ZEISS sluit boekjaar voor het eerst af met een omzet van meer dan 10 miljard.

0

De ZEISS Groep was in staat om zijn omzetgroei voort te zetten met een groeipercentage op het zeer hoge niveau van het voorgaande jaar. In het boekjaar 2022/23 (verslagdatum: 30 september 2023) steeg de omzet voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf tot meer dan 10 miljard euro (vorig jaar: 8,8 miljard euro, een stijging van 15%). Ook de winst voor rente en belastingen (EBIT) steeg ten opzichte van het voorgaande jaar met 1,7 miljard euro (vorig jaar: 1,6 miljard euro). Alle vier de segmenten van de ZEISS Groep droegen bij aan deze groei, ondanks de uitdagende marktomgeving.

  • Uitzonderlijke groei met bijdragen uit alle vier de segmenten
  • De uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling bedroegen 15% van de ontvangsten
  • Ongeveer 43.000 werknemers wereldwijd, een stijging van 11% ten opzichte van het voorgaande jaar
  • Wereldwijd is er wereldwijd ongeveer 3,5 miljard euro aan investeringen in infrastructuur gepland voor de komende 5 jaar, waarvan ongeveer 3 miljard in Duitsland
  • Transformatie naar een data- en procesgedreven organisatie

“We kunnen terugkijken op weer een zeer succesvol boekjaar. Om dit dynamische groeipad in de toekomst te kunnen doorzetten, moeten we nu de juiste koers uitzetten. We doen dit door enorme bedragen te investeren in onze verdere ontwikkeling”, aldus Dr. Karl Lamprecht, President en CEO van ZEISS. “Ons succes is gebaseerd op onze onderscheidende innovatiekracht. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, hebben we 15% van de omzet geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling, personeelsontwikkeling en infrastructuur – meer dan ooit tevoren.”

Alle vier de ZEISS-segmenten dragen bij aan de groei en de marktomgeving, die soms moeilijk kan zijn, beïnvloedt ze allemaal op zeer verschillende manieren.

Het segment Semiconductor Manufacturing Technology behaalde opnieuw een uitzonderlijk hoge omzet, ondanks natuurlijke schommelingen in de markt voor halfgeleidertechnologie. De totale activiteiten, van segmenten van lithografische optica tot fotomaskers, hebben zich positief ontwikkeld.
De grote vraag naar lithografiesystemen voor diep ultraviolet (DUV) en extreem ultraviolet (EUV) en de eerste levering van het optische systeem voor High-NA-technologie aan onze klant en strategische partner ASML droegen bij aan de groei. In de toekomst zal de volgende EUV-generatie, High-NA EUV, de productie van krachtigere en energiezuinigere chips tegen lagere kosten mogelijk maken.

Ook het segment Industrial Quality & Research realiseerde een aanzienlijke groei met dubbele cijfers. Het toenemende momentum in zowel strategische bedrijfsgebieden, industriële kwaliteitsborging als de activiteiten op het gebied van microscopiesystemen droegen hieraan bij. De sterke trend van de eerste helft van het jaar deed zich opnieuw gelden op het gebied van industriële kwaliteitsborging. Het gediversifieerde portfolio (coördinatenmeetmachines, optische oplossingen en software) droeg bij aan het algehele succes. In het komende boekjaar wordt groei verwacht als gevolg van toekomstgerichte projecten op het gebied van energietechnologie en elektromobiliteit. Het bedrijfsleven van microscopiesystemen voor onderzoek en wetenschap profiteerde onder meer van een positieve impuls van de farmaceutische industrie en overheidsfinanciering voor onderzoek op het gebied van life sciences.

Het segment ZEISS Medical Technology behaalde ook een aanzienlijke omzetstijging met dubbele cijfers in het boekjaar 2022/23 en vergrootte zijn marktaandeel. Daarnaast leverden de stabilisatie van de toeleveringsketens, met name in de tweede helft van het boekjaar, en versnelde leveringen op het gebied van oogheelkunde en microchirurgie een positieve bijdrage aan de omzetgroei. In de regio’s EMEA en Noord- en Zuid-Amerika lag de omzetgroei in de dubbele cijfers. De omzet in APAC liet een zeer positieve ontwikkeling zien. Strategische investeringen en de verdere structurele optimalisatie van het segment zullen naar verwachting de basis leggen voor verdere groei in het komende boekjaar.

Dr. Karl Lamprecht: “We breiden onze capaciteit uit en investeren daarom de komende vijf jaar zo’n 3,5 miljard euro in infrastructuur – meer dan ooit tevoren. Een groot deel hiervan zal vloeien naar infrastructuurprojecten specifiek in Duitsland, zoals de verdere uitbreiding van de vestiging in Oberkochen, een nieuwe vestiging in Aalen-Ebnat of de vestigingsplaats van het bedrijf in Jena.”

Ook het segment Consumer Markets sloot het boekjaar 2022/23 af met een goede omzetgroei. De hoge inflatie en de daarmee gepaard gaande onzekerheid bij consumenten hebben de marktomgeving en het consumentenklimaat beïnvloed en geleid tot terughoudendheid om geld uit te geven. In het strategische Vision Care-segment werd groei gerealiseerd door innovaties op het gebied van oogheelkundige lenzen van het merk en ooggezondheid, evenals de uitbreiding van de digitale consumentenreis. Groeistimulansen kwamen met name uit de APAC- en EMEA-regio’s. Bij Consumer Products hadden de gematigde stemming bij retailers en consumenten en de prijsconcurrentie invloed op het resultaat. De staking tijdens filmproducties in Hollywood gedurende meerdere maanden had gevolgen voor de cinelensbusiness. ZEISS-technologieën voor smartphonefotografie zijn niettemin steeds populairder geworden. Voor het komende boekjaar zijn er licht positieve signalen, bijvoorbeeld door innovaties, aanvullende marktontwikkeling en uitbreiding van het productportfolio voor film- en cameralenzen, sport- en natuurbeschermingsoptiek.

Link magazine oktober/november 2023. Thema circulair ondernemen: meer toegevoegde waard, kleiner footprint? Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Op balansdatum (30 september 2023) bedroeg het groepsvermogen 7,846 miljard euro (vorig jaar: 7,173 miljard euro), wat overeenkomt met een eigen vermogen van 52% (vorig jaar: 55%) met een stijging van het balanstotaal.

Alle regio’s droegen bij aan de omzetgroei, hoewel APAC de meest dynamische groei liet zien. Deze regio genereerde een aanzienlijke omzetgroei van 11%. De regio’s Noord- en Zuid-Amerika en EMEA noteerden ook omzetgroei en droegen opnieuw bij aan de positieve ontwikkeling van ZEISS.

“ZEISS is groter dan ooit en blijft groeien. Zo zijn er alleen al in de afgelopen zeven jaar bijna 18.000 nieuwe medewerkers bij het bedrijf gekomen”, aldus Lamprecht. “We breiden onze capaciteit uit en investeren daarom de komende vijf jaar zo’n 3,5 miljard euro in infrastructuur – meer dan ooit tevoren. Een groot deel hiervan zal vloeien naar infrastructuurprojecten specifiek in Duitsland, zoals de verdere uitbreiding van de vestiging in Oberkochen, een nieuwe vestiging in Aalen-Ebnat of de vestigingsplaats van het bedrijf in Jena.”

De ZEISS Groep blijft vertrouwen op zijn onderscheidende innovatiekracht. Met 15% van de omzet gaf ZEISS in het afgelopen boekjaar een recordbedrag van 1.545 miljoen euro uit aan onderzoek en ontwikkeling (vorig jaar: 1.151 miljoen euro). In de onderzoeks- en ontwikkelingsafdelingen van de ZEISS Groep werken elke dag meer dan 6.200 medewerkers aan de verdere uitbreiding van de investeringskracht van het bedrijf. Dit wordt weerspiegeld in het aantal behouden octrooien, dat op de rapportagedatum wereldwijd ongeveer 11.300 bedroeg.

De innovaties in alle vier de segmenten verrichten baanbrekend werk op het gebied van digitalisering. ZEISS ontwikkelt oplossingen voor de productie van halfgeleiders waarmee chipfabrikanten over de hele wereld steeds kleinere, krachtigere en energie-efficiëntere opslagmicrochips kunnen produceren. Van oogzorg tot fotografie tot microscopie, metrologie en medische technologie, ZEISS ontwikkelt oplossingen voor de digitale wereld. Een van de belangrijkste verwezenlijkingen van digitalisering is kunstmatige intelligentie (AI). De huidige apparaten en softwareoplossingen van ZEISS bevatten al AI-componenten of zijn ermee vervaardigd. Er is ook veel aandacht voor onderwerpen als intelligent datagebruik of geavanceerde machine learning-methoden.

“Om op de lange termijn winstgevend te blijven groeien en tegelijkertijd veerkrachtig te zijn in snel veranderende tijden, moet ZEISS zich blijven ontwikkelen”, besluit Lamprecht. “Naast een enorme innovatiekracht omvat deze veelomvattende ontwikkeling de transformatie naar een data- en procesgedreven bedrijf. Dit is het juiste moment om op volle snelheid door te gaan.”

De zakelijke omgeving wordt steeds uitdagender. Risico’s voortvloeien uit de dynamiek van de geopolitieke situatie die moeilijk te voorspellen is, de toenemende complexiteit (bijvoorbeeld als gevolg van strengere wettelijke vereisten) en de veranderende mondiale economische cycli. Dit leidt tot een moeilijkere marktomgeving.

“Succes in de toekomst hangt af van het feit of we de verschillende risico’s in de gaten blijven houden en tegelijkertijd ons potentieel realiseren en elke kans maximaliseren. We zijn ervan overtuigd dat we ons niet alleen zullen blijven ontwikkelen, maar ook zullen groeien in lijn met onze strategische agenda en transformatieactiviteiten. We beoordelen de bedrijfsontwikkeling van de ZEISS Groep voor het boekjaar 2023/24 daarom als positief”, concludeerde Lamprecht.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics