VDL Nedcar start productie BMW X1

0

Carrosserie van de BMW X1

De eerste BMW-personenauto ooit in Nederland gemaakt, is vandaag bij VDL Nedcar in Born van de band gerold. De autofabriek van het industriële familiebedrijf VDL Groep met het hoofdkantoor in Eindhoven is na maanden voorbereiden gestart met de productie van de BMW X1, een van de succesnummers van het Duitse automerk. VDL Nedcar bouwt nu vier modellen voor BMW Group: de MINI 3-deurs (sinds 2014), de MINI Cabrio (sinds 2015), de MINI Countryman (sinds 2016), inclusief de Plug-In Hybrid Electric Vehicle (PHEV) versie (sinds maart 2017) en sinds vandaag de BMW X1.

Vanwege de wereldwijde vraag naar de BMW X1 is extra productiecapaciteit nodig als aanvulling op de productie van de BMW Group fabriek in het Duitse Regensburg. De overeenkomst tussen VDL Nedcar en BMW Group maakt het mogelijk om productie over te hevelen naar Born. Door de positieve ontwikkeling van de orderportefeuille en positieve vooruitzichten gaat VDL Nedcar voor het einde van 2018 ruim 2.000 uitzendkrachten een arbeidscontract van VDL Nedcar aanbieden. Eerder is sprake geweest van 1.400 medewerkers die voor het einde van volgend jaar een arbeidscontract zouden krijgen. VDL Nedcar gaat ervan uit dat het ophogen van het aantal contractanten goed is voor de rust en stabiliteit in de organisatie. De afgelopen maanden hebben al ongeveer 250 medewerkers een arbeidscontract gekregen. Velen van hen zijn afkomstig uit een uitkeringssituatie.

Uitbreiding
President-directeur Willem van der Leegte van VDL Groep is verheugd dat VDL Nedcar naast de MINI-modellen nu ook een model van BMW bouwt: “Dat de stormachtige uitbreiding in productiecapaciteit gepaard gaat met energie en uitdagingen hoeven we niet te verhullen. Daar werken we met z’n allen hard aan. Deze uitbreiding is goed voor de werkgelegenheid, voor ons bedrijf en staat symbool voor het vertrouwen dat onze klant BMW Group heeft in de samenwerking met VDL Nedcar en in het vakmanschap en de flexibiliteit van onze medewerkers in Born.”

VDL Nedcar bouwt nu ook de BMW X1. V.l.n.r.: Carel Bouckaert (algemeen directeur VDL Nedcar en adjunct-directeur VDL Groep), Oliver Zipse (member of the board of management BMW AG, Production), Willem van der Leegte (president-directeur VDL Groep), Ralf Hattler (senior vice president BMW Group voor indirecte goederen en services, grondstoffen, productiepartner), Jan Mooren (directeur VDL Groep) en Manfred Erlacher (directeur BMW Group Plant Regensburg).Foto: Bram Saeys;

Logistiek
Om de BMW X1 in Born te produceren, is de fabriek van VDL Nedcar uitgebreid. Aan bestaande productielijnen zijn assemblagecellen toegevoegd waar auto-onderdelen worden samengesteld. Daarnaast is de programmering van robots uitgebreid en zijn nieuwe robots toegevoegd. Verder neemt de complexiteit van de logistiek in de fabriek toe, doordat de onderdelen van de BMW X1 bij VDL Nedcar in Born worden voorgesorteerd en vervolgens hun weg door de fabriek vinden. Per auto dienen duizenden onderdelen op het juiste moment en op de juiste manier hun bestemming te vinden. Er is fors geïnvesteerd in de uitbreiding van VDL Nedcar om de BMW X1 te kunnen bouwen.

VDL Nedcar
VDL Nedcar in Born is de enige personenautofabriek in Nederland waar op grote schaal voor derden seriematige assemblage plaatsvindt. Momenteel werken er ruim 6.000 medewerkers, ten opzichte van de 1.500 toen VDL Groep het bedrijf overnam eind 2012. De fabriek heeft een capaciteit voor de productie tot ruim 200.000 auto’s per jaar, op basis van tweeploegendiensten. VDL Nedcar, met een bebouwde bedrijfsoppervlakte van ruim 330.000 m², maakt gebruik van een sterk geautomatiseerd productieproces (ongeveer 1.300 industriële robots). Sinds de start in 1967 zijn ruim 5 miljoen auto’s (DAF, Volvo, Smart, Mitsubishi, MINI) in Born geproduceerd.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics