De uitdagingen van Industrie 4.0 vragen om expertise

0

In de industriële sector worden steeds meer slimme componenten aan elkaar gekoppeld, om onderling gegevens uit te wisselen en de besturing van machines en processen er automatisch op aan te passen. Dit brengt zowel kansen als uitdagingen met zich mee.

Cybersecurity
Industriële automatisering versmelt met IT-technologie. Dat zorgt voor uitdagingen op het gebied van cybersecurity. Als machines kunnen worden aangestuurd vanaf een tablet en hun status- en procesdata automatisch opslaan in de cloud, voldoen oude IT-beveiligingsprotocollen niet meer. Industrie 4.0 brengt in dat opzicht risico’s met zich mee, en kansen voor innovatieve bedrijven die veilige IT-diensten ontwikkelen.

Decentrale aansturing

Een andere uitdaging betreft de basis waarop een systeemconcept is opgebouwd: de losse componenten. Het klassieke ontwerp gaat uit van centrale aansturing: een intelligent stuursysteem voorziet een grote hoeveelheid ‘domme’ systeemcomponenten van commando’s. Industrie 4.0 gaat echter uit van decentrale aansturing. Hierbij worden ‘slimme’ frequentieregelaars en schakel-, signalerings- en andere componenten toegepast die zelfstandig via de cloud communiceren en op basis van ontvangen data autonoom beslissingen nemen. Als dit optimaal wordt doorgevoerd, verandert een ‘domme’ productievestiging in een ‘slimme fabriek’.

Expertise
Deze nieuwe manier van denken vraagt nogal wat. De interpretaties over de manier waarop een en ander vorm moet krijgen, lopen sterk uiteen. De omslag moet hoe dan ook worden gemaakt om mee te kunnen in de transitie en een concurrentieachterstand te voorkomen. Eaton ondersteunt machine- en systeembouwers daarbij.

Kom naar de Eaton TechnoDag op 12 oktober 2017 voor praktische tips en demonstraties.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics