Zelflerende smartboiler is nu al klaar voor de energienetten van morgen

0

Corporatie De Volkshaard, die 5500 woningen beheert in de regio Gent (België), plaatst de eerste 138 Green Energy Smartboilers.

De toekomst ziet er groen uit: het aandeel van zonne- en windenergie in de elektriciteitsmix zit in de lift. Al brengt dat ook uitdagingen met zich mee. Uitdagingen die het innoverende Itho Daalderop maar al te graag aangaat. Dat bewijst de grootspeler in warmwateroplossingen met hun nieuwe en revolutionaire Green Energy Smartboiler: een slimme boiler die in staat is de pieken van hernieuwbare energie op het net op te vangen. Itho Daalderop is zo het allereerste bedrijf in België dat met deze duurzame oplossing op de markt komt. “We hopen dat dit concept anderen overtuigt om onze innovatieve visie te delen”, klinkt het trots.

Lieven Messiaen, algemeen directeur van Itho Daalderop

Hoewel zonnepanelen en windturbines steeds belangrijker worden in onze elektriciteitsproductie, blijven deze vormen van hernieuwbare energie moeilijk te controleren. Variabelen zoals zon en wind zijn logischerwijze niet met vaste regelmaat beschikbaar. “Vroeger was de balans van elektriciteitsvoorziening redelijk voorspelbaar”, aldus Lieven Messiaen, algemeen directeur van Itho Daalderop. “Vandaag is het moeilijker: door de wisselende opbrengst van hernieuwbare energie, wat zich vertaalt in pieken en dalen in het elektriciteitsnetwerk, staan we voor een grote uitdaging.”

Het opvangen van die pieken wordt steeds moeilijker naarmate er meer en meer hernieuwbare energie beschikbaar wordt. Expert Itho Daalderop komt nu dus als eerste met een concrete oplossing die kan ingezet worden in het residentiële woningbestand.

Revolutionaire boilers

En dat in de vorm van hun Green Energy Smartboiler. De boiler maakt deel uit van de nieuwe generatie zelflerende elektrische boilers, wat inhoudt dat het zich aanpast aan het verbruikerspatroon. “Via een algoritme onthoudt de Green Energy Smartboiler exact wanneer het je moet voorzien van warm water”, legt Messiaen uit. De boiler weet na een week precies wanneer het gezin in de woning warm water nodig heeft. Dat is voornamelijk in de ochtend en wanneer iedereen na het werk of school terug thuiskomt. In tussentijd hoeft de boiler dus geen water op 60°C te houden. Door enkel voor warm water te zorgen op de momenten dat het echt nodig is, is de Green Energy Smartboiler hyperefficiënt.

De Green Energy Smartboiler zorgt met dit algoritme voor een besparing tot 12% per jaar ten opzichte van een klassieke elektrische boiler. Bovendien kan de gebruiker via het online “Spider” platform en de bijhorende app zijn of haar energieverbruik van de Green Energy Smartboiler volgen.

Maar wat de nieuwe boiler pas helemaal revolutionair maakt, is hoe hij zich gedraagt in de tussentijd. Daarvoor werkt Itho Daalderop samen met aggregatoren. Dat zijn bedrijven die fungeren als tussenpersoon tussen de elektriciteitsnetbeheerder en de afnemers, om balans op het net te verzekeren. Van zodra er overcapaciteit optreedt, sturen de aggregatoren een signaal door naar de Green Energy Smartboilers. Die het teveel aan elektriciteit gebruiken om het water in de boiler kortstondig bij te warmen. Daardoor gaat de duurzame energie niet verloren en wordt hij zelfs optimaal benut.

Samenwerking Volkshaard

Een innovatief concept dat al snel de aandacht trok van verschillende partijen, waaronder sociale huisvestingsmaatschappij Volkshaard, die 5500 woningen beheert in de regio Gent. Zij plaatsten de Green Energy Smartboilers in 138 van hun appartementen. Hans Heyse, directeur van Volkshaard: “Itho Daalderop denkt out of the box en durft verder gaan dan anderen, maar dit project is een win-win situatie voor beide partijen.”

“Volkshaard wil een referentie zijn binnen sociale huisvesting, een echte voorloper in vernieuwende zaken”, legt Heyse uit. “We hopen dan ook dat we dit enerzijds intern kunnen uitplooien in andere woongelegenheden en anderzijds dat collega’s de Green Energy Smartboilers kunnen oppikken.”

Messiaen beaamt: “We zijn dit project gestart omdat we duurzaamheid en innovatie hoog in het vaandel dragen. Hopelijk geeft het voor ons beiden het startschot om andere projectontwikkelaars, maar ook vooruitstrevende steden en gemeenten te overtuigen om onze visie te delen. Wij werken vandaag aan het realiseren van intelligente, collectieve energienetten die alle beschikbare duurzame energie optimaal benutten en dat met comfortgarantie!”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics