Universiteit van Stuttgart: 80% besparen door automatisering en digitalisering van schakelkasten.

0

De Lenze i500-serie frequentieomvormers is nu volledig geïntegreerd in het EPLAN Data Portal. Alvorens de data te importeren besprak Lenze met klanten de ideale manier om de data te presenteren, zodat er overeenstemming ontstond over de kwaliteit, de reikwijdte en de structuur van de gegevens. Al dit werk heeft zijn vruchten afgeworpen. Het heeft geleid tot volledige twee- en driedimensionale datasets en gedetailleerde productstamgegevens. Hiermee kunnen schakelkasten eenvoudiger, sneller en preciezer ontworpen worden. Deze gebruikersvriendelijkheid strekt zich ook uit tot de productie, zelfs met batchgrootte 1. Dankzij de driedimensionale afbeeldingen van verbindingen is het bijvoorbeeld mogelijk om complete kabelbomen volledig automatisch op maat aan te passen, met de juiste lengte en de juiste connectoren.

 Planning 3D-besturingskast: Lenze integreert de i500 Frequency Inverter volledig in het EPLAN Data Portal

Er is daadwerkelijk ruimte voor verbetering in de planning en constructie van schakelkasten, vooral wanneer een klus sneller geklaard moet worden. Zo kan enorm veel tijd worden bespaard door software-oplossingen en digitale schema’s voor elektronische circuits, en vooral door driedimensionale CAD/CAE-tekeningen.

Dit blijkt uit een recent gepubliceerde studie van de Universiteit van Stuttgart over de mogelijkheden van automatisering en digitalisering van schakelkasten. Hieruit kwam naar voren dat gemiddeld 54 uur wordt besteed aan de bedrading van een schakelkast, waarbij bijna een derde van die tijd alleen al nodig is voor het voorbereidende werk. In de studie staat ook dat met een volledige op software gebaseerde aanpak maar liefst 80 procent van deze tijd kan worden bespaard.

Het werken met de i500 frequentieomvormers van Lenze laat zien dat het daadwerkelijk eenvoudiger en sneller kan. De specialist in Motion Centric Automation stelt alle benodigde gegevens beschikbaar, en met EPLAN kan deze data eenvoudig en snel worden gebruikt vanuit het EPLAN Data Portal.

U vindt er driedimensionale gegevens van apparaten, met bijvoorbeeld afbeeldingen van de verbindingen. Deze zijn duidelijk gemarkeerd en de afbeeldingen tonen ook doorsneden van geleiders en ruimtecoördinaten. Andere handige functies zijn zorgvuldig uitgewerkte schakelschema’s, een lijst met geschikte elektrische accessoires, echte afbeeldingen en documenten voor aanvullende informatie. Na de planning kunnen details zoals hierboven genoemd als basis dienen om te starten met de precieze kabelroutering, rechtstreeks vanuit het schakeldiagram. Ook alle andere stappen, tot aan de automatische aanpassing, kunnen hierop worden gebaseerd en dit kan dan zelfs door een onderaannemer worden gedaan. Een andere toegevoegde waarde van de virtuele weergave van driedimensionale objecten is dat de positie van boorgaten op de montageplaat automatisch en exact wordt ingesteld. De positionering van de componenten is ook eenvoudiger, omdat bijvoorbeeld de dreiging van botsingen in een vroeg stadium kan worden opgemerkt.

Kortom, de data van de i500 frequentie-omvormer die is voorbereid voor gebruik in EPLAN, biedt nieuwe mogelijkheden op het gebied van digital engineering. Het doel is een snelle manier te bieden om een perfect ontworpen schakelkast te realiseren.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics