Wibu maakt ‘even uitproberen’ analysesoftware makkelijk, oneigenlijk gebruik onmogelijk

0

Image Systems zocht naar een evenwicht tussen een hoogwaardige beveiliging van zijn software en het gebruiksgemak voor gebruikers. Na een revisie van zijn productlijn stuitte de Zweedse specialist in analysesoftware voor bewegende camerabeelden bij een Google-zoektocht op Wibu-Systems. De specificaties kwamen overeen met de wensen van de softwaremaker. Na een succesvolle proof of concept heeft Image Systems inmiddels meerdere softwaremodules geleverd, waarvan de intellectuele eigendomsrechten (IP) zijn beschermd met de CodeMeter-technologie van Wibu-Systems.

De uitdaging
Analysesoftware voor bewegende beelden bestond al in de jaren tachtig. In die tijd waren de meeste camera’s nog analoog en was het dus nodig om naast de software ook de nodige hardware te installeren zodat de beelden konden worden gedigitaliseerd voordat ze werden geanalyseerd of eventueel verwerkt. De komst van snelle digitale camera’s opende geheel nieuwe mogelijkheden voor de softwaremaker. Zonder zich zorgen te hoeven maken over de hardware, ging het bedrijf een intensieve samenwerking aan met de verschillende camerafabrikanten, waarbij de focus volledig lag op het ontwikkelen van software voor beeldanalyse. Ondanks dat het een nichemarkt is, is het toepassingsgebied vrij breed. Image Systems heeft klanten in de industriële omgeving, de defensiesector en andere industrieën waar het nauwkeurig meten van variaties in digitaal vastgelegde beelden belangrijke informatie oplevert voor het nemen van operationele beslissingen. Het analyseproces kan een oriëntatie inhouden op de registratie van de mechanische beweging van bepaalde objecten die in de beelden worden waargenomen of de registratie van de vormen die een object in de beelden kan aannemen als gevolg van een mechanische beweging.

De oplossing
Omdat de ontwikkeling van de software veel unieke kennis vereist, was het van meet af aan duidelijk dat de geproduceerde coderegels moesten worden beschermd tegen oneigenlijk gebruik of andere vormen van inbreuk op de intellectuele eigendom, zoals diefstal en reverse engineering. De voor dit doel gekozen softwareoplossing heeft vele jaren gefunctioneerd. Hoewel de beveiliging afdoende was – inbreuken bleven beperkt tot enkele pogingen – werd de beveiligingsprocedure als omslachtig beschouwd. Toen de softwareproducent besloot een nieuwe generatie toepassingen te ontwikkelen en van de programmeertaal C++ over te schakelen op Java, was de tijd rijp om een ander systeem voor de bescherming van de intellectuele eigendom te kiezen. Het bedrijf wilde ook een flexibel licentieregistratiesysteem waarmee het zogenaamde freemium-versies van de software kon maken, dat wil zeggen software die een aspirant-gebruiker tijdelijk kon uitproberen. De keuze viel op CodeMeter License Central (CLC), onderdeel van de CodeMeter-technologie van Wibu-Systems. De beslissing werd genomen op basis van veiligheid en gemak voor gebruikers op het gebied van engineering en machine vision. Ook waren ze zeer tevreden over de technische ondersteuning door Wibu-Systems in zowel de proof-of-concept fase als tijdens de implementatie.

Het resultaat
Image Systems werkt toe naar een totaal vernieuwde productlijn, die als het TEMA platform (Track Eye Motion analyse) op de markt zal worden gebracht. Gezien het grote aantal gebruikers van de bestaande software, zal de overgang naar de nieuwe omgeving gefaseerd over een periode van twee jaar plaatsvinden. De delen van de software die reeds in Java zijn ontwikkeld, worden beschermd door de CodeMeter-technologie van Wibu-Systems. Hiervoor is gekozen vanwege zowel het hoge beveiligingsniveau als het gemak waarmee gebruikers de beveiligde analysesoftware zelfstandig kunnen installeren. Omdat het bedrijf zowel rechtstreeks als via een OEM-partnerkanaal klanten bedient, wil het Zweedse bedrijf zo min mogelijk hinder ondervinden van de beveiligingsaspecten. Via een aparte portal melden de gebruikers zich aan voor een licentie voor de gewenste softwarefunctionaliteit, een proces dat geheel automatisch verloopt. Het beveiligings- en licentiebeheersysteem van de eerste generatie software werkte ook met dongles. De Zweedse softwarefabrikant beschouwt de distributie van dit stukje hardware, hoe klein ook, als omslachtig. Volgens hen doet het de voordelen van softwaredistributie en activering via beveiligde netwerken teniet.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics