Team van Disdrometrics en Fleet Space Technologies en FactoryLab willen met microsatellieten irrigatiesystemen over de gehele wereld volgen

0

Een Nederlands consortium met de Delftse techbedrijven Disdrometrics en Fleet Space Technologies en FactoryLab uit Zwijndrecht heeft een MIT-subsidie van de Provincie Zuid-Holland toegewezen gekregen om een revolutionaire ontwikkeling te starten op het gebied van precisielandbouw. Door middel van microsatellieten wil het team irrigatiesystemen over de gehele wereld gaan volgen om zo de opbrengst van het land te verbeteren.

Microsatellieten voor slimme landbouw

De toegewezen subsidie is onderdeel van het MKB Innovatie & Technologie-programma (MIT) van de Provincie Zuid-Holland. Het stelt het consortium in staat om als eerste in de wereld een systeem te demonstreren waarbij irrigatiesystemen via een netwerk van microsatellieten te grootte van een melkpak wereldwijd gevolgd kunnen worden. Het Digital Rain IoT Platform via Satellite-project ((DRIPS) maakt het mogelijk om irrigatiesystemen op een kosteneffectieve manier te volgen door weer-, vochtigheids- en watersensoren via microsatellieten te verbinden. Het consortium verwacht dat met dit systeem een kostenbesparing van 10% voor boeren mogelijk zal zijn. De satellietverbinding wordt verzorgd door Fleet Space Technologies, een Australisch bedrijf dat in 2016 haar dochteronderneming vestigde in Delft. InnovationQuarter assisteerde destijds het spacetechbedrijf bij de komst naar Zuid-Holland.

“Met DRIPS wordt het eerste keer dat we een draadloze sensor ontwikkelen, die wereldwijd verbonden kan worden waarbij we onafhankelijk zijn van lokale telecommaatschappijen. Het wordt een ‘one stop-shop’,” licht Els Veenhoven, directeur van Disdrometrics en projectleider van DRIPS, toe.

“Het gebruik van sensordata vergroot de efficiency en maakt het mogelijk op langere termijn voorspellingen te doen. Dit zal boeren wereldwijd in staat stellen de voedselproductie te verbeteren in de kwetsbare landbouw,” aldus Flavia Tata Nardini, mede-oprichtster en CEO van Fleet Space Technologies.

DRIPS ingezet voor voedselproductie

Het DRIPS-project is onderdeel van het demonstratieprogramma van Fleet Space Technologies, waarin al twee Australische projecten gestart zijn. DRIPS wordt hiermee onderdeel van het groeiende Internet of Things waar sensoren en gebruikers met wereldwijde communicatienetwerken aan elkaar verbonden worden. Het Internet of Things zal een revolutie teweegbrengen binnen onder meer de landbouw, mijnbouw en logistiek. Deze systemen, die door satellietnetwerken als dat van Fleet Space Technologies aan elkaar kunnen worden gekoppeld, maken het mogelijk om problemen zoals de voedselproductie voor een groeiende wereldbevolking aan te pakken. Om een wereldbevolking van 9.1 miljard mensen in 2050 te voeden, moet er wereldwijd 70% meer voedsel geproduceerd worden. [Zie bron]

“The visie van FactoryLab is om duurzame oplossingen te creëren en om goedkope verbindingen met LoRa  (een communicatie netwerk om sensoren met elkaar te verbinden) te verzorgen,” zegt Gertjan Strietman, CEO en medeoprichter van FactoryLab. “DRIPS geeft ons de perfecte mogelijkheid om deze visie te realiseren en naar de wereld van slimme landbouw uit te breiden. Wij geloven dat LoRa de toekomst is van IoT en het combineren van het LoRa-systeem met satellietcommunicatie is een fantastische stap voorwaarts.”

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics