TNO en TU / e High Tech Systems Center (HTSC) bundelen krachten in Nano Opto-Mechatronics Instrumenten

0

Het High Tech Systems Center (HTSC) van de TU Eindhoven bundelt de krachten met TNO in de NOMI-samenwerking (Nano Opto-Mechatronics Instruments). Samen zullen ze technologische innovaties stimuleren om instrumenten te ontwikkelen om apparaten op het niveau van individuele atomen af ??te beelden, te meten en te fabriceren. NOMI-innovaties zijn gebaseerd op de toekomstvisie waarin de mensheid veel van de uitdagingen van de toekomst op het gebied van data-, energie- en levenswetenschappen zal oplossen door een continue miniaturisatie in de vervaardiging van apparaten tot op atomaire schaal. De toepassingen omvatten nanometrologie en nanofabricage voor nano-elektronica, biomedische en wetenschappelijke verkenningen.

De samenwerking in NOMI kreeg goedkeuring door Arnold Stokking, Managing Director Industrie van TNO en Katja Pahnke, Managing Director van het High Tech Systems Center van de TU / e door een memorandum van overeenstemming te ondertekenen op de jaarlijkse 3D Nano-Manufacturing Dissemination Workshop in Delft op 6 november.

Uitdagingen oplossen door miniaturisering

NOMI-innovaties zijn gebaseerd op de toekomstvisie waarin de mensheid veel van de uitdagingen van de toekomst op het gebied van data-, energie- en levenswetenschappen zal oplossen door een continue miniaturisatie in de vervaardiging van apparaten tot op atomaire schaal. Het zal de technologieën ontwikkelen die exploratie en exploitatie van de wereld op atomaire schaal mogelijk maken en leiden tot toepassingen in de echte wereld. De ambitie is uitvindingen om te zetten in innovaties (en valorisatie van de ecosysteeminvesteringen) door samenwerking met bestaande commerciële partners, maar ook fungeren als een incubator om nieuwe / joint ventures te starten (bijvoorbeeld: Nearfield Instruments B.V.). Deze ondernemingen maken gebruik van het NOMI-ecosysteemtechnologieonderzoek om de instrumenten te creëren voor het afbeelden, meten en fabriceren van apparaten op het niveau van individuele atomen op een voor de mens acceptabel en economisch aantrekkelijk niveau. NOMI zal in de nabije toekomst blijven streven naar uitbreiding van haar huidige partnerschap in de industrie en de wetenschappelijke gemeenschap.

Technologische doorbraken nodig

Dr. Hamed Sadeghian, hoofdwetenschapper bij TNO, wetenschappelijk directeur van NOMI en sinds 1 november 2017 universitair hoofddocent aan de TU / e: “We zijn nu op een punt waar verdere schaalverkleining in bijvoorbeeld de halfgeleiderindustrie evenzeer een productie is als is een metrologie-uitdaging, die niet meer kan worden aangepakt door bestaande technologieën. Ook voor de andere gebieden, zoals bio-medische en wetenschappelijke verkenningen, is er deze behoefte aan disruptieve technologieontwikkeling die NOMI aandrijft. Het brengt nieuwe technologieën van wereldleidend fundamenteel onderzoek naar de industriële toepassingen die het nodig hebben. “Het Nano Opto-Mechatronics Instrumentation-programma van TNO heeft een bestaand ecosysteem in opto-mechatronisch systeemontwerp voor nano-metrologie en nanofabricage. Met een sterk track record in nanoschaal fysica is NOMI gekoppeld aan mechatronica instrumentatie en (markt) applicaties en een solide IP-achtergrond. Sadeghian: “We zijn ervan overtuigd dat deze samenwerking de weg zal banen voor nieuwe ontdekkingen in instrumenten en gereedschappen voor nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld Cognitieve computing, Internet of Things en Quantum Computing “. TU / e HTSC brengt fundamenteel onderzoek en wetenschappelijke excellentie in deze samenwerking. De focus ligt op het gebied van a.o. geavanceerde controle en dynamiek, mechatronica-systeemontwerp, nano- en micro-productie en relevante fysica en biomedische expertise.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics