Wilo en Schneider Electric zetten grote stap op weg naar energietransitie

0

De technologiemultinational Wilo heeft officieel zijn waterstoffabriek in gebruik genomen op het hoofdkantoor in Dortmund. De feestelijke opening van de H2Powerplant vond plaats tijdens de internationale industrieconferentie op het Wilopark. De afgelopen maanden is de H2Powerplant ontwikkeld samen met het Franse elektronicabedrijf Schneider Electric. Wilo ziet dit als een van de sleuteltechnologieën om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen.

Samenwerking voor groene waterstofsystemen

“Of het nu in de industrie, het transport of de verwarmingssector is, onze samenleving heeft groene energie nodig op alle levensvlakken”, zei Oliver Hermes, President en CEO van de Wilo Groep tijdens de openingsceremonie. Oliver Hermes en Jean-Pascal Tricoire, President en CEO van Schneider Electric, ondertekenden hierna een Memorandum of Understanding (MoU). Hiermee versterken beide bedrijven hun strategische samenwerking. “Met deze fabriek leggen we de basis voor een zelfvoorzienend, decentraal en regeneratief energievoorzieningsnetwerk. Daarnaast laten we zien hoe industriële bedrijven een essentiële kunnen bijdragen aan klimaatbescherming en duurzaamheid. Met toekomstgerichte oplossingen die openstaan ​​voor verschillende technologieën.” vervolgde Oliver Hermes.

Oliver Hermes (links), President & CEO van de Wilo Group en Jean-Pascal Tricoire, President & CEO van Schneider Electric, tekenen de memorandum of understanding. foto: WILO SE

Waterstof geproduceerd uit groene energie zoals fotovoltaïsche energie of windenergie is CO2-neutraal. Ook kan dit worden opgeslagen en getransporteerd. Daarnaast biedt het molecuul een aanzienlijke opslagcapaciteit voor zonne-energie. Slechts één ton kan tot 33.330 kWh energie opslaan. Dat staat gelijk aan het jaarverbruik van 11 driepersoonshuishoudens in een flatgebouw. De fabriek kan tot 520 kilogram waterstof opslaan in de 29,8 meter lange tank. Deze tank bestaat uit vier kerncomponenten: de fotovoltaïsche installatie op het dak van de Smart Factory, een elektrolyser (geleverd door Enapter), een waterstofopslagtank en een brandstofcel (geleverd door Proton Motor). De elektrolyser scheidt de moleculaire verbindingen van water (H2O) in waterstof (H2) en zuurstof (O). Zo moet het systeem jaarlijks tot 10 ton groene waterstof produceren. Dit uit volledig hernieuwbare energiebronnen. “De restwarmte die vrijkomt bij het elektrolyseproces kunnen we ook direct in het onderling verbonden systeem gebruiken of omzetten in koeling”, legt Oliver Hermes uit. “Zo kunnen we de complete systeemefficiëntie verbeteren en een grotere bijdrage leveren aan een efficiënte, crisisbestendige en klimaatneutrale productie op het Wilopark.” De installatie wordt in eerste instantie gebruikt voor nood- of back-up stroomvoorziening. Het huidige ontwerp maakt zelfs een zelfvoorzienende energievoorziening van maximaal twee dagen mogelijk.

Een sterke bijdrage aan klimaatbescherming “made in Dortmund”

Het nieuwe strategische partnerschap tussen Wilo en Schneider Electric moet de overgang naar de milieuvriendelijke waterstoftechnologie soepel laten verlopen. Het doel op lange termijn is om een ​​wereldspeler te worden in de creatie, opslag, distributie en benutting van klimaatneutrale waterstof. Wilo heeft daar vorig jaar de basis voor gelegd door een eigen waterstofteam op te richten. Met zijn EcoStruxure Microgrid Advisor en de EcoStruxure Automation Expert-oplossing biedt Schneider Electric de nieuwste digitale technologieën van Electricity 4.0 voor een sterk geautomatiseerd smart grid.

De twee samenwerkingspartners kijken nu naar de serieproductie van groene waterstofsystemen voor de decentrale energievoorziening. Dit binnen industriële en private toepassingen. “We zijn verheugd dat we ons strategisch partnerschap met de Wilo Groep kunnen uitbreiden. Met de waterstoffabriek en de bijbehorende toepassingen streven we naar schone, koolstofarme energie met verbeterde efficiëntie. In het bijzonder voor de sectoren logistiek, datacenters en industriële KMO’s”, legt Jean-Pascal Tricoire uit.

Transitie versneld door energiecrisis

Niet in de laatste plaats versnelt de aanhoudende energiecrisis het streven naar duurzame oplossingen. Wilo stimuleert de energietransitie al tientallen jaren met efficiënte producten en oplossingen. “Als innovatieleider in de industrie is Wilo nog steeds een pionier binnen energie-efficiëntie”, legt Oliver Hermes uit. Een integraal onderdeel van deze ‘corporate identity’ is het feit dat de technologiemultinational actief vormgeeft aan veranderingsprocessen en oplossingen vindt voor mondiale uitdagingen. De bedrijfsstrategie van het technologiebedrijf omvat al lang antwoorden en oplossingen voor de essentiële megatrends van verstedelijking, watertekort, globalisering 2.0, klimaatverandering en energietekort, die worden vergezeld door de digitale transformatie als een sleutelfactor.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.