Vermeend Smart Industry: ‘Trends belangrijker dan Trump’

0

Ineke Dezentjé Hamming van FME

Digitalisering, snelle technologische ontwikkelingen, consequenties van het Klimaatakkoord, cybercrime, versterking van de wereldwijde concurrentie en minder vrijhandel. Deze zes trends wilde special envoy FinTech en lid van de Stuurgroep Smart Industry Willem Vermeend met al zijn energie tussen de oren krijgen van zijn gehoor van 750 – vooral – mannen. Die waren gisterenmiddag in het Mediaplaza in de Utrechts Jaarbeurs bijeen voor het Jaarevent Smart Industry. De key note speaker had als onderliggende boodschap een waarschuwing aan het adres van het industriële gehoor: zet in op smart industry voordat je achterloopt bij die wereldwijde trends. Het was tevens de rode draad van de meeting die besloten werd met een oproep van de voorzitters van VNO-NCW, FME en de Koninklijke Metaalunie aan het adres van het volgende kabinet: doe dat met onder andere een structurele financiering van de fieldlabs, de entiteiten waar ondernemingen en kennisinstellingen samen in al vrijheid met die smart-industry-technologie kunnen experimenteren. Want investeren in Smart Industry is goed voor 1 procent extra economische groei, aldus Ineke Dezentjé Hamming van FME.

Volgens Vermeend zitten de technologische kansen voor de industrie in IoT, drones, 3D-printing, artificial intelligence, big data, fotonica, robotica en blockchains. Technologieen die toepasbaar zijn in het ontwikkelen van oplossingen die nodig zijn om de doelstelling van het Klimaatakkoord – nul procent CO2-uitstoot in 2050 – te halen. Het geld dat daarvoor loskomt is volgens cijfers van Vermeend indrukwekkend veel: 13 biljoen dollar waarvan zo’n 200 miljard euro alleen al in Nederland. Teveel kansen om niet op in te springen.

Hans de Boer VNO

Meer van dreigende aard is de cybercrime die momenteel razendsnel om zich heen grijpt met soms grote gevolgen voor mkb-ers die bijvoorbeeld al hun data ‘gegijzeld’ zien worden. Overigens heeft ook deze ontwikkeling een zonnige kant: geen markt groeit sneller dan die van de internet safety en security, aldus Vermeend. Voor het aangaan van de wereldwijde concurrentiestrijd gebruikte hij plastisch de metafoor van de ‘kannibaal’: gevestigde bedrijven zullen nooit de snelheid en disruptiviteit kunnen verkrijgen die nodig is voor die ratrace. Die kwaliteit zijn alleen weggelegd voor de kleine starters. Zijn nadrukkelijke aanbeveling: neem een honderd procent aandeel in een of meer van die starters, maar laat ze volkomen onafhankelijk van het moederbedrijf aan de slag met een baanbrekende innovatie die uiteindelijk de ondergang voor het moederbedrijf betekent. Tenslotte, wat het effect van het Trump-beleid betreft: dat zal veel Amerikaanse investeringen uit Europa wegtrekken. Evenwel schatte hij het negatieve effect voor de Nederlandse economie in op slechts een half procent.

Nederland moet in een hogere versnelling komen, was dus ook de boodschap van Ineke Dezentjé Hamming, Hans de Boer en Fried Kaanen, van respectievelijk FME, VNO-NCW en de Koninklijke Metaalunie. Ze deden een oproep aan het nieuwe Kabinet om meer te investeren in Smart Industry. ‘We staan voor een groot aantal transities, zoals de energietransitie, de digitalisering en de circulaire economie. Smart Industry biedt de uitgelezen mogelijkheid om hier aan bij te dragen. Daarnaast ondersteunt Smart Industry het onderwijs en de arbeidsmarkt om mensen voor te bereiden op het werk van morgen’, zo onderstreepte Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink, voorzitter van het Smart Industry team. Er moet een brede investeringsagenda komen die ervoor kan zorgen dat Nederland tot de wereldtop blijft horen.
Nederland kan de kansen alleen benutten, als we met elkaar in een hogere versnelling gaan rijden. Dit vereist een ambitieuze vervolgaanpak, waarbij centraal moet staan dat Nederland zich moet kunnen blijven meten met de wereldtop. Het bedrijfsleven moet en wil hierin het voortouw nemen, maar kan dit niet zonder ondersteuning van de overheid, het onderwijs en onderzoeksinstellingen. De voorzitters van VNO-NCW, FME en de Koninklijke Metaalunie deden een oproep aan het nieuwe Kabinet om meer te investeren in Smart Industry.
Smart Industry kán versnellen!
De drie voorzitters van de ondernemersorganisaties hebben een duidelijke boodschap hoe Smart Industry in Nederland moet versnellen en wordt gepleit voor vijf stappen voor een slimme, sterkere en duurzame economie.
1. Het volgende kabinet moet volop inzetten op Smart Industry.
2. Regel structurele financiering voor onderzoek en Fieldlabs
3. Ondersteun bedrijven bij hun volgende stap: Een actieve ondersteuning door onder meer een stevig assessment moet bedrijven helpen sneller in te spelen op de mogelijkheden die ze hebben.
4. Leven Lang Leren: Zonder goed opgeleid personeel geen Smart Industry. Onderwijs moet innoveren en flexibiliseren en tegelijkertijd moet de leercultuur in ondernemingen verbeteren
5. ICT-kernvoorwaarden: We moeten de ambitie hebben dat Nederland hét expertisecentrum wordt op het gebied van datasharing in de industrie.
Het bedrijfsleven werkt graag met het volgende kabinet samen aan een stevig publiek-privaat programma Smart Industry.

Deze boodschap werd door de voorzitters Hans de Boer, Ineke Dezentjé Hamming, Fried Kaanen en de 750 aanwezigen met een social-media bombardement aan de fractievoorzitters van de politieke partijen gestuurd.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics