TU/e reikt op 12 mei de eerste TU/e Science Awards uit op TU/e Research Day

0

Op de eerste TU/e Research Day op 12 mei vieren we de wetenschap, samen met de drie eredoctoren die in ons lustrumjaar zijn uitgeroepen. Zij staan centraal tijdens een collegetour die ze samen met rector Frank Baaijens houden. Ook TU/e-onderzoekers staan in de spotlight op 12 mei, bij de uitreiking van de eerste TU/e Science Awards. Er zijn drie categorieën: de Young researcher award, de Ground-breaking researcher award en de Leadership in excellence awards.

In ons lustrumjaar 2021 kregen drie professoren van prestigieuze Amerikaanse universiteiten een eredoctoraat van de TU/e: numeriek wiskundige Margot Gerritsen (Stanford University), scheikundig technoloog Klavs Jensen (MIT) en biomedisch ingenieur David Mooney (Harvard University). Vanwege de coronamaatregelen konden we onze eredoctoren niet huldigen tijdens de academische viering van MomenTUm 2021. Dit was een van de aanleidingen om de TU/e Research Day in het leven te roepen.

Klavs Jensen (MIT)

“De TU/e Research Day heeft als doel om het onderzoek en de onderzoekers van de universiteit in de schijnwerpers te zetten. Daarom reiken we voortaan ook de eredoctoraten uit op deze dag. Deze wetenschappers hebben een bijzondere bijdrage aan de wetenschap geleverd. Daarnaast willen we onze eigen onderzoekers die een bijzondere wetenschappelijke bijdrage hebben geleverd waarderen via drie prijzen in verschillende leeftijdscategorieën”, zegt rector Frank Baaijens. “We hebben de ambitie om ook van de TU/e Research Day een jaarlijks terugkerend evenement te maken.”

Dit jaar reiken we ook voor het eerst de TU/e Science Awards uit. Met de prijzen erkennen en waarderen we onze eigen onderzoekers in verschillende fasen van hun carrière. Er zijn drie verschillende awards – elk 15.000 euro, te besteden aan activiteiten om je wetenschappelijke carrière te ontwikkelen – in het leven geroepen:

  • Young researcher award – veelbelovende jonge wetenschapper met baanbrekende onderzoekideeën
  • Groundbreaking researcher award – wetenschapper met baanbrekende onderzoeksresultaten
  • Leadership in excellence award – nationaal of internationaal vooraanstaande wetenschapper

    Link magazine editie februari 2022 thema Supply-security, dealen met het (volgende) opzweepeffect. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Elk jaar worden de verschillende prijzen opengesteld voor verschillende onderzoekdomeinen en faculteiten. Dit jaar kan de Young researcher award gewonnen worden door wetenschappers in het domein Engineering (de faculteiten Mechanical Engineering, Electrical Engineering en Built Environment). De Ground breaking researcher award wordt toegekend in het Science domein (Applied Physics, Biomedical Engineering, Mathematics & Computer Science, Chemical Engineering & Chemistry). Tot slot gaat de Leadership in excellence award dit jaar naar het Design & Management domein (Industrial Design, Industrial Engineering & Innovation Sciences). Built Environment wisselt overigens om de drie jaar tussen de domeinen Engineering en Design & Management.

De jury van elke prijs bestaat uit de rector magnificus en de decanen van de faculteiten die niet meedingen naar de prijs.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.