Van Oord doopt tweede hoppenzuiger met LNG-brandstofsysteem

0

Vandaag vierde Van Oord de doop van de gloednieuwe sleephopperzuiger Vox Apolonia. Vox Apolonia is van Oords tweede hopperzuiger uitgerust met een LNG-brandstofsysteem en een uitstekend voorbeeld van duurzame ambities.

Tijdens een tweedaags doopevenement lag Vox Apolonia afgemeerd langs de Wilhelminakade in het centrum van Rotterdam. Gasten en medewerkers kwamen samen om dit memorabele moment te vieren. Ze kregen de kans om aan boord van het nieuwe schip te gaan voor een rondleiding voordat het werd ingezet op baggerprojecten wereldwijd.

Vox Apolonia is het zusterschip van de LNG-aangedreven sleephopperzuigers Vox Ariane en Vox Alexia. Vox Ariane werd gedoopt in juni 2022 en is al met succes ingezet op verschillende projecten. Triplet zusterschip Vox Alexia bevindt zich in de laatste fase van de bouw in Singapore. Deze nieuwe schepen hebben een trechtercapaciteit van ongeveer 10.500 kubieke meter en meten 137,50 meter lang en 27,60 meter over de balk. Van Oord exploiteert sleephopperzuigers voor een breed scala aan wereldwijde activiteiten, zoals kustbescherming, havenbouw, verdieping van waterwegen en landaanwinning.

Link magazine editie februari/maart 2023 | jaargang 25 thema: Volle buffers en toch tekorten. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

Van Oord investeert in expertise, materieel en schepen om een duurzamere vloot te exploiteren om zo in 2050 de netto-nul-emissiedoelstellingen te halen. De drie nieuwe schepen helpen Van Oord bij het realiseren van het doel om haar vloot te moderniseren en zuiniger en energiezuiniger te maken. Hun LNG-brandstofsysteem en energie-efficiënte ontwerp zullen het brandstofverbruik en de koolstofemissies aanzienlijk verminderen.

In 2022 won Van Oord de Maritime KNVR Shipping Award voor haar bijdrage aan innovatie in de Nederlandse maritieme industrie door de drie nieuwe sleephopperzuigers in gebruik te nemen. Volgens de jury markeert de introductie van de drie schepen door Van Oord het als ‘een pionier voor internationale normen gericht op het minimaliseren van klimaat- en milieu-impact binnen de beschikbare technologische mogelijkheden.

Vox Apolonia is vernoemd naar Apolonia Adriana van Oord-Visser. Zij was getrouwd met Jac G. van Oord, de oprichter van de Utrechtse tak van het bedrijf. Apolonia was een van de eerste bestuursleden en de eerste vrouw die toetrad tot de raad van commissarissen. En tot op de dag van vandaag komt de naam Apolonia nog steeds voor in de familie Van Oord. Het schip werd gedoopt door Polien Fijan-van Oord en Polianne van Oord. Twee kleindochters van Apolonia die naar haar vernoemd zijn en die tot de vierde generatie van dit familiebedrijf behoren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics