VDL Groep ontwikkelt basisvoertuig van Daf tot elektrische truck

0

VDL Groep is bezig met de ontwikkeling van een volledig elektrische truck. In eerste instantie gaat het om een 37 ton trekker, bedoeld voor relatief korte afstanden van ongeveer 100 km op één enkele batterijlading. Daarna kan het voertuig door middel van snelladen in een half uur weer volledig bijgeladen worden. Dat maakt de elektrische truck geschikt voor stadsdistributie, bijvoorbeeld voor het bevoorraden van supermarkten en grootwinkelbedrijven. Voor de ontwikkeling van deze truck maakt VDL gebruik van technieken die zij al eerder ontwikkelde voor haar elektrische bussen zoals e-drive, batterij technologieën en energy management strategieën. De verwachting is dat begin 2017 de eerste rijdende elektrische trekker gereed zal zijn.

Tegelijkertijd wordt op basis van dezelfde 37 ton trekker een voertuig met waterstof range extender ontwikkeld. Dit voertuig heeft als bijkomend voordeel dat men er langere afstanden mee kan rijden. Tijdens het rijden worden de batterijen bijgeladen op basis van elektriciteit die door de waterstof fuel cell wordt gegenereerd. Deze combinatie zorgt voor een grotere reikwijdte. Met de ontwikkeling van beide elektrische voertuigen speelt VDL in op de regelgeving voor emissievrij rijden: in 2025 moeten alle stadsbussen emissievrij rijden, de verwachting is dat dit in de toekomst ook voor vrachtwagens gaat gelden.

Productie
Binnen dit elektrische vrachtwagenproject wordt intensief samengewerkt met diverse partners op het gebied van elektrische aandrijving, batterijtechnologie en elektrische nevenverbruikers. Als basisvoertuig wordt een trekker van DAF gebruikt die door VDL geëlektrificeerd en aangepast zal worden. De basis engineering voor de voertuigen wordt uitgevoerd door VDL Enabling Transport Solutions (VDL ETS), het bedrijf binnen VDL Groep dat zich richt op e-mobility en ontwikkel-projecten op het gebied van innovatieve transportoplossingen. Beide prototypes zullen in samenwerking met VDL Bus Chassis worden gebouwd in Helmond, waar VDL ETS gevestigd is. De productie van de trucks zal vervolgens plaatsvinden in de fabriek van VDL Bus Chassis in Eindhoven.

Toekomst
De ontwikkelingen zijn in volle gang. Al enkele jaren wordt nagedacht over een volledig elektrisch concept en dat lijkt nu, op basis van de beschikbare technologische ontwikkelingen, binnen handbereik te zijn. Daarnaast zijn de snellaadmethodieken dusdanig ver ontwikkeld, dat het volladen van batterijen nu binnen een redelijke tijd mogelijk is. Begin 2017 wordt gerekend op de eerste rijdende elektrische trekker, waarna later in de eerste helft van 2017 de eerste elektrische trekker met range extender zal worden getoond. Met deze voertuigen zal vervolgens uitgebreid getest en gereden gaan worden, waarna de voertuigen vanaf eind 2017 in kleine series geproduceerd kunnen gaan worden. In een volgende fase worden de mogelijkheden bekeken voor andere elektrische voertuigen zoals een 18 tons bakwagen en andere elektrische bedrijfsauto’s zoals huisvuilwagens en containertrucks met een elektrisch haaksysteem.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics