Technologische industrie: groei 2015 valt lager uit

0

Wel economisch herstel, maar nog steeds broos, zo blijkt uit de FME-conjunctuurenquête. Ondernemers in de technologische industrie hebben hun omzetverwachting voor 2015 fors neerwaarts bijgesteld en zijn minder positief over het economisch klimaat. De werkgelegenheid maakt een pas op de plaats.

Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink

Dit brengt FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink ertoe op te roepen tot samenwerking en vernieuwing voor een hogere groei in de industrie.

Ondernemers in de technologische industrie verwachten in 2015 een gemiddelde omzetgroei van 2½%. Dit is fors lager dan in het voorjaar, toen nog een groei van 5½% voor dit jaar werd verwacht. Dezentjé: ‘Het economische herstel blijft broos. Slechts een kleine meerderheid van onze bedrijven verwacht dit jaar omzetgroei te realiseren en bijna een kwart van de ondernemers voorziet een krimp van de omzet.’

Tegenvallende omzetgroei 2015

 

Voor een gezonde economische groei is volgens Dezentjé een krachtige industrie cruciaal. ‘Tegenvallende omzetgroei is het laatste wat we kunnen gebruiken. Het is dan ook van groot belang dat onze bedrijven samen met de overheid, het onderwijs en vakbonden werk kunnen maken van de noodzakelijke vernieuwing van onze instituties. Dan kan ondernemerschap volop de ruimte krijgen.’

De FME-voorzitter vindt dat Nederland de ambitie moet tonen om te winnen: ‘De tijd van voor de crisis komt niet meer terug. Snelle technologische ontwikkelingen, internationale concurrentiedruk en een stevig schommelende marktvraag hebben het speelveld sterk veranderd. Als Nederland kunnen wij excelleren, maar dan moeten we wel uit de comfortzone komen. Laten we de handen ineenslaan en werk maken van onze mooie industrie.’

Ook in 2015 blijft de omzet nog onder het niveau van 2008. Maar voor de iets langere termijn zijn de ondernemers uit de technologische industrie positiever gestemd.  Voor 2016 wordt een omzetgroei van 4½% verwacht en voor 2017 wordt rekening gehouden met een nog iets hogere groei van 5%.

Het totale personeelsbestand in de technologische industrie (vast en flex) blijft zowel in 2015 als 2016 ongeveer gelijk.  Naar verwachting neemt het aantal flexkrachten af en neemt het aantal vaste contracten toe met 1½% dit jaar en 3½% in 2016.

De ondernemers in de technologische industrie voorzien op de langere termijn een groot tekort aan technici, dit door de forse uitstroom van mensen die met pensioen gaan en te weinig instroom van afgestudeerden. Het tekort aan technici wordt ook gezien als een grote groeibelemmering. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagde ziet dit als een groot probleem.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics