YES!Delft startup Solar Monkey ontvangt seed investering

0
InnovationQuarter verstrekt een seed investering aan Solar Monkey, een technische startup uit het Yes Delftincubatieprogramma van YES!Delft. Solar Monkey levert geavanceerde software en services aan installateurs van zonnepanelen om een zonnepaneelsysteem te ontwerpen en hiervan exact de opbrengst te berekenen. 
Deze berekende opbrengst wordt voor de consument gegarandeerd via het garantiefonds Stichting Zonnegarant en biedt consumenten zekerheid over de investering. Wethouder Ferrie Förster van de gemeente Delft maakte de nieuwe investering van InnovationQuarter, de eerste van 2016, bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van YES!Delft. Solar Monkey gaat de investering gebruiken voor de marktintroductie in Nederland.
 
Zonne-energie (Photo-voltaïc, hierna PV) wint snel aan populariteit. Alleen in Nederland werden in 2014 al 95.000 nieuwe PV-installaties gerealiseerd met een totaal vermogen van 371 MW. Om de doelstellingen voor duurzame opwekking te realiseren moet dit tempo in de komende jaren omhoog. Door de dalende prijzen van systemen, lage rente op spaargeld en de huidige salderingsregels is het voor particulieren en bedrijven zeer aantrekkelijk om te investeren in zon. De markt voor installateurs is echter zeer versnipperd en de kwaliteit van installaties loopt zeer uiteen. Zo kan door schaduw op één paneel de opbrengst van het hele systeem lager uitvallen. Dit bemoeilijkt de keuze voor de consument. Onlangs benadrukte zowel  Radar als NOS hoe lastig het is voor de consument om met zekerheid een zonnepaneelsysteem aan te schaffen. Solar Monkey neemt de onzekerheid over de opbrengst weg door deze nauwkeurig te voorspellen en een garantie te bieden.
Door gebruik te maken van meteorologische modellen, 3D omgevingsinformatie en informatie over verschillende systemen kan Solar Monkey een nauwkeurige voorspelling afgeven voor een installatie op een specifieke locatie. Hierin worden ook de effecten van schaduw, begroeiing en de bebouwde omgeving meegenomen. 
 
Algoritme zorgt voor betrouwbare designtool voor installateurs
De algoritmes zijn door Solar Monkey zelf ontwikkeld, met ondersteuning vanuit de TU Delft. Deze technologie is omgezet tot een makkelijke en betrouwbare designtool voor installateurs. Installateurs die gebruikmaken van de diensten van Solar Monkey kunnen een opbrengstgarantie afgeven aan hun klanten. De garantie wordt gewaarborgd door Stichting Zonnegarant, een garantiefonds opgericht door Solar Monkey. Dit betekent dat de garanties altijd geldig blijven, ook als de installateur failliet gaat. Deze benadering van Solar Monkey is uniek in de markt en biedt consumenten een veilige investering.
Mels van Hoolwerff en Jan Pieter VersluijsSolar Monkey is in 2015 opgericht door Mels van Hoolwerff en Jan Pieter Versluijs, beiden alumni van de TU Delft. Het bedrijf werd in 2015 toegelaten tot het YES!Delft incubatieprogramma en wordt ook ondersteund vanuit het Climate KIC programma. Climate KIC biedt startups, gerelateerd aan duurzame innovaties, coaching op het gebied van ondernemen en financiële ondersteuning.
 
Solar Monkey zet de investering in om het product op de Nederlandse markt te introduceren. Jan Pieter Versluijs, co-founder van Solar Monkey, is blij met de investering: “Met deze investering kunnen we onze groei versnellen. We zijn afgelopen zomer gestart met een pilotproject bij partnerinstallateur 365Zon. De resultaten hiervan zijn zeer positief. De belangstelling van installateurs om met ons product aan de slag te gaan is overweldigend.”
Deze investering is ook een primeur voor InnovationQuarter; het is de eerste investering van de Zuid-Hollandse regionale ontwikkelingsmaatschappij in een in YES!Delft gevestigde onderneming. Samen met een ervaren co-investeerder investeert InnovationQuarter € 200.000,- in het jonge bedrijf. 
 
rinke zonneveld, directeur InnovationQuarter: ‘Ik ben zeer verheugd met onze eerste investering in een bedrijf uit YES!Delft, de kraamkamer voor zoveel mooie technologische startups in onze regio. En Solar Monkey is een mooi voorbeeld van een bedrijf dat een slim business model weet te combineren met maatschappelijke impact.’ 
Mels van Hoolwerff, co-founder van Solar Monkey, is zeer tevreden over de samenwerking met InnovationQuarter: ‘InnovationQuarter heeft ons geholpen om deze investeringsronde te realiseren. Zij brachten ons in contact met een ervaren business angel die goed bij ons past. Met deze twee investeerders halen we zowel financieel als inhoudelijk veel expertise aan boord.’
Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics