Versterk leidende positie van Nederland binnen Europese ruimtevaart

0

De Nederlandse bijdrage aan de ESA optionele ruimtevaart technologieprogramma’s is nog geen 40% van de internationale ESA norm. Met een sterk ruimtevaartcluster in Zuid-Holland en met het technisch hart van de Europese ruimtevaart in Noordwijk is het niet meer dan logisch dat Nederland haar ‘fair share’ neemt in de ESA optionele technologieprogramma’s, vindt de Economic Board Zuid-Holland (EBZ).

Ruimtevaart levert een belangrijke bijdrage aan de economie van Zuid-Holland en Nederland, zo bleek tijdens de themavergadering van de EBZ. “Innovaties in de ruimtevaart zien we vaak terugkomen als doorbraken in de rest van de economie en maatschappij, zoals op het gebied van high tech materialen, communicatie en klimaatmonitoring. Daarom is het van groot belang om als Nederland voldoende te investeren in ruimtevaart.”, aldus Jan Kees de Jager, voorzitter van de EBZ.

Innovaties van de toekomst uit Nederland: veilige communicatie en klimaatmonitoring

Nederland kent een concentratie van activiteiten rondom ruimtevaart die uniek is. Het hart van dit ecosysteem is ESA-ESTEC in Noordwijk: met 2800 internationale kenniswerkers het hart van de Europese ruimtevaart. Bovendien ligt in Zuid-Holland het zwaartepunt van de sector met instituten als TNO, de universiteiten van Delft en Leiden, en bedrijven. Grote bedrijven, MKB en startups zijn gezamenlijk pionier op terreinen als klimaatmonitoring, zonnepanelen, raketonderdelen, cubesats en diensten gebaseerd op satellietdata.

Binnen dit unieke ecosysteem van bedrijven en kennisinstellingen wordt gewerkt aan de innovaties van de toekomst. Een voorbeeld is laser-satellietcommunicatie, dat zorgt voor veiligere, snellere en goedkopere communicatie. Ook is Nederland al jaren wereldvermaard om hightech instrumenten voor aardobservatie. Het Nederlandse satellietinstrument Tropomi monitort wereldwijde doelen om CO2 uitstoot te verminderen.

Investeer een ‘fair share’ in de ESA Optionele programma’s tijdens de ESA Conferentie van 2019

De Economic Board Zuid-Holland stelt vast dat Nederland, in tegenstelling tot andere ESA lidstaten, niet op ‘fair share’ niveau bijdraagt aan de ESA optionele programma’s. Nederland draagt 1,7% bij in plaats van een fair share van 4,6%. 97% van de activiteiten bij ESTEC in Noordwijk wordt gefinancierd door de andere 21 ESA lidstaten.

De impuls uit de Regio Deal ‘ESTEC en Space Campus Noordwijk’ voor de realisatie van een internationale ontmoetingsplek op ESTEC en de ontwikkeling van Space Campus Noordwijk is goed nieuws. De ontwikkeling van nieuwe bedrijvigheid in de ruimtevaart en de ambities van een sterk ruimtevaartcluster in Zuid-Holland zullen echter hand-in-hand moeten gaan met de mogelijkheid mee te kunnen dingen naar technologie-opdrachten van ESA. Deze ontstaat alleen als Nederland op niveau bijdraagt aan de ESA optionele programma’s.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics