Tech-bedrijven: snel ruimere Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid

0

Er moet nu al gekeken worden naar een eventuele uitbreiding van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW). De huidige regeling loopt tot 1 juni, maar een groot deel van de technologische bedrijven zegt dat de omzetdaling pas veel later komt. Dat blijkt uit een poll die ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME hield onder haar leden.
Uit de poll, waaraan 1000 FME bedrijven deelnamen, blijkt ook dat een deel van de middelgrote industrie bedrijven nu niet in aanmerking komt voor de NOW- regeling.

De omzetdaling van de gehele bedrijfsgroep is de basis van de subsidie, waardoor afzonderlijk stilliggende bedrijven geen tegemoetkoming kunnen krijgen, omdat het omzetcriterium van -20% niet wordt gehaald.

59% bedrijven rekent op omzet daling van tussen 20 en 50%

“Onbedoeld kan dit leiden tot verlies van werkgelegenheid en reorganisaties. Het kabinet moet zo snel mogelijk goed kijken naar de effecten van het hanteren van het zogenoemde concern-criterium en eventueel bijsturen”,  zegt FME-voorzitter Ineke Dezentjé. 64% van de FME leden zal gebruik maken van de NOW regeling. Er worden in de periode maart t/m juli al aanzienlijke omzetdalingen verwacht (59% tussen 20 en 50 en 12% meer dan 50). Deze omzetdalingen hebben echter betrekking op de looptijd van de huidige NOW regeling. Dezentjé: “Het is van het grootste belang dat het kabinet zich nu al bezig gaat houden met een NOW-regeling 2.0 met een lange looptijd, anders komen de techbedrijven alsnog in grote problemen.”

FME bedrijven zijn overigens zeer te spreken over de aanpak van het kabinet in de coronacrisis, blijkt ook uit het FME onderzoek. Dezentjé: “Ook ik vind het fantastisch dat het kabinet meedenkt met detechnologische industrie en zegt open te staan voor verbeteringen.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics