Toenemende zelfstandigheid machines vergt nieuwe beoordeling veiligheid

0

Industrial 4.0 systemen kunnen zich in de toekomst autonoom herconfigureren en optimaliseren. Dit vereist echter een nieuwe beoordeling van de veiligheid (Safety & Security) door het systeem tijdens de werking. Verder moet er ook voor worden gezorgd dat de door de resterende leemten in de beveiliging geen hoge veiligheidsrisico’s ontstaan, aldus Pilz in een persmededeling.

Safety vereist, zo stelt de specialist op het gebied van veilige automatisering, dat de restrisico’s van een machine of systeem de aanvaardbare niveaus niet overschrijden. Dit omvat zowel gevaren in de nabijheid van de installatie (bijvoorbeeld milieuschade) evenals bedreigingen binnen de installatie (bijvoorbeeld mensen die in de installatie aanwezig zijn). Security betreft de bescherming van een machine of installatie tegen onbevoegde toegang van buitenaf, evenals de bescherming van gevoelige gegevens tegen vervalsing, verlies en onbevoegde toegang tot de interne instellingen. Dit omvat expliciete aanvallen en onbedoelde veiligheidsincidenten.

Integrale veiligheidsconcepten vereisen niet alleen een samenspel tussen Safety & Security, stelt het bericht van Pilz. ‘Veeleer is er in toenemende mate een behoefte aan systeemarchitecturen die speciaal afgestemd zijn op open standaarden en mogelijkheden die de overwegingen van de fabrikant overstijgen. Met het oog op het Safety-aspect dient onderzocht te worden tot in hoeverre de Security-thema’s invloed hebben op de functionele veiligheid.’

 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics