Vermindering CO2-emissies en reshoring gaan hand in hand

0

Steeds meer bedrijven verplaatsen fabrieken van China en Azië naar Europa en de VS(reshoring). De nabijheid van de grote afzetmarkt in Europa en de VS, het robuuster maken van de supplychain en reductie van transportkosten zijn de belangrijkste overwegingen. Opvallend: duurdere landen als Duitsland en Nederland winnen ook bij reshoring, niet alleen Centraal- en Oost-Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek waaraan zo’n 150 supplychainleiders van Europese en Amerikaanse bedrijven participeerden. Het onderzoek is een initiatief van logistiek- en locatiestrategie-adviesbureau Buck Consultants International en Supply Chain Media.

‘Decentralisatie in productie – reshoring dus – versnelt, want bedrijven willen minder risico’s lopen in het bedienen van hun klanten’, zegt Patrick Haex van Buck Consultants. De helft van de bedrijven verplaatst een deel van zijn Aziatische productiecapaciteit, oplopend tot 20 procent. Het resultaat van die verhuizing is bij de meeste conform of boven verwachting, maar bij een kwart valt de kostenreductie behoorlijk tegen. Om van decentralisatie een succes te maken zijn drie factoren cruciaal, aldus de deelnemers aan het onderzoek: het traceren van een kostenefficiënte productielocatie, het vinden van de juiste toeleveranciers en aansluiting zoeken bij al bestaande onderdelen van het concern.

Link magazine september/oktober 2023. Thema: de heilige graal van volledige digitale integratie. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginker@linkmagazine.nl

Opvallend is dat in Europa onshoring ongeveer net zo populair is als nearshoring naar Centraal- en Oost-Europa. In de VS en Azië wint nearshoring waar respectievelijk Mexico en Zuidoost-Azië profiteren van de herziening van de productiefootprint. De komende jaren zijn vooral Polen, Tsjechië, Roemenië en Hongarije favoriete nearshoringlocaties voor West-Europese bedrijven, aldus het rapport. Maar Spanje, Portugal en Turkije zijn ook sterk in opkomst.

Door productiecapaciteit uit Azië te verplaatsen naar Europa wordt niet alleen de supplychain minder kwetsbaar, maar kunnen tegelijkertijd de CO2-emissies worden verminderd. Carbon accounting, het exact in kaart brengen van emissies in alle stappen van het productie- en distributieprocessen staat nog in de kinderschoenen, maar de noodzaak om op basis van goede data te sturen neemt snel toe. ‘Bedrijven moeten continu de afweging maken tussen juiste en tijdige dienstverlening, kosten, risico’s, de cashpositie en CO2-reductie’, aldus Buck-partner Martin Gouda. ‘Interessant is dat veel bedrijven decentralisatie van productie nu óók zien als substantiële CO2-reductiemaatregel, omdat grote-afstandenvervoer vanuit Azië naar Europa dan afneemt.’ Barrières liggen vooral in het gebrek aan knowhow bij toeleveranciers, de afwezigheid van standaarden en het gebrek aan tijd en middelen in het eigen bedrijf, zo blijkt uit de studie.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics