‘We zien veel potentieel, we willen groeien’

0

Ridder Data Systems aan opmars bezig met ERP-software Ridder iQ

Het gaat Ridder Data Systems in Harderwijk voor de wind, zeker sinds de introductie van het flexibele ERP-pakket Ridder iQ. Het buitenland lonkt, klanten uit allerlei branches melden zich, ook grotere bedrijven hebben interesse. Maar niet gevreesd, Ridder blijft zich onverminderd focussen op zijn klanten van het eerste uur: de kleinere en middelgrote bedrijven in de maakindustrie.

 

Directiewisseling Ridder Data Systems met Henri Nugteren (l) en Gino Keijzer (r)Gino Keijzer is sinds een half jaar algemeen directeur van Ridder Data Systems. Hij volgde Henri Nugteren op, ruim 35 jaar de drijvende kracht achter het familiebedrijf. Nugteren legt zich nu meer toe op de Ridder Groep. Naast Ridder Data Systems vallen onder die holding ook bedrijven voor tuinbouwtechniek en tuinbouwautomatisering. Nugteren begon ooit met de ontwikkeling van software omdat hij geen geschikt ERP-pakket kon vinden voor de eigen productiebedrijven. Inmiddels telt Ridder Data Systems bijna honderd medewerkers en zo’n 800 klanten. Binnen de metaalsector is Ridder marktleider met zijn ERP-software. De snelle groei luidt een nieuw tijdperk in. En dat vraagt ook om een andere manier van managen. Er is nu een vierkoppige directie: twee directieleden met jarenlange ervaring bij Ridder en twee die vers bloed inbrengen. ‘Nieuwkomer’ Gino Keijzer kwam naar Harderwijk vanuit Parijs, waar hij bij softwaregigant Unit4 verantwoordelijk was voor de Franse markt. ‘Ik heb ‘ja’ gezegd tegen Ridder, omdat ik het bijzonder vind om te werken voor een sterk familiebedrijf dat marktleider is in een tak van sport die ik nog niet ken. En ik ben zeer gecharmeerd van het product Ridder iQ.’

Grotere klanten

Ridder iQ is van scratch af aan zelf ontwikkeld. Het bedrijf stak er miljoenen in. ‘Ridder R8, het pakket dat we hiervoor leverden, is een mooi systeem. Maar Ridder iQ steekt daar wat betreft flexibiliteit, functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid met kop en schouders bovenuit. De mogelijkheden voor integratie met andere systemen zijn enorm’, zegt Kasper van Kekem, l achttien jaar werkzaam bij Ridder en sinds 1 januari commercieel directeur. ‘Hiermee lopen we een heel eind voor op onze concurrenten.’ De kinderziektes zijn eruit, het product slaat aan, we hebben veel klanten overgezet van Ridder R8 op Ridder iQ. Ridder R8 is enkel Nederlandstalig, Ridder iQ is er in Nederlands, Engels, Duits en Frans; dat geeft mogelijkheden om ook internationaal te gaan uitbreiden.

In eerste instantie wil Ridder Data Systems de thuismarkt Nederland nog intensiever gaan bedienen. Daarnaast gaat het bedrijf ook in België, waar nu al zo’n tien procent van de klanten zit, de markt sterker bewerken. Keijzer: ‘We hebben een marktaandeel in de metaalsector van ruim twintig procent en dat aandeel is met name hoog bij kleinere klanten tot vijftig medewerkers.’ Ridder wil meer grotere klanten bedienen, zoals nu al klant Bosman International in Aalsmeer, leverancier van systemen voor de glastuinbouw, waar 120 users met Ridder iQ werken. Grotere klanten stellen andere eisen. Ridder Data Systems heeft met het oog op de expansie onder meer een module projectmanagement, projectplanning en business intelligence ontwikkeld. Ook mobiele applicaties voor het ontsluiten en bijhouden van data hebben alle aandacht, onder meer via de nieuwe Ridder iQ Service Remote-app. ‘Het managen van complexe projecten is bij grote klanten natuurlijk aan de orde van de dag. Investeren in die wensen van grotere klanten komt ook de kleinere ten goede’, zegt Van Kekem.

ridder directie

 

’Gino Keijzer (links) en Kasper van Kekem: ‘Investeren in de wensen van grotere klanten komt ook de kleinere ten goede.’

 

 

Evolutie, geen ommezwaai

Ridder koestert zijn bestaande klanten, en ook de cultuur van het familiebedrijf wordt bewaakt. ‘We zijn niet uit op een complete ommezwaai. Dit is meer een logische evolutie’, aldus Keijzer. ‘Er zijn genoeg voorbeelden van grote familiebedrijven – neem Van der Leegte (VDL, red.) of Bavaria – die hun cultuur, werkwijze en manier van omgaan met klanten hebben weten vast te houden, ondanks de groei. Er zijn ook familiebedrijven die dat niet lukt. De eerste categorie is doorgaans vele malen succesvoller.’ Meer en grotere klanten vragen een andere aanpak qua implementatie, ze vergen andere consultancyvaardigheden. Ridder schrijft een blauwdruk voor ieder implementatietraject om zo effectief en snel mogelijk te kunnen implementeren. Maar wel op de Ridder-manier. ‘Onze klanten zijn no-nonsense ondernemers. Die zitten niet te wachten op standaard-ict’ers. We staan voor een pragmatische aanpak. Onze consultants spreken de taal van de klant. Dat houden we vast.’

De groei zal autonoom verlopen, niet via acquisities. Keijzer kent weinig voorbeelden van succesvolle acquisities in de softwarewereld, afgemeten aan behaalde synergie of snellere productontwikkeling, zegt hij. ‘Met een overname van een softwarebedrijf halen we wellicht klanten in een nieuwe branche binnen. Maar veel belangrijker is of de visie en het kwaliteitsniveau van de overnamekandidaat met die van ons overeenkomen. We hebben nog niets concreets op het oog.’ Klanten uit andere klantordergestuurde sectoren, zoals de houtindustrie, kunststofindustrie, elektronica en scheepsbouw, tonen nu al zelf actief interesse en dus komt die verbreding qua branches er toch wel.

Connectivity

Ridder zet ook vol in op connectivity. De klant verwacht dat alles aan alles gekoppeld is en op elke plek te raadplegen. Het ERP-pakket Ridder iQ moet kunnen communiceren met financiële software, maar ook met de software die bijvoorbeeld de lasersnijmachine of productierobot aanstuurt. Van Kekem: ‘Daarom willen wij het koppelen van alle mogelijke data rondom de productie en het productieproces nog veel meer gaan faciliteren. Bij die connectivity heb je het natuurlijk ook over data uit de supply chain. Mensen verwachten steeds meer dat de informatie actief en op maat naar hen toe komt.

Nieuw partnerschap met Unit4

 

Afgelopen november sloten Unit4 en Ridder Data Systems een partnerovereenkomst. Het gaat om het dealerschap van Ridder voor de financieel-administratieve software Multivers van Unit4. Wie Ridder iQ gebruikt, kan zo op een compleet geïntegreerde manier schakelen tussen het logistieke en het financiële proces. Dat geeft nog meer inzicht in de bedrijfsvoering. Het wordt eenvoudig om alles wat nodig is vanuit de financiële administratie in het productieproces binnen de Ridder-software te zien, te controleren en te gebruiken.

De samenwerking met Ridder Data Systems past in de nieuwe partnerstrategie van Unit4, aldus Martien Merks, sinds 1 oktober algemeen directeur Benelux bij Unit4. Hij ziet voordelen voor alle partijen. ‘De ERP-applicatie van Ridder richt zich op de maakindustrie. Zowel klantorder- als voorraadordergestuurde productiebedrijven kunnen met Ridder IQ hun productieproces verwerken. Door de samenwerking kan Ridder nu een totaalpakket aanbieden van het produceren van materialen tot het administreren in euro’s. En Unit4 betreedt zo een nieuwe markt. De klanten van Ridder kunnen gebruikmaken van onze expertise op het gebied van de financiële software.’ De klanten krijgen, dankzij de directe koppeling tussen de beide systemen, extra gebruiksgemak. Unit4 en Ridder kunnen aan bestaande klanten van Ridder nu een geïntegreerde administratieve applicatie bieden waar dit voorheen op basis van ex- en import van gegevens ging.

Ridder is het aanspreekpunt en verzorgt de directe integratie tussen de systemen en helpt mee om klanten de overstap naar Unit4 Multivers te laten maken. ‘Door deze twee producten samen goed in de markt te zetten, heeft de klant meteen veel baat van de integratie’, benadrukt ook commercieel directeur Kasper van Kekem van Ridder. UNIT4 en Ridder Data Systems werken overigens al jaren samen, bijvoorbeeld waar het gaat om de business intelligence-oplossingen QlikView en QlikSense.

Link magazine, editie 1 2016

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics