Topsector HTSM: exportgroei door opvoeren r&d-investeringen

0

‘Om de ambitie van de topsector High Tech Systemen en Materialen (HTSM) te kunnen realiseren, moeten zowel bedrijven als onderzoeksorganisaties hun r&d-investeringen in Nederland verder opvoeren’, zei Marc Hendrikse, lid van het topteam HTSM en CEO van NTS-Group, tijdens de presentatie van de Kennis en Innovatie Agenda 2016-2019 van die topsector.

De ambitie van de topsector HTSM is om Nederland door innovatie en exportgroei internationaal tot de top te laten blijven behoren. Daartoe wil de topsector de gezamenlijke r&d-investering laten groeien naar 800 miljoen euro in 2019, waarvan ruim 70% private inzet. ‘Dit is’, aldus Marc Hendriks, ‘ook noodzakelijk om ons streven de export tot 2025 bijna te verdubbelen waar te kunnen maken.’

De topsector HTSM speelt een essentiële rol in het bedenken en realiseren van oplossingen voor de wereldwijde maatschappelijke uitdagingen op het gebied van gezondheid, mobiliteit, energie, veiligheid en klimaat. Bij het programmeren en faciliteren van het hiervoor benodigde funderend onderzoek werkt de sector nauw samen metKennis en Innovatie Agenda 2016-2. De topsector streeft naar nog meer structurele publiek private samenwerking met bedrijven en onderzoeksorganisaties. Hierbij dienen zich nieuwe en topsector-overstijgende activiteiten aan, zoals de Smart Industry Fieldlabs en nationale en internationale initiatieven voor onderzoek en innovatie op het gebied van innovatieve materialen.

Tegelijkertijd vindt de topsector het belangrijk bestaande onderzoeksprogramma’s (zoals het nationale NanoNextNL in de roadmap Nanotechnology en Holst Centre) te continueren, of te versnellen (zoals de The Hague Security Delta in de roadmap Security en het Innovative Medical Devices Initiative in de roadmap healthcare). Tevens is aansluiten bij Europese programma’s van belang, gezien het mondiale karakter van de high-tech markt. Onderzoek speelt zich steeds vaker af in internationaal verband.

Positief is de bijdrage van de meer dan 600 midden- en kleinbedrijven in de Kennis en Innovatie Agenda. ‘Dagelijks zien we de voorbeelden van innovatief mkb: bij de optimalisering van productieprocessen, maar ook de introductie van nieuwe technologische oplossingen bij grotere bedrijven. Het mkb is cruciaal voor de dynamiek, werkgelegenheid, innovatie en groei binnen de Nederlandse hightech sector. Hoogwaardige toeleveranciers leveren een bijdrage aan de gezamenlijke ontwikkeling van nieuwe technologieën van bedrijven en kennisinstellingen’, aldus Hendrikse.

Holland High Tech bundelt de krachten van Nederlandse hightechbedrijven, kennisinstellingen en overheid, om samenwerking en innovatie in topsector High Tech Systemen & Materialen (HTSM) te bevorderen, belangen te behartigen en het hightech ecosysteem te versterken. Als Holland High Tech profileert de gezamenlijke Nederlandse HTSM-sector zich tevens als mondiale ‘hightechspeler’ en Nederland als ‘the place to be’ voor hightechbedrijven, kenniswerkers, onderzoeksinstellingen en studenten. Ook stelt deze krachtenbundeling de sector in staat de kansen die opkomende markten bieden beter te benutten.
De activiteiten van Holland High Tech zijn gedefinieerd in drie programmalijnen: Innovatie, Human Capital en Internationaal.

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics