Technische bedrijven delen expertise in deeltijdopleiding Associate degree Mechatronica van Avans Hogeschool

0

Vorig jaar is Avans Hogeschool, in samenwerking met Yaskawa, CSi Industries, Cadmes en Bosch Rexroth gestart met de nieuwe tweejarige hbo-deeltijdopleiding Associate degree (Ad) Mechatronica.

De deeltijdopleiding ligt qua niveau tussen mbo-niveau 4 en hbo-bachelor (vierjarige hboopleiding). In twee jaar tijd kunnen mbo-leerlingen zich verder scholen en ontwikkelen in het mechatronisch vakgebied. Zij volgen de opleiding bij Avans Hogeschool en gebruiken daar waar nodig de locaties en faciliteiten van de bedrijven.

Inmiddels zijn we één jaar verder en zijn de bedrijven nog even enthousiast – of zelfs enthousiaster – wat betreft de samenwerking met Avans Hogeschool, om invulling te geven aan deze hbo-deeltijdopleiding.

Lieske Jorritsma:
Opleidingscoördinator Mechatronica Deeltijd bij Avans Deeltijd

“Gelukkig zien deze bedrijven het belang in van samenwerken met het onderwijs”, vertelt Lieske Jorritsma, opleidingscoördinator van de deeltijdopleiding Ad Mechatronica van Avans Hogeschool. “Scholing die meer aansluit op de praktijk vergroot de kansen van jongeren op de arbeidsmarkt. Bedrijven komen bovendien gemakkelijker aan geschikte arbeidskrachten. Hierdoor kunnen ze groeien en dat biedt onze regio economische kansen.”

Betrokkenheid bedrijfsleven Lieske vervolgt: “Het is voor het bedrijfsleven belangrijk dat er voldoende technische studenten afstuderen en dat de opleiding aansluit bij de beroepspraktijk. Door de goede samenwerking met bedrijven krijgen studenten actueel en uitdagend onderwijs en kunnen bedrijven hen kennis laten maken met de nieuwste technologieën. Uiteindelijk kan niemand daar beter bij helpen dan het bedrijfsleven zelf”. Ook de betrokken bedrijven zien dit in, en delen dan ook graag elk de eigen expertise met de studenten.

Toekomstplannen De eerste lichting studenten is inmiddels doorgestroomd naar het tweede jaar, tegelijkertijd is de tweede lichting studenten begonnen met het eerste jaar van deze tweejarige deeltijdopleiding. Dat de opleiding in trek is, is ook te zien aan de stijging van het aantal studenten. Waar er vorig jaar ongeveer 25 studenten gestart zijn, bestaat de tweede lichting al uit 50 studenten. Ook is de opleiding vanaf dit jaar uit te breiden met een Bachelor. In september van dit jaar zullen de eerste studenten starten met deze aanvullende, eveneens tweejarige, deeltijdopleiding.

Het opleiden van goede technische vakmensen kan alleen maar in samenwerking met werkgevers: zij weten welke kennis en vaardigheden het personeel nodig heeft om te slagen in het vak. Bij het realiseren en in stand houden van een goede infrastructuur is dus actieve betrokkenheid en medeverantwoordelijkheid van het bedrijfsleven essentieel. Initiatieven zoals deze zijn daarmee voor zowel onderwijs als bedrijfsleven onmisbaar.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics