tibo energy haalt €3M kapitaal op om wereldwijd commercieel en industrieel energiegebruik te optimaliseren

0

De Nederlandse startup tibo energy kondigt vandaag met trots aan dat het een seed funding van €3 miljoen heeft afgesloten om het team uit te breiden en zich te richten op internationale expansie. SET Ventures leidde de ronde met deelname van Speedinvest en leden van het tibo energy oprichtersteam.
De vraag naar slim energiebeheer groeit wereldwijd. Veel commerciële en industriële (C&I) bedrijven reageren op de beperkingen van nationale energienetwerken door hun vermogen te vergroten om hun eigen elektriciteit on-site op te wekken via een mix van middelen zoals zonnepanelen, warmtepompen en batterijen.
Naarmate de hoeveelheid van deze middelen toeneemt, wordt het energiesysteem echter moeilijker te beheren en vaak zo complex dat veel bedrijven energieconsultants inhuren om te helpen. Hoewel deze consultants meestal dezelfde kennis hebben als de klant, missen ze de toepassingen om een efficiënte oplossing te bieden vanuit een “systeem”-perspectief.

– tibo energy heeft een seed round van 3M EUR opgehaald. De ronde wordt gesteund door SET Ventures, de leidende energie-CV in Europa, Speedinvest, een van de leidende Europese VC’s voor startende ondernemingen, en door het oprichtersteam van tibo energy.
– De seed round stelt tibo energy in staat om zijn team uit te breiden en internationaal te groeien.
– Met de energiebeheersoftware van tibo kunnen commerciële en industriële bedrijven hun activiteiten uitbreiden zonder hun netcapaciteit uit te breiden.
– Nu C&I-bedrijven elektrificeren, is tibo energy klaar om een grote financiële en ecologische impact te hebben met zijn geavanceerde energy hub-software.

Maar tibo energy heeft software voor energiebeheer ontwikkeld om deze problemen op te lossen. tibo stelt commerciële en industriële klanten in staat om eenvoudiger te elektrificeren en tegelijkertijd kostbare netwerkuitbreidingen te vermijden. Met de oplossing van tibo kan elke energieprofessional complexe systemen simuleren en kan elk installatiebedrijf een energiehub creëren.

Het softwareplatform van tibo, dat wordt aangedreven door machine learning, geeft bedrijven controle over slimme energienetwerken. Het helpt hen bij de overgang naar lokale slimme energienetwerken en bij het afstappen van bronnen die gebaseerd zijn op fossiele brandstoffen. Hiermee kunnen ze hun energievoorziening minder risicovol maken en transformeren naar een duurzaam bedrijfsmodel.

“We zijn er trots op dat we als team deze financiering hebben bereikt”, zegt Remco Eikhout, medeoprichter en CEO van tibo energy. “De impact en het commerciële potentieel van onze software is enorm en we zijn blij dat we een paar wereldberoemde investeerders aan boord hebben die dat potentieel begrijpen en ons zullen helpen om het verder te ontwikkelen. We kijken erg uit naar de toekomst.”

“De kans voor tibo is enorm”, zegt Rene Savelsberg, medeoprichter en partner van SET Ventures. “We hebben de elektrificatie de afgelopen jaren zien versnellen. Sinds 2019 is er 167 GW aan gedistribueerde zonnepanelen toegevoegd aan de energiemix, waarvan het grootste deel afkomstig is van installaties bij klanten zoals die waar tibo zich op richt. Hun vermogen om energieactiva om te zetten in een lokaal slim netwerk zal deze bedrijven in staat stellen om sneller te elektrificeren en te optimaliseren voor prijs en CO2-impact. Hun gemakkelijk inzetbare geavanceerde technologie is een echte game-changer.”

Link magazine december/januari 2023/2024: Vertrouwen in de keten, niet alleen voor relaties tussen bedrijven; ook tussen afdelingen binnen een organisaties. Lees Link magazine digitaal of vraag een exemplaar op bij mireille.vanginkel@linkmagazine.nl

De sector en de problemen groeien inderdaad. De energieopslagcapaciteit in Europa zal tussen 2024 en 2030 naar verwachting toenemen met 400 GWh (bron), genoeg om ongeveer 4.200 gemiddelde fabrieken een jaar lang van energie te voorzien. Tegelijkertijd worden veel industriële processen geëlektrificeerd, wat leidt tot een verandering in de energievraag van deze bedrijven. Dit dwingt hen om het tijdrovende en dure proces te doorlopen om hun netcapaciteit te upgraden. Maar met tibo wordt complexe modellering, simulatie en besturing veel eenvoudiger, waardoor bedrijven digitale versies van hun netwerk kunnen maken om scenario’s te simuleren en een slimmer netwerk te visualiseren. Dit betekent dat ze elektrisch kunnen gaan en duurzame activa kunnen installeren terwijl ze dure netuitbreidingen kunnen vermijden.

“Sinds de zachte productlancering in 2023 onderstreept de sterke vraag naar tibo’s product de dringende noodzaak om netcongestie aan te pakken en slimmere netwerken te (em)voeden. We zijn erg onder de indruk van de ondernemende, energetische en technische achtergronden van Remco en het team. In combinatie met hun unieke marktinzichten is het bedrijf gepositioneerd als een belangrijke speler in de ontwikkeling naar een meer veerkrachtige en duurzame energietoekomst”, zegt Namratha Kothapalli, Principal bij Speedinvest.
Deze financieringsronde zal door tibo energy worden gebruikt om de verkoop-, marketing- en ontwikkelingsteams uit te breiden om het product te verbeteren en nationale en internationale groei te stimuleren.

tibo energy, gevestigd op de Campus van de Technische Universiteit Eindhoven, helpt organisaties en bedrijventerreinen bij de energietransitie. tibo energy levert software-as-a-service (SaaS) voor het simuleren en aansturen van energiehubs en zogenaamde smart grids. Hiermee kunnen bedrijven energieverbruik, opwekking en opslag optimaal op elkaar afstemmen, wat leidt tot aanzienlijke kostenbesparingen en emissiereducties. Netcongestie kan ook worden voorkomen.

Sinds 2007 investeert het in Amsterdam gevestigde SET Ventures in digitale technologie voor een koolstofvrij energiesysteem door pionierende oprichters te ondersteunen met kapitaal, gemeenschap en inzichten. SET Ventures investeert in bedrijven met duurzame oplossingen en een sterk digitaal DNA die leiding geven aan de systemische verandering van de manier waarop energie wordt opgewekt, gedistribueerd, opgeslagen en verbruikt in sectoren zoals gedistribueerde infrastructuur, energieverkoop, gebouwen, mobiliteit en industrie en in technologieën die dit mogelijk maken.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics