Tekort aan collega’s leidt tot gestreste technici

0

Meer dan drie kwart van de technici (77%) wijst stress aan als grootste gevolg van het kwantitatieve tekort aan technici. Dit laat ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, zien in de eerste editie van de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1.231 respondenten uit de technische branche. Het rapport geeft inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek. Naast stress wordt lagere kwaliteit van het werk (10%) als direct gevolg gegeven.

Oorzaak, gevolg en initiatieven tekort
In het onderzoek wordt teruggeblikt en vooruitgekeken naar het tekort aan technici. Zo heeft 63 procent van de respondenten de afgelopen vijf jaar een tekort ervaren. Dit werd zowel op kwalitatief als kwantitatief niveau gevoeld. Respondenten verwachten hier de komende vijf jaar ook nog mee te kampen (60%). Een slechte aansluiting van regulier onderwijs op het bedrijfsleven wordt aangewezen als de belangrijkste oorzaak van het tekort (28%). Daarnaast speelt vergrijzing een belangrijke rol (22%).

John Huizing, algemeen directeur van ROVC: ‘Het is niet meer dan logisch dat medewerkers stress ervaren door het tekort aan technici. Maar dat het percentage zo hoog ligt én de komende vijf jaar nog geen daling wordt verwacht, onderstreept de urgentie. Stress is ongezond en leidt tot uitval van medewerkers, onnauwkeurigheid en een slechte werksfeer. Genoeg redenen om in actie te komen. De strijd om technisch talent is begonnen. Daarvoor moeten we de handen ineenslaan. Dat betekent een actieve houding van zowel het bedrijfsleven als het onderwijs. Samen kunnen we dit tekort een halt toeroepen.’

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics