Werkgelegenheid in de Nederlandse wetenschap trekt aan

0

Het gaat goed met de werkgelegenheid in de Nederlandse wetenschap. Het aantal vacatures en sollicitaties steeg fors in 2015 en de vacatures trekken de aandacht van de beste academici van de wereld. Wetenschappelijke vacatures in Nederland werden -internationaal gezien- het meest bekeken door wetenschappers van vijf vooraanstaande universiteiten, waaronder University of Oxford en University of Cambridge. Dit blijkt uit onderzoek naar de bezoekers van academictransfer.com in 2015 dat Intelligence Group begin mei presenteert in het Academic Recruitment Report 2015.

Flinke stijging vacatures in 2015

In 2015 zijn de ruim 4.700 wetenschappelijke vacatures op AcademicTransfer meer dan 2 miljoen keer bekeken. Het aantal vacatures steeg in 2015 met maar liefst 14% ten opzichte van 2014 en bereikte het hoogste punt in de afgelopen vijf jaar. Het aantal sollicitaties is zelfs met 19% toegenomen tot bijna 50.000. Ruim 10 sollicitaties per vacature. Deze ontwikkelingen duiden op een verbeterde arbeidsmarkt voor de wetenschap en wetenschappers.

Gerenommeerde universiteiten

Uit het onderzoek blijkt aan welke organisatie of kennisinstelling de vacaturezoekers momenteel verbonden zijn. Specificatie van de internationale bezoekers naar universiteit laat zien dat het meeste bezoek komt van University of Oxford, University of Cambridge, The University of Manchester, KU Leuven en Universiteit Gent. Indrukwekkende cijfers, want de Britse universiteiten scoren alle in de top vijftig van de laatste Academic Ranking of World Universities. Ook de universiteiten uit België zijn niet de minste; zij scoren in de top honderd van deze ranking.naamloos

Herkomst bezoekers

Wat betreft de herkomst van de bezoekers van academictransfer.com, blijkt dat circa 35 procent van het bezoek uit het buitenland komt. De meeste internationale bezoekers komen uit Europa en Noord-Amerika. Maar ook in Afrika, Australië, Azië en Zuid-Amerika weet men de vacatures te vinden. “De arbeidsmarkt voor wetenschap is een internationale en complexe arbeidsmarkt met wereldwijde concurrentie. Grip op talent en dus op recruitmentdata is essentieel om het beste talent aan te trekken en om de concurrentiepositie van Nederland op deze schaarse internationale arbeidsmarkt te verbeteren”, aldus Jeroen Sparla, CEO AcademicTransfer.

Over AcademicTransfer en Intelligence Group

AcademicTransfer is hét carrièreplatform voor de Nederlandse wetenschap. Op academictransfer.com zijn alle vacatures terug te vinden van de Nederlandse universiteiten, Universitair Medische Centra en onderzoeksinstellingen KNAW en NWO. Intelligence Group voert nationaal en internationaal onafhankelijk en diepgaande arbeidsmarktanalyses uit om zo de kloof tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt te verkleinen.

Jaar Vacatures Groei/krimp
2015 4706 +        14%
2014 4050 +        4%
2013 3871 +        6%
2012 3625 –          16%
2011 4309

 

Tabel 1: Aantal wetenschappelijke vacatures per jaar in de periode 2011-2015 met groei of krimp ten opzichte van het jaar ervoor.

Bron: Intelligence Group

 

Top 5 Universiteit ARWU Ranking 2015
1 KU Leuven 90
2 Universiteit Gent 71
3 University of Oxford 10
4 University of Cambridge 5
5 The University of Manchester 41

 

Tabel 2: top 5 van internationale werkzoekers verbonden aan internationale universiteiten. Deze top 5 is afgezet tegen de ranking van deze universiteiten in de laatste ARWU Ranking.

Bron: Intelligence Group & Academic Ranking of World Universities 2015

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics