WILA introduceerde eind oktober zijn Smart Tooling App op de EuroBlech 2018 in Hannover

0

WILA, fabrikant van kantpersgereedschappen, introduceerde eind oktober zijn Smart Tooling App op de EuroBlech 2018 in Hannover. Het is de volgende stap in de continue innovatie van WILA gericht op het verbeteren van de productiviteit van het kantpersproces, vertelt Michiel Wensing, manager marketing & sales bij WILA. Het betreft een smartphone-app voor het gereedschapbeheer rond kantbanken. De operator heeft via de app altijd toegang tot alle gereedschapdata en kan de benodigde informatie draadloos (via Bluetooth) in de besturing van de kantbank laden. Tevens vereenvoudigt de app het voorraadbeheer voor de kantpersgereedschappen. De Smart Tooling App is onderdeel van het WILA Smart Tooling-concept.
De inzet op digitalisering en automatisering past bij de trend in de markt voor buigen, verklaart Wensing. ‘Plaatwerkproducenten moeten steeds complexere producten buigen, met meer buigingen en ingewikkelde vormen, en de seriegrootte neemt af tot soms zelfs enkelstuks. Dus neemt het belang van een snelle en nauwkeurige gereedschapwissel toe. De tendens is daarom naar automatisch wisselen. Daarvoor zijn nauwkeuriger gereedschappen en houders nodig; dat speelt ons in de kaart.’ De cijfers bevestigen dat. WILA telt, na een dieptepunt in 2009 met 125 mensen, nu maar liefst 330 medewerkers op de hoofdvestiging in Lochem, terwijl in die jaren de automatiseringsgraad van de productie fors is toegenomen. Geografisch groeit WILA ook sterk, met verkooporganisaties in onder meer de VS en China. In laatstgenoemd land gaat WILA volgend jaar ook produceren, voor de lokale markt, volgens de eigen World Class Manufacturing-kwaliteitsstandaard.
Twee jaar geleden introduceerde WILA al TIPS (Tooling Identification and Positioning System), dat de operator of robot helpt bij het plaatsen van de juiste gereedschappen op de exacte positie. Dat voorkomt fouten en zorgt onder meer voor minder afkeur, sneller wisselen en snellere doorloop van productie. TIPS werkt al op bepaalde kantbanken van Trumpf en SafanDarley, met elk hun eigen specifieke besturing. Op EuroBlech 2018 lanceerde WILA een versie die kan samenwerken met onafhankelijke kantbankbesturingen zoals Delem en ESA. Het TIPS-communicatieplatform zou ook als enabler kunnen dienen voor nieuw te bedenken toepassingen. Denk aan registratie van het aantal wisselingen, van de frequentie waarin gereedschappen worden ingezet en van eventuele overbelasting van gereedschap (smart force measurement). Op termijn ziet Wensing ook mogelijkheden voor predictive maintenance, door met dit platform bijvoorbeeld slijtage te meten. ‘Het zijn allemaal toepassingen die de filosofie van WILA volgen: productiviteit verbeteren en Industrie 4.0 daadwerkelijk inhoud geven.’
www.wila.nl

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics