Vijf Vlaamse hightech start-ups vervoegen het imec.istart-ondernemerschapsprogramma

0

In het tweede kwartaal zijn opnieuw vijf beloftevolle hightech start-ups toegelaten tot het imec.istart-ondernemerschapsprogramma, één van de meest succesvolle ‘University Business Accelerator’-initiatieven ter wereld. Dankzij hun selectie kunnen de start-ups gedurende de volgende 18 maanden een beroep doen op financiële ondersteuning, professionele coaching en allerhande faciliteiten op maat van een startende onderneming. Een overzicht van de nieuwe lichting:    
Cable Alert: Detectie en inschatting van risico’s bij onderzeese kabels nog voor er schade optreedt.

Het Gentse Fluves ontwikkelt met hun software Cable Alert technologie waarmee onderzeese kabels (en de schade die voortvloeit uit de bewegende zeebodem, visnetten, enz.) nauwkeurig en kostenefficiënt kunnen worden gemonitord. Vandaag geeft de inspectie ervan slechts éénmalig een zicht op de toestand van de kabel, terwijl de Fluves-oplossing de toestand van een kabel continu kan monitoren. Zo komen risico-gebieden aan het licht, nog voor schade kan optreden. Met de Fluves-technologie kunnen de inspectie- en onderhoudskosten van onderzeese kabels significant verminderd worden.
Hibbot: een mechanische robot die kinderen met hersenverlamming helpt spierkracht op te bouwen
De Hasseltse start-up Medical Robots lanceert met de ‘Hibbot’ een hulpmiddel om kinderen met hersenverlamming (cerebral palsy) letterlijk en figuurlijk beter te ondersteunen. Kenmerkend voor deze kinderen is dat hun spieren niet sterk genoeg zijn om hun lichaam te dragen, waardoor ze moeilijk kunnen stappen. Vandaag krijgen deze patiëntjes kinesitherapie voorgeschreven om hun spieren te versterken. Maar om hen nog sneller vooruitgang te laten boeken, moeten ze op heel regelmatige basis oefenen en de therapie moet worden aangepast aan hun evolutie. Dat kan met de Hibbot, een mechanische robot die op basis van sensoren en slimme software de oefeningen voortdurend optimaliseert. De oplossing werd ondertussen therapeutisch gevalideerd – en wordt al door een aantal patiënten gebruikt.

SiteManager: op maat gemaakte websites dubbel zo snel lanceren en beheren
SiteManager uit Gent ontwikkelde een (cloudbased) tijdsbesparend webdesign platform in de cloud, waarmee professionele ontwerpers, ontwikkelaars en webmasters op een efficiëntere manier websites kunnen bouwen en beheren. Het platform combineert het projectmanagement, de design activiteit, de frontend- en backend-systemen en de content manager in één tool. Dankzij die benadering, en het intuïtieve karakter van het platform, kunnen op maat gemaakte websites dubbel zo snel gelanceerd en beheerd worden. SiteManager heeft ondertussen een dertigtal tiental betalende klanten.
Het grote verschil met andere CMS systemen is dat bij SiteManager ontwerper, ontwikkelaar en content beheerder samenwerken in één technologie. Door de cloud is er ook geen onderhoud meer nodig nadien. Dit in tegenstelling tot self-hosted open source oplossingen.
SpotCrowd: winkeldiefstal in real time detecteren
De internationale retail-sector verloor vorig jaar meer dan 90 miljard dollar als gevolg van winkeldiefstallen – en totnogtoe bleef het voor winkeliers vechten tegen de bierkaai. Maar nu is er SpotCrowd: een platform dat iedereen mobiliseert om in real time camerabeelden van bestaande beveiligingscamera’s te volgen – en zo winkeldiefstallen te detecteren en te ontmoedigen.
Concreet swippen ‘spotters’ tussen duizenden random feeds van beveiligingscamera’s – waarbij alle gezichten omwille van privacy-redenen onherkenbaar worden gemaakt. Wanneer ze erin slagen een winkeldief te detecteren, worden ze daarvoor financieel beloond. Dankzij uitgekiende algoritmes kan SpotCrowd meer spotters in winkels activeren waar een verdachte situatie waargenomen wordt.
Het Antwerpse SpotCrowd is de eerste speler die met een dergelijke oplossing op de markt komt die in lijn is met de privacywetgeving en heeft veel interesse uit de retail-sector om de technologie uit te testen.

Qrama: een geïntegreerd platform voor big data scientists
Het Gentse Qrama heeft een platform ontwikkeld waarop bedrijven complexe big data toepassingen kunnen bouwen, zonder de onderliggende technologie tot in het kleinste detail te moeten begrijpen; zo winnen die bedrijven kostbare tijd. Qrama richt zich in eerste instantie op grotere bedrijven en projecten. De technologie wordt onder meer ingezet in het City of Things-project in Antwerpen, waar het een cruciale rol speelt in het verzamelen en ontsluiten van data afkomstig van sensoren die verspreid staan over de hele stad. Het team staat op het punt om contracten te tekenen met een aantal belangrijke spelers.

Sven De Cleyn

“Deze lichting start-ups valt op door de hightech-producten die ze aanbieden,” zegt Sven De Cleyn, die verantwoordelijk is voor het imec.istart-ondernemerschapsprogramma. “Het unieke van imec.istart is dat we zowel de expertise hebben om die hightech-projecten te ondersteunen, als starters die meer generieke en makkelijker toegankelijke  applicaties naar de markt willen brengen.”

 

 

 

Over imec en het imec.istart ondernemerschapsprogramma
Imec is ’s werelds toonaangevende onderzoeks- en innovatiecentrum op het vlak van nano-elektronica en digitale technologie. De combinatie van onze voortrekkersrol in microchiptechnologie en onze software- en ICT-expertise maakt ons uniek. Imec beschikt over een unieke infrastructuur en een lokaal en internationaal ecosysteem van partners in diverse sectoren. Samen werken we aan baanbrekende innovatie in toepassingsdomeinen zoals gezondheidszorg, slimme steden en mobiliteit, logistiek en Industrie 4.0 en energie.
Imec is een vertrouwde partner van bedrijven, start-ups en universiteiten, en brengt bijna 3.500 topwetenschappers uit meer dan 70 landen samen. Imec heeft zijn hoofdzetel in Leuven en R&D-groepen die verspreid zijn over een aantal Vlaamse universiteiten, in Nederland, Taiwan, de VS, China, en kantoren in India en Japan. In 2015 bedroeg de bedrijfsopbrengsten van imec 415 miljoen euro en van iMinds (sedert 21 september 2016 geïntegreerd in imec) 52 miljoen euro.
Via het imec.istart-programma ondersteunen we onderzoekers, jonge ondernemers en start-ups bij het succesvol naar de markt brengen van hun idee; ondersteuning die bestaat uit financiële support, professionele coaching en allerhande faciliteiten op maat van een startende onderneming. Het imec.istart-programma loopt typisch gedurende 6 tot 18 maanden, afhankelijk van de maturiteit van de technologie, de ervaring van het start-upteam en specifieke marktkenmerken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics