TU Eindhoven launching customer van ’s werelds eerste brug van biocomposiet.

0

Op de campus van de TU/e kan iedereen vanaf donderdag over ’s werelds eerste voetgangersbrug lopen die volledig van biocomposiet is gemaakt. Deze 14 meter lange ‘biobrug’ is gemaakt op basis van hennep- en vlasvezels, en is het resultaat van een samenwerking tussen een groot aantal kennisinstellingen en bedrijven. De Eindhovense wethouder Mary-Ann Schreurs zal de milieuvriendelijke brug donderdag 27 oktober om 16.15 uur officieel openen voor publiek.??

Studenten van o.a. TU/e, TU Delft en van ROC’s uit de regio Eindhoven hebben de brug de afgelopen weken gebouwd. Dinsdagmiddag 25 oktober zal de brug worden geplaatst over de Dommel, op de campus van de TU/e ter hoogte van het Auditorium. Vezels van hennep en vlas vormen de basis voor het brugmateriaal. Om het biocomposiet te ontwikkelen werden de vezels om een kern van biologisch PLA-schuim (polymelkzuur) geplakt. Vervolgens is met behulp van een vacuüm een biohars in de vezelpakketten gezogen, wat na uitharden de zeer sterke brugligger opleverde.

rijk-schotSensoren
Afgelopen vrijdag is een belastingproef voor de gemeente Eindhoven succesvol verlopen. De bedoeling is dat de ‘biobrug’ een jaar blijft liggen. Achtentwintig sensoren in de brug zullen de doorbuiging gaan meten. “Er zijn wel eerder bouwprojecten geweest met biomaterialen, maar nooit eerder ging het om een dragende constructie volledig van biomaterialen”, aldus TU/e-onderzoeker en projectleider Rijk Blok. “Met dit experiment hopen we veel te leren over het gedrag van het biocomposiet over langere termijn.”

Doel
Met deze brug willen de initiatiefnemers de potentie aantonen van biocomposiet als een duurzaam alternatief voor bestaande milieubelastende constructiematerialen. “Met het gebruik van biocomposiet in constructies verminderen we onze afhankelijkheid van eindige fossiele grondstoffen en komen we een stap dichterbij de circulaire economie waarbij producten en grondstoffen hergebruikt worden”, aldus Blok. “Op termijn verwacht ik dat we zulke materialen ook steeds meer in gebouwen gaan zien.”

Samenwerking
De brug is het resultaat van het 4TU Lighthouse onderzoeksproject ‘B3: Fully Bio-Based composite pedestrian Bridge’. Partners hierin waren TU/e (vakgroep Innovative Structural Design), TU Delft, composietbedrijf NPSP en het Center of Expertise Biobased Economy, een samenwerkingsverband tussen Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences. Het project is mede gefinancierd door Stichting Innovatie Alliantie (SIA).

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics