraunhofer Project Center-model voor de samenwerking met hoogwaardige partners in het buitenland. Daarbij wordt een tijdelijke onderzoekseenheid opgezet bij een universiteit buiten de landsgrenzen. De Fraunhofer-Gesellschaft is een befaamde non-profit organisatie vernoemd naar de Duitse Joseph von Fraunhofer (1787-1826), een befaamde onderzoeker en ondernemer uit München.

Professor Reimund Neugebauer

Professor Reimund Neugebauer, president van de Fraunhofer-Gesellschaft : “Onze missie bij Fraunhofer omvat het ondersteunen en versterken van Europese industrie en onderzoek in de wereldwijde strijd met snel ontwikkelende onderzoekshubs in de Verenigde Staten en Azië. Nederland is daarbij één van onze prioritaire landen waar we graag samenwerken, met stevige strategische relaties zoals ook onze samenwerking met het Radboudumc in Nijmegen op het gebied van automation in medical imaging. We kijken er naar uit om onze complementaire onderzoekscompetenties op het gebied vandesign en production engineering met de Universiteit Twente in te zetten, om zo innovaties in de industrie te versterken en te versnellen.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Verified by ExactMetrics