Transparantie, codewoord voor substantiële productiviteitsstijgingen

0

Terug naar de realiteit: een fabriek vol sensoren, servers vol data en een up-to-date ERP- of MES-systeem leveren niet altijd de bruikbare realtime info die op de productievloer broodnodig is. Hiervoor zijn bijkomend gebruiksvriendelijke en aanpasbare dashboards nodig die alle beschikbare informatie verzamelen, structureren en overzichtelijk weergeven.  Dus behalve de technologische stap om deze real-time gegevens te verzamelen moeten maakbedrijven deze informatie ook vertalen in intuïtieve dashboards, duidelijke trends of signalen en uiteindelijk resultaatgerichte acties.

Transformatie naar transparante fabriek

Hier duiken al meteen een paar praktische vragen en bedenkingen op: Hoe kun je nog sneller problemen zien aankomen, voorkomen of oplossen? Welke medewerker neemt welke verbeteringsactie, en wanneer? Hoe weet je of deze actie is uitgevoerd? Was het resultaat oké? Welke gegevens moet je verzamelen? Hoe kan je vermijden dat operators en medewerkers zich gecontroleerd voelen en hen betrekken als probleemoplosser doorheen de productie of hen ondersteunen bij het nemen van beter onderbouwde beslissingen? …

Deze transformatie naar een transparante fabriek, met als hoofddoel een substantiële productiviteitssprong, vereist fundamentele veranderingen, zowel in het toepassen van nieuwe digitale technologie als in de organisatorische aanpak.

Sirris ondersteunt maakbedrijven bij hun eigen transformatie naar een transparante fabriek en het bereiken van de belangrijke productiviteitssprong. Sirris start hiervoor een collectief project met volgende doelstellingen:

·         Bepalen van de technologische en organisatorische aspecten van het transformatieplan naar een transparante fabriek. Tegelijkertijd worden collectief drie inspirerende demonstratoren ontwikkeld, vertrekkend van de input van de deelnemende bedrijven. Deze co-creatie van demonstratoren levert uiteraard nuttige inzichten op, maar voorkomt vooral dat elk bedrijf afzonderlijk het eigen wiel uitvindt of tegen dezelfde steen stoot als zijn collegabedrijven.

·         De opstart en implementatie van toepassingen van een transparantie fabriek vanuit dit transformatieplan. Audits laten bedrijven toe om zicht te krijgen op hun huidig transparantieniveau. Vanuit dit plan kunnen ze met kennis van zaken samenwerken met het (Vlaamse) steunaanbod voor hun implementatie of waar aangewezen via bijvoorbeeld een O&O-project zelf een kennissprong maken.

Wilt u samen met andere Vlaamse maakbedrijven ontdekken hoe u deze transformatie aanpakt, welke kennis nodig is om een juist plan op te stellen en hoe u een succesvolle implementatie van dit plan realiseert? Contacteer ons en we komen graag langs om dit te bespreken!

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics