Vijf bedrijfssoftwaretrends: eindgebruiker centraal

0

App-ontwikkelaars weten het al jaren en nu zullen ook de leveranciers van bedrijfssoftware overstag gaan: de eindgebruiker komt centraal te staan. Of het nu gaat om de optimale gebruikerservaring of het automatiseren van herhalende taken. Het doel: bedrijfssoftware zo vriendelijk, nuttig en relevant mogelijk maken, dat de gebruiker z’n handen vrij heeft om andere taken uit te voeren die écht meerwaarde bieden voor de organisatie. Bedrijven die in 2016 nog willen meetellen, doen er goed aan om de volgende vijf softwaretrends te kennen, te begrijpen en ermee aan de slag te gaan:

Trend 1 – Mobile neemt een vlucht

Werknemers zijn gewend aan hun smartphone en het gebruiksgemak. Dat willen ze terugzien in hun dagelijks werk. Veelgebruikte functionaliteit van businesssoftware zal daarom als losse app naar mobiele apparaten komen. Daardoor neemt voor de gebruiker het aantal administratieve taken af en diens tevredenheid toe.

Trend 2 – Het Internet of Things komt eraan

In 2016 zal de hoeveelheid data alleen maar groeien, afkomstig van een massa aan bronnen: mobiele toestellen, wearables, sensoren, voertuigen, domotica, productiemachines. Aangezien dat netwerk van toestellen in evolutie is, zullen ze steeds meer met elkaar in interactie staan. Effectieve bedrijfssoftware verzamelt deze verscheidenheid aan data en zet ze om in relevante informatie voor het verbeteren van het werkproces.

Trend 3 – Zelflerende ERP komt op

Analyse van al deze data door mensen zal te duur en complex worden. Door slimme analysetools als ‘pattern recognition’ ontstaat eenvoudig informatie die direct toepasbaar is. Slimme software zal de terabytes aan input verwerken en oplossingen suggereren aan hun menselijke ‘meesters’. Deze trend zal in 2016 versnellen.

Trend 4 – Snelle vooruitgang in user experience

Gebruiksgemak staat voorop; slimmere systemen zorgen voor een vlekkeloze interactie en anticiperen op de wensen en het gedrag van de gebruikers. Werknemers nemen hun eigen, vertrouwde smartphone mee naar het werk. Daardoor staan zij niet alleen steeds meer met elkaar maar ook met hun computers en het web in interactie. Een hoge gebruiksvriendelijkheid maakt de impact van businessapplicaties alleen maar groter; ook de samenwerking tussen teams groeit.

Trend 5 – Bredere acceptatie van de cloud

Steeds meer dingen opslaan in de cloud, dat begon bij kleine en middelgrote bedrijven. In 2016 zullen ook grote multinationals de overstap wagen, mede dankzij de strengere wetgeving. Maar ook omdat de verhuizing van belangrijke applicaties naar de cloud op termijn voor de meeste organisaties onvermijdelijk is vanwege het complexe beheer en de strengere veiligheidseisen. Dat is in de cloud beter geborgd.

Deze vijf trends vormen het hart van de digitale transformatie die bedrijven moet doormaken willen ze niet ten onder gaan. Bedrijven moeten een concurrentievoordeel opbouwen door nieuwe businessmodellen en nieuwe klant- en leveranciersrelaties aan te bieden. De juiste it is hiervoor de sleutel.

 

Martien Merks

Managing director Benelux, Unit4

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics