SEMI: WERELDWIJDE TOTALE VERKOOP VAN HALFGELEIDERAPPARATUUR ZAL NAAR VERWACHTING IN 2025 EEN RECORD VAN $ 124 MILJARD BEREIKEN.

0

De wereldwijde verkoop van totale halfgeleiderproductieapparatuur door fabrikanten van originele apparatuur zal naar verwachting $ 100 miljard bereiken in 2023, een krimp van 6,1% ten opzichte van het industrierecord van $ 107,4 miljard dat in 2022 werd geboekt, kondigde SEMI vandaag aan in zijn Year-End Total Semiconductor Equipment Forecast – OEM Perspective op SEMICON Japan 2023. De groei van apparatuur voor de productie van halfgeleiders zal naar verwachting in 2024 worden hervat, waarbij de omzet naar verwachting in 2025 een nieuw hoogtepunt van $ 2124 miljard zal bereiken, ondersteund door zowel het front-end als het back-end segment.

“We verwachten een tijdelijke krimp in 2023 als gevolg van het cyclische karakter van de halfgeleidermarkt”, aldus Ajit Manocha, President en CEO van SEMI. “2024 wordt een overgangsjaar. We verwachten dan een sterk herstel in 2025, gedreven door capaciteitsuitbreiding, nieuwe fab-projecten en een grote vraag naar geavanceerde technologieën en oplossingen in het front-end- en back-endsegment.”

Verkoop van halfgeleiderapparatuur per segment

Na vorig jaar een recordomzet van $ 94 miljard te hebben geregistreerd, zal het segment van waferfab-apparatuur, dat waferverwerking, fab-faciliteiten en masker-/dradenkruisapparatuur omvat, naar verwachting met 3,7% dalen tot $ 90,6 miljard in 2023. Deze krimp markeert een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de daling van 18,8% die SEMI voorspelde in zijn Mid-Year Total Semiconductor Equipment Forecast – OEM Perspective. De opwaartse bijstelling is voornamelijk te danken aan de sterke uitgaven voor apparatuur door China. De verkoop van waferfab-apparatuur zal naar verwachting in 3 met een bescheiden 2024% groeien ten opzichte van de herziene basis voor 2023 als gevolg van de beperkte toevoeging van geheugencapaciteit en de pauze van volwassen capaciteitsuitbreiding. Er wordt een groeipad verwacht met een verdere uitbreiding van 18% in 2025, aangezien nieuwe fab-projecten, capaciteitsuitbreiding en technologiemigraties de investeringen opdrijven tot bijna $ 110 miljard.

De daling van de verkoop van back-end apparatuur begon in 2022 en zette zich voort in 2023 als gevolg van uitdagende macro-economische omstandigheden en een afnemende vraag naar halfgeleiders. De verkoop van halfgeleidertestapparatuur zal naar verwachting met 15,9% krimpen tot $ 6,3 miljard in 2023, terwijl de verkoop van assemblage- en verpakkingsapparatuur naar verwachting met 31% zal dalen tot $ 4,0 miljard in hetzelfde jaar. De segmenten testapparatuur en assemblage- en verpakkingsapparatuur zullen volgend jaar naar verwachting met respectievelijk 13,9% en 24,3% groeien. De groei van het back-end segment zal naar verwachting in 2025 aanhouden, waarbij de verkoop van testapparatuur met 17% zal stijgen en de verkoop van assemblage en verpakkingen met 20% zal stijgen.

Verkoop van halfgeleiderapparatuur per toepassing

De verkoop van apparatuur voor foundry- en logische toepassingen, goed voor meer dan de helft van de totale ontvangsten van waferfab-apparatuur, zal naar verwachting een stijging van 6% op jaarbasis laten zien tot $ 56,3 miljard in 2023, ondanks zachtere eindmarktomstandigheden. Het applicatiesegment zal naar verwachting in 2 met 2024% krimpen naarmate de uitbreiding van volwassen technologie vertraagt en de uitgaven voor geavanceerde technologie verbeteren. De investeringen in gieterijen en logische apparatuur zullen in 15 naar verwachting met 2025% toenemen tot $ 63,3 miljard, gedreven door meer aankopen van capaciteitsuitbreiding en de introductie van nieuwe apparaatarchitecturen.

Zoals verwacht zullen de geheugengerelateerde kapitaaluitgaven in 2023 het sterkst dalen. De verkoop van NAND-apparatuur zal naar verwachting met 49% dalen tot $ 8,8 miljard in 2023, maar zal met 21% stijgen tot $ 10,7 miljard in 2024 en nog eens met 51% stijgen tot $ 16,2 miljard in 2025. De verkoop van DRAM-apparatuur zal naar verwachting stabiel blijven en in 1 en 3 met respectievelijk 2023% en 2024% groeien. Ondersteund door voortdurende technologiemigratie en een groeiende vraag naar geheugen met hoge bandbreedte (HBM), zal de verkoop van DRAM-apparatuur naar verwachting met nog eens 20% stijgen tot $ 15,5 miljard in 2025.

Link magazine december/januari 2023/2024: Vertrouwen in de keten, niet alleen voor relaties tussen bedrijven; ook tussen afdelingen binnen een organisaties. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Verkoop van halfgeleiderapparatuur per regio

China, Taiwan en Korea zullen naar verwachting tot 2025 de top drie bestemmingen blijven voor uitgaven voor apparatuur. China zal naar verwachting de toppositie behouden tijdens de prognoseperiode, aangezien de facturering van apparatuur in de regio blijft stijgen. De verzending van apparatuur naar China zal in 2030 naar verwachting een recordbedrag van 2023 miljard dollar overschrijden, waarmee de voorsprong ten opzichte van andere regio’s wordt vergroot. Terwijl de uitgaven voor apparatuur voor de meeste gevolgde regio’s naar verwachting in 2023 zullen dalen voordat ze in 2024 weer gaan groeien, zal China in 2024 naar verwachting een lichte krimp zien na zware investeringen in 2023.

De SEMI-prognose is gebaseerd op collectieve input van topleveranciers van apparatuur, het SEMI Worldwide Semiconductor Equipment Market Statistics (WWSEMS)-gegevensverzamelingsprogramma en de door de industrie erkende SEMI World Fab Forecast-database.

Het Equipment Market Data Subscription (EMDS) van SEMI biedt uitgebreide marktgegevens voor de wereldwijde markt voor halfgeleiderapparatuur. Een abonnement omvat drie rapporten:

  • Maandelijks SEMI North American Billings Report, een vroeg perspectief op trends in de apparatuurmarkt
  • Monthly Worldwide Semiconductor Equipment Market Statistics (WWSEMS), een gedetailleerd rapport van de facturering van halfgeleiderapparatuur voor zeven regio’s en meer dan 22 marktsegmenten
  • Halfjaarlijkse Total Semiconductor Equipment Forecast – OEM Perspective, een vooruitblik voor de markt voor halfgeleiderapparatuur

Ga voor meer informatie online naar SEMI Market Data.

SEMI® verbindt 3.000 aangesloten bedrijven en 1,3 miljoen professionals wereldwijd om de technologie en het bedrijf van elektronica-ontwerp en -productie te bevorderen. SEMI-leden zijn verantwoordelijk voor de innovaties op het gebied van materialen, ontwerp, apparatuur, software, apparaten en diensten die slimmere, snellere, krachtigere en meer betaalbare elektronische producten mogelijk maken. De elektronische Alliantie van het Ontwerp van het Systeem (ESD Alliantie), FlexTech, de Alliantie van Fab Eigenaars (FOA), de Groep van de Industrie van MEMS & Sensoren (MSIG), het Consortium van Nano-Biomaterialen (NBMC) en SOI Consortium zijn SEMI Strategische Technologiegemeenschappen.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics