Van idee tot award-winning laser cleaning machine in 7 maanden tijd

0

In een tijd waar klimaatverandering en eco-efficiency belangrijker zijn dan ooit, is laser cleaning de technologie van de toekomst. Lasers ‘schieten’ als het ware vuil, verf of zelfs toxische lagen van oppervlaktes zonder secundair afval te creëren, wat het een enorm milieuvriendelijke techniek maakt. Netalux startte als een dienstverlenend bedrijf in laserreiniging, maar samen met Comate hebben ze nu hun eigen innovatieve laserreinigingsmachine ontwikkeld: The Needle®. Het toestel, ontwikkeld op 7 maanden tijd, sleepte een Red Dot Award voor Industrial design in de wacht. Het innovatieve toestel is een kantelpunt in de industrie.

Achter het proces van laserreiniging schuilt een intelligente technologie. In een extreem korte periode wordt een significante lading energie (in de vorm van licht) toegevoegd aan de oppervlakte die gereinigd moet worden. De laserstralen worden geabsorbeerd door de vervuiling en gereflecteerd op het substraat. Tussen de twee lagen wordt een laagje gas gevormd, dat de vervuiling van het substraat afduwt. De lasers ‘schieten’ als het ware vuil van de oppervlakte. Laserreiniging brengt geen zogenaamd secundair afval met zich mee, wat het een zeer milieuvriendelijke techniek maakt.

In 2016 vat Pieter Cretskens het plan op om laserreiniging toe te passen binnen de nucleaire sector. Hij vind echter geen enkel dienstverlenend bedrijf dat hem hierbij kan helpen. Samen met medeoprichter Emmanuel Flaam, besluit hij het heft in eigen handen te nemen. In 2017 richten ze samen Netalux op. Het ondernemende duo laat een brede range van bedrijven kennismaken met de vele mogelijkheden en voordelen van laserreiniging. Het begin van een kantelpunt in de industrie.

Tsjernobyl

De toepassingen van laserreiniging zijn legio. Naast het gekende gebruik voor het verwijderen van roest en verf, is de technologie ook een veilige keuze voor het reinigen van toxische lagen. In 2018 trekken Emmanuel en Pieter een week naar de Oekraïense stad Tsjernobyl, waar in 1986 een kernramp plaatsvond. Er wordt hen gevraagd hun lasertechnologie uit te testen op de radioactieve metaalschroothoop. Met succes. Netalux onderhandelt momenteel over een groot project op 300 ton metaalschroothoop te reinigingen in het stadje.

Nood aan innovatie

De laatste jaren maakte Netalux een doorstart. Het bedrijf besloot om, naast het aanbieden van hun laserreinigingsdiensten, hun eigen producten te ontwikkelen.

Het bestaande aanbod aan laserreinigingsmachines waar Netalux gebruik van maakte was ergonomisch slecht en niet gebruiksvriendelijk. Zo moeten gebruikers bijvoorbeeld uren op hun rug liggen en het toestel boven hun borst houden om de onderkant van een grote boiler te reinigen. Dit was zowel fysiek vermoeiend als traag. Een ander frustratiepunt was het vervangen van de lenzen, wat bij bestaande industriële toestellen een manuele handeling vereiste. Bij laserreiniging bepaalt de lens de afstand tussen het toestel en de oppervlakte die gereinigd moet worden, aangezien de lichtstralen op een bepaalde afstand tot één punt samenkomen.

Het werd duidelijk dat het antwoord op al deze gebruikersongemakken om de ontwikkeling van een nieuwe technische oplossing vroeg. Gebouwd voor de gebruikers, door de gebruikers. Thijs Peeters, R&D manager van Netalux: “Aangezien we zelf niets op de markt vonden dat voldeed aan onze verwachtingen, besloten we om het zelf te bouwen.”

Peeters had reeds een PoC gebouwd voor de nieuwe machine en ontwikkelde verschillende innovatieve ideeën om deze uitdaging te ondersteunen. Om deze ideeën om te zetten naar realiteit, werkte Netalux samen met ingenieursbureau Comate. Samen zijn de twee bedrijven erin geslaagd een complex probleem om te vormen in een mechatronisch systeem.

Licht, spiegels, lasers – actie!

Tijdens het uitdagende – en snelle – ontwikkelingsproces, hebben de ingenieurs van Comate een laserkop ontwikkeld die tot 115° ingesteld kan worden. Door de strategische plaatsing van spiegels in de laserkop worden de lichtstralen gereflecteerd en kan de laserkop gedraaid worden. Dit maakt verticaal reinigingswerk een pak lichter en voorkomt dat gebruikers zich in vreemde bochten moeten wringen.

Het tweede handvat is 360° aanpasbaar wat ervoor zorgt dat de gebruiker de laserkop kan vasthouden op de meest comfortabele manier. Het gewicht wordt efficiënter verdeeld, wat ergonomisch een groot voordeel oplevert, vooral bij langere lasersessies. Om het gebruiksgemak nog meer te verbeteren, werd een uniek systeem ontwikkeld wat toelaat de lens te wisselen met een simpele druk op de knop. Doordat de lens niet meer handmatig verwisseld moet worden, blijft het systeem steeds veilig en beschermd tegen stof en vuil. De gebruiker heeft meer controle over de positie van de laserkop wat zorgt voor een enorme tijdswinst.

Link magazine juni/juli 2020, Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op: uitgever@linkmagazine.nl

Door de variëteit aan oppervlakten die gereinigd worden met de machine, besloot het team een extra feature toe te voegen. Een kleine motor in de laserkop laat toe de spiegels snel te laten trillen, waardoor het laserpunt een bepaalde vorm kan aannemen (bv. Cirkel, rechte lijn, etc.) wat het reinigen van grote oppervlaktes vergemakkelijkt. De machine werd zorgvuldig ontworpen om zowel efficiëntie als de fysieke veiligheid van de gebruikers te garanderen – een frisse benadering van industriestandaarden.

Red Dot Award Industrial Design

Het harde werk en de professionele creativiteit die in het ontwikkelingsproces werden gestoken werpen al meteen vruchten af. Kort na de lancering van het product won de machine de Red Dot Award voor Industrial Design. Het Red Dot logo staat internationaal bekend als een symbool voor kwalitatief design en de jaarlijkse competitie is de uitgelezen kans voor bedrijven om zich te onderscheiden op vlak van design. “Elk detail van het laserreinigingstoestel is zorgvuldig ontworpen om een maximale gebruiksvriendelijkheid te garanderen”, aldus de internationale jury over hun keuze.

Grote broer voor The Needle®

Netalux blijft een totaalpakket aanbieden aan klanten dankzij de uitbreiding van hun activiteiten. Klanten kunnen Netalux contacteren voor zowel een korte opdracht voor laserreiniging als de aankoop van een laserreinigingsmachine als voor een opleiding rond het gebruik ervan. Door de toenemende zoektocht naar duurzame reinigingstechnieken neemt de vraag naar de unieke machines snel toe.

laserreiniging als de aankoop van een laserreinigingsmachine als voor een opleiding rond het gebruik ervan. Door de toenemende zoektocht naar duurzame reinigingstechnieken neemt de vraag naar de unieke machines snel toe.

De Netalux Needle® is het eerste toestel van een reeks unieke laserreinigingsmachines. Waar deze compacte en multi-inzetbare machine vooral bedoeld is voor kleinere opdrachten zoals het reinigen van een lasnaad of spot repair, zal de grotere broer geschikt zijn voor het zwaardere werk. De grotere versie is momenteel in ontwikkeling en zal in de zomer gelanceerd worden.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics