THN innoveert haar proces van geharde assen met NNTS

0

Het gaat goed met de Technische Handelsonderneming Nederland (THN). Vanuit Enschede levert de onderneming dagelijks duizenden producten aan klanten wereldwijd, met een specifieke focus op Nederland, Duitsland, België en Frankrijk. Producten die specifiek goed in de markt liggen zijn de inductie geharde assen van THN. Doordat de assen gehard zijn hebben de diameters een nauwkeurige tolerantie, wat ze uitermate geschikt maakt voor gebruik in lineaire geleiding. De grote vraag naar deze producten brengt natuurlijk grote uitdagingen met zich mee. Om de assen snel te kunnen blijven leveren en produceren is ook vernieuwing nodig en daarom besloot THN een extra draaibank aan te schaffen. Voor een snel en efficiënt productieproces kan automatisering daarnaast een grote rol spelen. Daarom koos THN ervoor om een deel van het productieproces, de afvoer van de assen uit de draaibank, te automatiseren. Dit is natuurlijk niet eenvoudig: een specifieke oplossing moet worden ontwikkeld die aansluit op het proces en type producten dat THN gaat produceren op de draaibank. Hiervoor schakelde THN een ingenieursbureau in: No Nonsense Technical Solutions (NNTS).

De samenwerking

 Ingenieursbureaus zijn tegenwoordig zeker niet zeldzaam, alleen al in de buurt van THN in Enschede zijn er diverse te vinden. Het was dus niet makkelijk voor THN om te kiezen met wie het bedrijf een samenwerking wilde aangaan voor de ontwikkeling van deze machine. Bij traditionele ingenieursbureaus worden vaak hoge bedragen gevraagd, zeker in tijden waarin de vraag naar de diensten van deze bureaus groot is. Dit kan een obstakel vormen voor lokale bedrijven die willen innoveren. THN had daarnaast een belangrijke vereiste voor de machine: deze moet goed geïntegreerd kunnen worden binnen het al bestaande productieproces van de assen. Persoonlijke aandacht en een oplossing op maat zijn daarbij natuurlijk van essentieel belang.

Aangezien NNTS praktisch de buurman van THN is, besloot technisch directeur Alex Scheele eens in gesprek te gaan met Jurre Kuijper, de oprichter van het ingenieursbureau. Het verhaal van Kuijper sprak hem aan: NNTS werkt met een vaste kern van ervaren projectleiders, met daaromheen een flexibele schil van multidisciplinaire masterstudenten van de Universiteit Twente. Door deze aanpak kan NNTS de prijzen laag houden, terwijl de projectteams hoge kwaliteit kunnen leveren.

Het bedrijf gebruikt daarnaast een vraag-gestuurde werkwijze: voor ieder project worden masterstudenten met een daarbij passende studie ingezet en krijgt de klant de ruimte om veel input te leveren. Op deze manier kan er een machine ontwikkeld worden die past binnen het huidige productieproces. THN besloot dan ook om over te gaan tot een samenwerking met het jonge ingenieursbureau.

De ontwikkeling

 Voor dit project verzorgt NNTS een gebruiksklare machine voor THN. Dit ontwikkelingsproces moet nauwkeurig en gestructureerd worden aangepakt. Om tot goede resultaten te komen heeft NNTS hier een duidelijk stappenplan voor ontwikkeld. Het ingenieursbureau koos voor dit project een ervaren projectleider met een werktuigbouwkundige achtergrond, ondersteund door masterstudenten werktuigbouwkunde en Advanced Technology. Door deze samenwerking tussen verschillende disciplines kunnen het mechanische en het elektronische gedeelte van de machine tot een kwalitatief hoogwaardig geheel worden gemaakt. Een deel van het team is hierbij verantwoordelijk voor het mechanisch ontwerp en een ander deel voor de aansturing van de mechanica.

Nadat het juiste team was opgesteld kon het ontwikkelingsproces echt beginnen. Al snel bleek dat de gewenste automatisering technisch gezien haalbaar is en in de praktijk uitgevoerd kan worden. Hierop keek NNTS samen met opdrachtgever THN waar de afvoer aan moet voldoen: een concreet programma van eisen werd opgesteld. Vanzelfsprekend is het bijvoorbeeld van belang dat door gebruik van sensoren wordt gecontroleerd of de assen uit de draaibank worden afgevoerd en weggelegd in een magazijn. Op basis van de eisen kon NNTS de uiteindelijke functies van de machine vaststellen en werd het duidelijk hoe de oplossing eruit zal komen te zien. Hierop kon het team de werkplaats in en aan de slag met de ontwikkeling van de machine.

 Vervolgstappen

In samenwerking met THN en externe productiepartners zal de machine in de komende weken uitgewerkt worden tot een gebruiksklaar product. Na plaatsing van de machine in de werkplaats van THN zal het geheel uitvoerig worden getest. De afvoer moet nauwkeurig uitgelijnd zijn ten opzichte van de draaibank en de softwarematige communicatie tussen de draaibank en de afvoer moet een op zichzelf staand systeem worden.  Zodra het geheel is gevalideerd kan THN aan de slag met de productie van grote series inductie geharde assen. Op deze manier helpt NNTS de Technische Handelsonderneming Nederland verder bij haar groei.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics