UZ Leuven: Slim horloge meet dat kinderen die in bedplassen, anders slapen.

0

Vandaag is het de Internationale Dag van het Bedplassen, een veelvoorkomende medische aandoening bij kinderen. Een recente studie van UZ Leuven/KU Leuven ontdekte met behulp van slimme horloges dat kinderen die bedplassen minder efficiënt slapen en meer variatie in bepaalde slaappatronen vertonen dan leeftijdsgenootjes die niet meer in bed plassen. De nieuwe inzichten kunnen helpen bij het ontwikkelen of verbeteren van behandelingen tegen bedplassen.

Zo’n zes procent van de kinderen tussen 6 en 12 jaar plast nog regelmatig in bed. Bedplassen kan verschillende onderliggende oorzaken hebben, zoals een overactieve blaas of hoge urineproductie, en gaat ook altijd samen met een diepe slaap. Daardoor wordt het kind niet wakker met een plasgevoel.

Slaap meten met een slim horloge

Een recente studie van UZ Leuven/KU Leuven nam de slaappatronen van bedplassende kinderen onder de loep. De onderzoekers gebruikten daarvoor slimme horloges die naast beweging ook slaapfases kunnen registreren. Gedurende twee weken droegen de kinderen het horloge elke nacht, terwijl ze in hun eigen bed sliepen.

Prof. dr. Guy Bogaert, kinderuroloog in UZ Leuven en hoofdonderzoeker van de studie: “We kozen voor metingen met een slim horloge zodat we de kinderen in hun eigen thuisomgeving konden onderzoeken. Dat is veel realistischer dan bijvoorbeeld in een slaaplabo in het ziekenhuis. We ontdekten dat bedplassende kinderen minder efficiënt slapen dan leeftijdsgenoten die niet meer in bed plassen. Ze hadden ook een hogere rusteloosheid en een sterkere variatie in de lengte van de remslaap, de fase waarin we dromen.”

Leren wakker worden

De nieuwe inzichten in afwijkende slaappatronen kunnen helpen bij de behandeling van bedplassen. Prof. dr. Bogaert: “In een volgende stap willen we onderzoeken in welke slaapfase het bedplassen gebeurt. Het zou ook interessant zijn om te weten of behandelingen die de slaap herstellen, ook het bedplassen tegengaan. Omgekeerd kunnen we via de slimme horloges opvolgen of huidige behandelingen de slaappatronen normaliseren. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij de plaswekker, die kinderen aanleert om wakker te worden wanneer ze moeten plassen.”

De studie is een mooi voorbeeld van hoe nieuwe digitale technologieën kunnen bijdragen tot wetenschappelijk onderzoek. Ongetwijfeld kunnen de horloges die slaap en andere parameters registreren nog veel andere vragen rond de rol van slaap bij bedplassen helpen beantwoorden.

Foto: Lifesense

Startup LifeSense heeft een oplossing: Oopsie Heroes

Oopsie Heroes is ontwikkeld samen met meer dan 100 kinderen in Nederland, met als doel bedplassen te voorkomen. Oopsie Heroes bestaat uit een kleine en comfortabele sensor die eenvoudig aan elk ondergoed of pyjamabroekje kan worden bevestigd. Als het kind ‘s nachts een “Oopsie Moment” heeft, stuurt de sensor een onschadelijk, op audio gebaseerd signaal naar het mobiele apparaat waarop de Oopsie Heroes app draait. De app maakt het kind dan wakker zodat het op tijd naar het toilet kan gaan. De klanten van de Oopsie Heroes set ontvangen een sensor, stickervellen en een tablet.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics