TRUMPF investeert nog eens 3,2 miljoen euro in Optimate start-up

0

Optimate optimaliseert het ontwerp van plaatwerkonderdelen met een druk op de knop / AI en machinaal leren verlagen de productiekosten / Start-up wil investering gebruiken om zijn activiteiten in de plaatwerkmarkt uit te breiden.

TRUMPF investeert nog eens 3,2 miljoen euro in Optimate, een start-up die een softwareoplossing aanbiedt om klanten te helpen kosten te besparen door het ontwerp van plaatmetalen onderdelen te optimaliseren. De investering zal Optimate in staat stellen zijn activiteiten op de markt van de plaatbewerking verder uit te breiden. “Optimate heeft al echt enthousiasme gewekt bij onze klanten en onze ontwerpingenieurs. We zien een groeiende behoefte aan digitale assistentiesystemen en cloud-gebaseerde diensten in de industrie, en deze extra investering in Optimate zal helpen die transformatie te versnellen,” zegt Tom Schneider, managing director voor onderzoek en ontwikkeling bij TRUMPF Werkzeugmaschinen SE + Co. KG.

Link magazine editie februari 2022 thema Supply-security, dealen met het (volgende) opzweepeffect. Lees Link digitaal of vraag een exemplaar op: mireille.vanginkel@linkmagazine.nl’

Jonas Steiling

Optimaliseer onderdeelontwerp, verlaag productiekosten

Het online platform van Optimate biedt een op AI gebaseerde softwareoplossing die plaatbewerkers en ontwerpingenieurs in staat stelt onderdelen te optimaliseren en ontwerpfouten te vermijden, waardoor hun productiekosten dalen. De 100% dochteronderneming van TRUMPF gebruikt haar eigen in-house algoritme en machine learning systeem om te identificeren hoe klanten hun onderdeelontwerp kunnen verbeteren, bijvoorbeeld door het materiaalgebruik te minimaliseren. De software van Optimate kan ook ontwerpfouten corrigeren met een druk op de knop. Gebruikers kunnen vervolgens het geoptimaliseerde CAD-bestand downloaden en onmiddellijk in gebruik nemen. Optimate werkt momenteel aan de volgende versie van zijn software, die het optimalisatiepotentieel voor complexe componenten zal identificeren en de productiestappen zal aanpakken die de meeste kosten veroorzaken.

Het incubatorprogramma van TRUMPF effende de weg voor Optimate

Het startende bedrijf werd in de zomer van 2020 afgesplitst van TRUMPF. De oprichters waren oorspronkelijk in dienst bij TRUMPF en konden hun idee met succes uitwerken tot een bedrijfsmodel in het kader van TRUMPF’s interne incubatorinitiatief “Internehmertum”. “Het is een programma dat bedoeld is om intrapreneurship te bevorderen – en dat maakte het de perfecte omgeving om ons idee te ontwikkelen en te valideren. We konden meteen aan de slag”, zegt Optimate-oprichter Jonas Steiling. De start-up heeft al zeven mensen in dienst en wil nog verder groeien.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.