Van Oord wint opdracht voor aanleg offshore windpark Hollandse Kust (noord)

0

Aansluitend op de bekendmaking dat CrossWind de vergunning heeft verkregen voor offshore windpark Hollandse Kust (noord), kan Van Oord met trots bevestigen dat het de opdracht heeft gewonnen voor de Balance of Plant-werkzaamheden. CrossWind is een joint-venture van Shell en Eneco.

Wind op zee is essentieel voor de energietransitie in Nederland. De Routekaart windenergie op zee 2030 van de Nederlandse regering voorziet in de realisatie van meer dan 11 gigawatt (GW) aan offshore windparken, die in 2030 op land moeten zijn aangesloten. Van Oord heeft de laatste jaren een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling en bouw van diverse offshore windparken, zoals Gemini en Borssele III & IV en kavel V. Hollandse Kust (noord) krijgt een capaciteit van 759 MW en levert jaarlijks minimaal 3,3 TWh. Dat is genoeg duurzame energie om meer dan 1 miljoen huishoudens in Nederland van groene stroom te voorzien. CrossWind verwacht dat het windpark in 2023 operationeel is.

Tjalling de Bruijn, project directeur CrossWind: Wij werken graag met onze partner Van Oord samen bij de aanleg van offshore windpark Hollandse Kust (noord) in Nederland. De contracten zijn getekend en ook het definitieve investeringsbesluit is rond. We kunnen dus aan de slag om in 2023 schone energie te leveren.  

Balance of Plant

Als Balance of Plant-aannemer is Van Oord verantwoordelijk voor de engineering, inkoop, bouw en installatie van de fundaties, de verbindingskabels en het transport en installatie van de windturbines. Van Oord zet daarbij zijn offshore installatieschepen Aeolus, MPI Adventure en MPI Resolution en kabellegger Nexus in.

Arnoud Kuis, Managing Director Van Oord Offshore Wind: ‘Wij zijn erg trots dat we voor Hollandse Kust (noord) als Balance of Plant-aannemer gaan samenwerken met Shell en Eneco. Wij combineren al onze kennis en expertise voor de bouw van dit offshore windpark. Van Oord laat met de deelname aan dit innovatieve project zien dat wij wederom voorop lopen bij projecten die een bijdrage leveren aan de duurzame energietransitie in Nederland.’

Ruben Dijkstra, Directeur Offshore Wind Eneco: ‘Wij zijn bijzonder verheugd Van Oord als partner bij de ontwikkeling van Hollandse Kust (noord) te hebben. Van Oord heeft in de afgelopen jaren een succesvolle staat van dienst opgebouwd bij de aanleg van een aantal van onze offshore windparken. Zij zijn een betrouwbare partner gebleken, die kwalitatief hoogwaardige technische oplossingen biedt en op tijd oplevert. Wij zien de samenwerking met Van Oord dan ook met vertrouwen tegemoet.’

Zonnepanelen op het water

Foto TNO

TNO gaat ook  een bijdrage leveren aan het nieuwe windpark op zee Hollandse Kust (noord). Samen met CrossWind gaat TNO werken aan onderzoek en demonstratie van zonne-energie op zee bij het nieuwe offshore windpark. Het consortium is van plan Hollandse Kust (noord) in 2023 in gebruik te nemen. Het offshore zonnepark zal minimaal 0,5 MWp groot zijn en in 2025 aangelegd worden.

Zon op water zal naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de energietransitie. In 2050 wordt in Nederland tweehonderd gigawattpiek (GWp) aan geïnstalleerd zonne-energie vermogen voorspeld, waarvan 45 GWp op zee en 25 GWp op binnenwater. Belangrijke onderzoeksthema’s voor zonne-energie op zee zijn de robuustheid en levensduur van dergelijke systemen, de energieopbrengst en de ecologische effecten.

Wiep Folkerts, programmamanager zonne-energie toepassingen: ‘TNO feliciteert het Crosswind consortium met de gunning. We zijn trots dat we deel uitmaken van dit mooie project en we zijn blij dat we op deze manier een innovatieve bijdrage kunnen leveren aan de opwekking van duurzame energie op de Noordzee. Een combinatie van windenergie en zonne-energie op zee kan belangrijk worden voor het halen van de klimaatdoelen.’

TNO speelt sinds 2016 in Europa een leidende rol in het onderzoek en de ontwikkeling van drijvende zonneparken. Het fieldlab op het Oostvoornse meer is daarbij een belangrijke onderzoekslocatie voor toepassingen op binnenwater. Met het CrossWind project wordt nu een belangrijke stap gezet om in de toekomst ook op de Noordzee zonne-energie te kunnen opwekken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics